Decenija prođe, a ubice nigde: Dan kada je otišao Velibor Dunjić, a zavladao cirkus u sudnici (FOTO/VIDEO)

16.05.2024

08:00

0

Autor: 24sedam

Decenija od ubistva vođe "Hijena" iz 21. bloka

Decenija prođe, a ubice nigde: Dan kada je otišao Velibor Dunjić, a zavladao cirkus u sudnici (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Dragi naš Veljo, ni posle deset godina te nismo preboleli, ne možemo, nećemo, samo smo naučili...

Ovakav tekst čitulje osvanuo je posle 10 godina od ubistva Velibora Dunjića (29), jednog od vođa navijača Crvene zvezde, koju su potpisali "brat Rade, majka Desanka i otac Milorad". A, decenija od zločina sačuvala je i barjak sa njegovim likom, koje Delije redovno šire na severu, maratonski proces optuženim saučesnicima u ubistvu i ubica - begunac. I tako već, gore pomenutih, 10 godina. 

MN Press
Velibor dunjić vodio "Hijene"

 

Dunjić je likvidiran 16. maja 2014. ispred splava "Džimis" na Zemunskom keju, dok je njegova drugarica manekenka Nina Šobota ranjena. Umro je u vozilu u kojem je pogođen na parkingu.

- Dođi ’vamo p**ko - dobacio je vođa Zvezdine navijačke grupe "Hijene" iz parikranog BMW-a šefu obezbeđenja "Džimisa" Vladimiru Đuroviću.

Došao je u njega sasuo ceo šaržer.

- Đurović je napustio splav, prišao Dunjićevom automobili koji se zaustavio ispred splava i kroz otvoren prozor vozačevih vrata iz pištolja, iz neposredne blizine, ispalio sedam metaka u glavu i telo Dunjića. Dva metka su nanela teške povrede i devojci u kolima - navedeno je u pravosnažnoj presudi Vuku Musiću iz 2019. koji je osuđen na 16 meseci zatvora jer je prikrivanjem tragova pružio pomoć Vladimiru Ðuroviću nakon ubistva.

Hemija i Steva nosači kovčega

Kovčeg Velibora Dunjića na Novom bežanijskom groblju nosio je Nemanja Bojović (38) zvani Hemija. Ime ovog naslednika zemunskog klana i vođe Partizanove grupe "Zabranjeni" poslednji put je bilo u javnosti kada je ranjen u januaru 2023, a potom mu bačena "kašikara" na kuću. Uz njega, kovčeg je nosio i Stevan Mandarić (36), kome se sudi kao pripadniku "vračarskog klana", a u aprilu je pušten nakon 18 meseci provedenih u pritvoru.

A osim Musića, i danas bez presude, u sudnici sedi trojka optužena za pomaganje izvršiocu nakon izvršenog krivičnog dela: Goran Knežević, Miloš Milosavljević i Bojan Starovlah. Oni su pomogli tako što su uklonili risiver na kojem je, navodno, bio snimak likvidacije zabeležen kamerom splava.

Društvo su im pravili i Aleksandar Ðuranović, Marko Gvozdenović, Zoran Vukić i Jelena Krušedolac. Oni su, zbog neprijavljivanja krivičnog dela, bili pod istragom tužilaštva, sa kojim su kasnije sklopili sporazume o priznanju krivice.

Dosije, suđenja

Velibor Dunjić je bio poznat i u kriminalnim krugovima, poznat po dilovanju droge i nasilju. Imao je 40 krivičnih prijava, a u trenutku ubistva protiv njega se vodilo pet sudskih postupaka. Bio je jedan od aktera pucnjave od 25. januara 2014. godine u Rimskoj ulici, kad je ranjen Zoran Lj, radnik BIA. U decembru 2013. osuđen je na dve godine zatvora zbog napada na Čedomira Jovanovića, predsednika Liberalno demokratske partije, u Segedinu. Robijao je zbog ranjavanja Andrije Čogurića na splavu "Kalipso", ali je posle proglašenja opšte amnestije pušten na slobodu.

Svi su tu osim ubice. Optuženi neposredni izvršilac Vladimir Ðurović, tadašnji pripadnik obezbeđenja splava "Džimis", i dalje je u bekstvu. Krije se, navodno, na Malti i radi u obezbeđenju jednog noćnog kluba. Na Malti se uvezao sa klanom navijača odbeglih iz Beograda, koji drže tržište narkotika. Najokrutnija grupa Srba okupljena je oko navijačke grupe "Grobari Malta".

Veselin Milić, stari/novi načelnik beogradske policije je tri dana posle ubistva izjavio da je slučaj praktično rešen.

- Građani nemaju razloga da brinu, policija radi svoj posao. Identifikovan je ubica i očekuje se uskoro njegovo hapšenje - kazao je Milić.

Od tada su na sceni samo opstrukcije. Suđenja se odlažu u nedogled i već su prešla brojku od 30 puta. Menjaju se sudije. Ponavljaju se iskazi. Bez presude ili naznake motiva ubistva. 

Prema jednoj od verzija, Dunjić je ubijen u klasičnoj sačekuši, koju je za račun klana Luke Bojovića izvela ekipa s Voždovca. Stradao je u sukobu klanova Luke Bojović i Slobodana Šaranović, koji traje od 2009. Jer, Dunjić se udružio s Milošem Delibašićem, rođakom Slobodana Šaranovića. Navodno je njegov zadatak bio da likvidira Filipa Koraća, desnu ruku Luke Bojovića. Ali su ga protivnici preduhitrili.

Antonio Ahel/ATA Images
Filip Korać

 

U prilog ovoj verziji idu i dešavanja nedelju dana pred ubistvo. PRethodno je na Voždovcu smrtno ranjan Marko Ševo (29). Samo tri dana kasnije u pucnjavi na Vračaru ranjena su još dvojica navijača iz Dunjićeve ekipe, Jovan Pajić i Saša Momčilović. Verujemo da su ove dve pucnjave povezane i da im je cilj bio da se Dunjić oslabi kako bi bio lakša meta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike