Otet, mučen, izmasakriran, živ spaljen i bačen u raku: Vuk čuvao Šiptarove milione, pa postao svedok-saradnik i svirepo ubijen!

03.06.2023

08:00

0

Aleksandar Simović pravisnažno osuđen na 20 godina robije za surovu likvidaciju svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka

Otet, mučen, izmasakriran, živ spaljen i bačen u raku: Vuk čuvao Šiptarove milione, pa postao svedok-saradnik i svirepo ubijen!
Zoran Vukojević Vuk - Copyright Zoran Vukojević Vuk Printscreen/MUP

Zoran Vukojević Vuk, svedok-saradnik na suđenju za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i kum Dušana Spasojevića Šiptara, otet je 3. juna 2006. godine, zatim mučen, iskasapljen i na kraju zapaljen. Telo je pronađeno nedaleko od beogradskog aerodroma, pored auto-puta, a patolozi su tada rekli da je bilo toliko unakaženo da tako nešto dugo nisu videli. Za ubistvo Vukojevića pravosnažno je na 20 godina robije osuđen Aleksandar Simović.

Vukojević je u svojoj kući navodno čuvao milione Dušana Spasojevića Šiptara. Navodno je i u jednoj švajcarskoj banci upravo na njegovo ime Spasojević imao milione evra. Prebijan, sečen noževima i tako izmasakriran, a u tom momentu još živ, umotan u celofan, zapaljen je i bačen u raku iskopanu pedesetak metara od mesta na kom je pronađen u šumi. Tako zapaljen i izmasakriran puzao je još pedesetak metara pre nego što je preminuo. Sumnjalo se da je mučen upravo da bi rekao gde su milioni.

Ubice su ga navodno mučile da bi priznao gde su zakopani milioni od otmica koje su počinili članovi "zemunskog klana", tako da se pretpostavljalo da su ga oni ubili. Već u novembru 2006. godine kada je uhapšen Aleksandar Simović ispostavilo se da je to tačno, jer je policija tada podnela krivičnu prijavu protiv njega za ubistvo Vukojevića.

Analizom je utvrđeno da su otisci nađeni na lisicama, kojima je tokom mučenja bio vezan Vukojević, upravo Simovićevi.

U trenutku ubistva Zorana Vukojevića od članova "zemunskog klana" u bekstvu su bila braća Aleksandar i Miloš Simović, Milan Jurišić, Sretko Kalinić, Ninoslav Konstantinović i Vladimir Milisavljević Budala. Svi sa tog spiska se sada nalaze iza rešetaka ili su mrtvi.

Klan ubio 30 ljudi

Načinom na koji je likvidiran Vukojević poslato je nekoliko poruka. Spaljivanje automobila, kojim je počinjena otmica, u garaži kod Arene, značilo je da je klan tu i da i dalje radi ono što je činio i pre "Sablje". Vukojevića su, po svemu sudeći, hteli živog da bi ga mučili, jer bi ga ubili još u dvorištu da su hteli samo njegovu smrt. To mučenje bila je poruka svim "izdajnicima" i svedocima saradnicima, da će svako biti mučen. Upečatljiva je i iskopana rupa, kao i u slučaju Ivana Stambolića.

U junu 2006. suđenje za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića i dalje je bilo u toku. Optužnica se, pored ostalog, oslanjala i na iskaze tri svedoka-saradnika: Ljubiše Buhe Čumeta, bivšeg šefa "surčinskog klana" i članova "zemunskog klana" Zorana Vukojevića i Miladina Suvajdžića, zvanog Đura Mutavi.

Ubistvo svedoka saradnika tri godine posle ubistva Đinđića bila je i poruka sistemu da klan i dalje ubija. Dan posle likvidacije svedoka-saradnika ministar policije u to vreme Dragan Jočić i ministar pravde Zoran Stojković tvdili su da je problem što sud odugovlači s procesom i da u suprotnom svedok ne bi bio ubijen.

Printscreen/MUP
Dušan Spasojević Šiptar u Zoran Vukokjević Vuk

Zoran Vukojević je do 2000. godine bio profesionalni policajac i radio je u OUP-u Zemun. Dušana Spasojevića Šiptara, čiji je bio kum, poznavao je od 1995. godine i od tada su se družili. Pet godina kasnije, počinje da radi kao šef njegovog obezbeđenja u Šilerovoj ulici u Zemunu. Vukojević je policiji prvi iskaz dao u akciji "Sablja". Posle toga je postao svedok-saradnik i sve što je rekao policiji ponovio je na glavnom pretresu i u suočavanju sa optuženima.

On je na glavnom pretresu, koji je bio zatvoren za javnost, rekao da je grupa Dušana Spasojevića radila za Državnu bezbednost od 1998. godine i da su se s Radomirom Markovićem tada dogovorili da mogu da rade šta hoće i koga bi trebalo da ubiju po gradu.

- Koliko ja znam, oko 30 ubistava su izvršili oni po gradu i time su se javno hvalili - ispričao je u sudnici Vukojević.

Simović negirao krivicu

On je svedočio o ulozi sada pokojnog Milorada Bracanovića, koji je na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije postavljen posle pobune Jedinice za specijalne operacije, a koji je odavao podatke. Vukojević je svedočio o tome da je JSO obezbeđivao Spasojevića, a da ih je on finansirao, ali i o tome da su Milorad Ulemek Legija i Dušan Spasojević odlučili da ubiju Zorana Đinđića. Zoran Vukojević bio je svedok koji je u svom iskazu govorio i o tome koji su političari i pripadnici vojne službe imali konakte sa "zemunskim klanom".

Na suđenju je ponovio ceo iskaz i pred optuženima i u suočavanju s njima. Pošto na glavnom pretresu advokati i članovi veća postavljaju pitanja, Vukojević je izneo i nove informacije u odgovorima na postavljena pitanja. Tako je na pretresu, sa kog je javnost bila isključena, rekao da su general Aco Tomić i šef BIA Rade Bulatović u Šilerovu dostavljali informacije o tome da se planira izručenje Legije Hagu. To je, uostalom, zvanično i bio razlog da JSO krene u pobunu 2001. godine.

Na početku suđenja za ubistvo Vukojevića, Aleksandar Simović je negirao da je za vreme bekstva ubio Vukojevića, tvrdeći da je za to čuo iz medija. U stanu u kojem je uhapšen Simović pronađeni su revolver "Smit i Veson", automatska puška sa municijom, ručna bomba, kao i municija za "magnum 357 ", kojim je likvidiran Vukojević.

- Nisam ubio Vukojevića. Nek je prokleto sve što mi je drago ako sam nekog ubio. Ovde se veruje kvazi svedoku, davljeniku (Sretku Kaliniću), koji želi da sve povuče sa sobom, koji mrzi mene, mog brata (Miloša Simovića) i moju porodicu - rekao je na suđenju tada Aleksandar Simović.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je 2014. godine presudu Specijalnog suda kojom je pripadnik "zemunskog klana" Aleksandar Simović osuđen na 20 godina zatvora zbog brutalnog ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike