Ovo je vođa kartela: Srbin uhapšen u svom elitnom restoranu u Brazilu (FOTO)

07.10.2023

09:48

0

Autor: 24sedam

Srpski državljanin uhapšen posle godinu i po policijskog rada

Ovo je vođa kartela: Srbin uhapšen u svom elitnom restoranu u Brazilu (FOTO)
Copyright Printscreen/YouTube

U akciji brazilske policije u četvrtak je uhapšen Aleksandar Nešić srpski državljanin označen kao vođa kartela koji ogromne količine kokaina krijumčario iz Južne Amerike u Evropu. Samo prošle godine policija je u Brazilu i na Zelonortskim ostrvima zaplenila 7 tona droge koju je ova banda pokušala da prokrijumčari.

U međunarodnoj akciji, sprovedenoj u okviru Evropolove operativne radne grupe "Balkanski kartel", u Brazilu je uhapšeno je 16 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe koja se tereti za trgovinu kokainom, među kojima je i srpski državljanin za koga postoji osnov sumnje da je vođa ovog kartela.

Federal Police/gov.br
 

Kako su objavili brazilski mediji Srbin, Aleksandar Nešić, koji je označen za vođu kartela živi sa porodicom u Brazilu već petnaest godina i vlasnik je ekskluzivnog restorana. 

- Srbin Aleksandar Nešić je uhapšen sa petnaest saradnika. Ova narko banda je organizovala transport ogromnih količina kokaina iz Brazila u Evropu. Kokain koji je u Brazil stizao iz Perua pretovaran je u lukama na Amazonu i onda transportovan do luka na Atlanskom okeanu, odakle je dalje brodovima vršen transport u Evropu - kazao je sagovornik iz istrage za lokalne medije.

Hapšenje ovog kartela izvršeno je u pet gradova, a Aleksandar Nešić je uhapšen u svom restoranu koji mu je bio i baza u gradu Gvaružu u blizini Sao Paola, na obali Atlanskog okeana. 

Akcija hapšenja u Brazilu je deo borbe protiv "Balkanskog kartela" i izvršena je nakon godinu i po dana zajedničkog napornog rada policija sa obe strane Atlantskog okeana. Istraga je pokazala da je ova banda povezana sa zaplenama kokaina iz aprila i avgusta 2022. godine, kada je zaplenjeno 5,7 tona u Zelenortskim ostrvima i 1,3 tone kokaina u Brazilu. 

Foto/Polícia Federal/Divulgação
 

Razbijanje ove organizovane kriminalne grupe jedna je u nizu uspeha u zajedničkoj međunarodnoj borbi protiv "Balkanskog kartela", a srpska policija je dostavljanjem operativnih  podataka još jednom potvrdila da je pouzdan i posvećen međunarodni partner u borbi protiv organizovanog kriminala.  

U akciji su učestvovali Federalna policija Brazila, Nacionalna policija Zelenortskih ostrava, Uprava kriminalističke policije Republike Srbije, Nacionalna agencija za kriminal UK, američka DEA, Evropol i MAOC-N.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike