Ovo su saradnici "Balkanskog kartela": Brutalni vladari Brazila sa 30.000 vojnika koji otimaju, ubijaju, pakuju kokain (FOTO)

06.10.2023

17:19

0

Autor: 24sedam

U Brazilu još pamte akcija PCC-a kada 30 dana ubijali po dvojicu policajaca

Ovo su saradnici "Balkanskog kartela": Brutalni vladari Brazila sa 30.000 vojnika koji otimaju, ubijaju, pakuju kokain (FOTO)
Copyright Federal Police/gov.br/Profimedia

"Balkanski kartel" sarađivao je u prebacivanju tona kokaina iz Južne Amerike sa Primeiro Comando da Capital (Prva prestonička komanda), najvećom kriminalnom organizacijom u Brazilu, saopštio je Europol i MUP Srbije. U okviru međunarodne akcije, juče je uhapšen vođa Srbin, dvojica Crnogorca i još 13 državljana Brazila.

Grupa PCC je osnovana 31. avgusta 1993. u strogo čuvanom zatvoru, na 130 kilometara od glavnog grada Sao Paula. Formirali su je zatvorenici kao grupe za samozaštitu u brazilskom brutalnom zatvoru. Počela je od države Sao Paulo, ali se vremenom širila i po celom Brazilu, ali i u Paragvaju, Boliviji , Kolumbiji i Venecueli. Policija procenjuje da ima oko 30 hiljada članova, a njih osam hiljada su stacionirani u Sao Paulu.

Organizacija se finansira uglavnom krijumčarenjem droge, ali i pljačkama transporta novca, napadima na banke, ali i otmicama. 

Nekoliko bivših čelnika organizacije je zatvoreno, poput zločinca Markosa Vilijansa Herbasa Kamača (obični Markola) koji je služio 44-godišnju kaznu, uglavnom zbog pljačke banke, u Centru za adaptaciju zatvorskih kazni predsednika Venčeslava, gde je bila zatvorena cela vrhuška PCC-a. 

Ostaje zapamćeno da je PCC krajem 2012. izvela veliki talas napada na policiju. Skoro trideset dana, svaki dan su ubijali po dvojicu policajaca. Mnogi su ubijeni pred porodicom ili prijateljima.

Federalna policija Brazila pokrenula je operaciju "Sekvaz" 22. marta 2023. sa ciljem hapšenja pripadnika Prve prestoničke komande (PCC) koji su planirali da ubiju razne činovnike brazilske vlasti, kao što su Geraldo Alckimin, Sergio Moro, Rosangela Moro, Coronel Telhada i Linkoln Gakiia. 

Poslednjih godina, međutim, PCC je proširio svoje ciljeve, nastojeći da proširi domet i uticaj van brazilskih granica. Evropa, sa svojim unosnim tržištem droge i ogromnim kriminalnim mrežama, postala je poželjna lokacija za globalnu ekspanziju PCC-a. Zato su i počeli da rade sa "Balkanskim kartelom" za koji su samo u dve pošiljke spremili 5,7 tona kokaina, u aprilu i avgustu 2022. godine.

Prisustvo PCC-a u Evropi predstavlja značajnu pretnju za evropske organe za sprovođenje zakona, institucije i građane. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike