Đeneral organizovao kopanje tunela? Uhapšen kao vođa "Balkanskog kartela", na direktnoj vezi sa Zvicerom!

01.10.2023

20:35

0

Fokus istrage usmeren je ka Miroslavu Starčeviću, poznatijem kao Đeneral i Deda, koji ima najveće poverenje vođe "kavčana"

Đeneral organizovao kopanje tunela? Uhapšen kao vođa "Balkanskog kartela", na direktnoj vezi sa Zvicerom!
Iskopan tunel do depoa Višeg sudu u Podgorici - Copyright Profimedia

U potrazi za organizatorima, odnosno posrednicima između kopača tunela do depoa podgoričkog Višeg suda i najverovatnije "kavačkog klana", crnogorski istražitelji proveravaju više osoba blisko povezanih sa navodnim vođama "kavčana".

Prema nezvaničnim saznanjima podgoričkog lista Dan, poseban fokus istrage usmeren je ka Miroslavu Starčeviću, koji je, navodno, na "Skaj" aplikaciji koristio nadimke Đeneral i Deda, a u policijskim evidencijama označen je kao glavni operativac Radoja Zvicera i čovek od njegovog najvećeg poverenja.

Starčević je, da podsetimo, uhapšen u maju ove godine u velikoj akciji srpske policije i Tužilaštva za organizovani kriminal kao jedan od vođa "Balkanskog kartela".

Miroslav je inače rođen u Loznici, a poreklom je iz Crne Gore i navodno je u kriminalnim krugovima oslovljavan sa Miroslav Crnogorac. Trag koji vodi do njega je činjenica da su sva četvorica osumnjičenih za kopanje tunela iz Loznice, a taj grad slovi za jedno od važnijih uporišta "kavačkog klana" u Srbiji, odakle se regrutuju Belivukovi i Zvicerovi "vojnici" i operativci.

Prema sumnjama istražitelja, ukoliko se zaista ispostavi tačnim da je naručilac kopanja tunela "kavački klan", a sve indicije ukazuju na to, jedina osoba koja je mogla da okupi ekipu, uputi je u posao i sve organizuje do detalja navodno je upravo Starčević, inače bivši pripadnik MUP-a i jedan od najboljih u svojoj generaciji.

FOTO TANJUG/ MUP CRNE GORE/ SAŠA MATIĆ/Pixabay
Osumnjičeni za kopanje tunela

Činjenica da je on trenutno iza rešetaka ne menja stvar i ne otklanja sumnju na njega, jer je plan kopanja tunela sigurno pravljen mnogo ranije i do detalja je razrađen, s obzirom na način na koji je posao realizovan. Završne instrukcije mogao je da daje i iz zatvora putem posrednika.

Osumnjičeni za kopanje tunela do Višeg suda su Vladimir Marković (32) i njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32), svi iz Loznice. Svi su u bekstvu i za njima je raspisana međunarodna poternica, a sumnja se da su pobegli u BiH.

Provala u sudski depo primećena je 11. septembra kada su službenici suda najprije utvrdili da je neko ispreturao dokaze. Međutim, dok je još trajao uviđaj, otkriveno je da su lopovi ušli podzemnim prolazom koji iz privatnog stana u Njegoševoj ulici broj 12 vodi do sudskog depoa. Policija je pronašla kombi koji su, navodno, koristili kopači, kao i štek stan, ali ne i Lozničane, koji su nestali bez traga.

Osumnjičeni Milan Marković je poreklom iz sela Runjani kod Loznice, a u Beograd se, prema pisanju beogradskih medija, doselio pre nekoliko godina. On je odranije poznat policiji. Pre desetak godina uhapšen je u Beogradu nakon što je policija kod njega pronašla 2.000 tableta ekstazija. Zbog tog krivičnog dela je osuđen, a u Loznici se nakon odsluženja kazne nije pojavljivao. Veljko Marković je bratanac Milana Markovića i potiče iz istog sela kod Loznice. Osumnjičeni Vladimir Erić je takođe iz Loznice, a po zanimanju je auto-mehaničar.

Kako je okupljena ekipa za kopanje tunela, nadamo se, utvrdiće istraga, koja bi trebalo da dođe i do organizatora, motiva i naručilaca tog posla. Činjenica je da su Lozničani predstavljali "jaku vojsku" Radoja Zvicera i Veljka Belivuka, a preko njih i Starčevića, navodno zvanog Đeneral ili Deda.

Nadimke Đeneral i Deda, koje je navodno Starčević koristio na "Skaju", u više navrata su pominjali i svedoci saradnici na suđenju Belivukovoj grupi u Specijalnom sudu u Beogradu. Opisali su ga kao čoveka preko kog je išla trgovina drogom i koji je bio na direktnoj vezi sa Zvicerom.

Govoreći o kokainu koji su švercovali, svedok okrivljeni Srđan Lalić je ispričao kako je učestvovao u pratnji 40 kilograma droge koju je na stadion poslao Radoje Zvicer.

– Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina. Za kokain je bio zadužen Deda, koji je na "Skaju" bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja – rekao je Lalić u sudnici.

Starčević je uhapšen 27 meseci posle Belivuka i Miljkovića, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta.

Prema spisima iz istrage crnogorskog tužilaštva i dokazima baziranim na "Skaj" komunikaciji, Radoje Zvicer je Miroslava Starčevića oslovljavao sa Vuče. Đenerala ili Dedu pominjali su i svedoci saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević. Govoreći o tome kako je prenosio drogu za račun kriminalne grupe, Spasojević je ispričao da je u tome učestvovao zajedno sa Đeneralom. Još jednom ga je pomenuo govoreći o ubistvima koje je grupa organizovala u Grčkoj, rekavši da je uloga Đenerala bila da pokupi Belivuka po dolasku u Srbiju, a nakon likvidacije Stevana Stamatovića i Igora Dedovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/Dan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike