Hapšeni, ranjavani, krali dragulje, proizvodili drogu: Ko su uhapšene vođe i članovi "balkanskog kartela"

11.05.2023

22:40

0

Kao vođe označeni Miroslav Starčević zvani Đeneral i Deda i "pink panter" Mladen Lazarević, a otkrivamo ko su ostali

Hapšeni, ranjavani, krali dragulje, proizvodili drogu: Ko su uhapšene vođe i članovi "balkanskog kartela"
Velika akcija hapšenja Balkanskog kartela - Copyright Printscreen/Mup

U međunarodnoj akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa Evropolom i policijama Holandije i Beogije uhapšene su vođe "balkanskog kartela" u Srbiji. 

Uhapšene su, kako 24sedam saznaje, vođe Miroslav Starčević zvani Đeneral i Deda i "pink panter" Mladen Lazarević, kao i članovi "balkanskog kartela" Miloš Jovanović, Dragan Đorđević Gaga (koji se ranije zvao Dragan Santai), Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radosavljević, Ljubiša Lindo, Mirko Pavlović i Vladan Soldo. 

Miroslav Starčević 

Miroslav Starčević, kako se sumnja, bio je glavni čovek Radoja Zvicera za šverc droge. Pokajnici Belivukovog klana pominjali su njegov nadimak, ali mu se ime dugo nije znalo. Posle dešifrovanja presretnute "Skaj" komunikacije i prikupljanja drugih dokaza, otkriveno je da je Đeneral zapravo srpski državljanin Miroslav Starčević.

O njemu su govorili i svedoci saradnici, koji su ga često oslovljavali nadimkom Deda. Opisali su ga kao čoveka preko koga je išla trgovina drogom Belivukovog klana i objasnili da je reč o starijem čoveku.

Govoreći o kokainu koji su švercovali, svedok okrivljeni Srđan Lalić ispričao je kako je učestvovao u pratnji 40 kilograma droge koju je na stadion Partizana poslao Radoje Zvicer.

- Ja sam sa Markom učestvovao u pratnji tog kokaina, za kokain je bio zadužen Deda, koji je na "Skaju" bio Đeneral. To je bilo možda dva meseca pre hapšenja - ispričao je Lalić.

"Skaj" komunikacija je potvrdila da je Starčević bio u direktnom kontaktu sa odbeglim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom. U optužnici crnogorskog tužilaštva obelodanjene su i poruke koje su putem kriptovane komunikacije slali jedan drugom, a kojima su dogovarali trgovinu kokaina.

Mladen Lazarević

Lazarević je jedan od pripadnika međunarodne bande "pink panteri", sa kojom je pre više od 15 godina učestvovao u spektakularnoj pljački dragulja u Dubaiju 2008. godine, zajedno sa svojim kumom Milanom Ljepojom, koji je smatran organizatorom te pljačke "pink pantera". Ljepoju je, da podsetimo, ubio Belivukov klan u ritopečkoj klanici i to je jedno od sedam ubistava za koja im se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu.

MUP
Mladen Lazarević

Više puta je Lazarević preživeo sigurnu smrt, a poslednji put je samo spletom okolnosti izbegao likvidaciju koju je platio vođa "kavčana" Radoje Zvicer, a Veljko Belvuk je organizovao.

Bojan Hrvatin, okrivljeni svedok na suđenju organizovanoj grupi Vejka Belivuka i Marka Miljkovića, otkrio je u Specijalnom sudu da je upravo on, po Belivukovom nalogu, pratio Lazarevića, a da su dvojica Bosanaca dovedena u Beograd da ga ubiju kad Zvicer za to da zeleno svetlo. 

Svedok okrivljeni je dodao i da je za ovaj posao, iako Lazarević nije ubijen, dobio od Zvicera 25.000 evra, od kojih je Belivuk uzeo 5.000 da bi pokrio troškove iznajmljivanja stana u West 65 u Novom Beogradu.

Gligorije Peljević

Gligorije Peljević (72) je hapšen i početkom jula 2015. godine u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina. U akciji policija osam zemalja, među kojima je ključnu ulogu imao i MUP Srbije, uhapšeni su tada Srbi Nikola Dondur (34), Gligorije Peljević (64), Dragan Vasić (49), Dragoslav Živković (55), Ivan Gucović (30), Nemanja Perić (34), Saša Jakovljević (41) i Slavko Veselinović (47).

Profimedia/Pixabay
Sky komunikacija otkrila sve o krijumčarenju kokaina

Vinetu Čoković (52), koji je uhapšen u Španiji, bio je vođa međunarodne kriminalne grupe od koje je zaplenjeno 3,5 tona kokaina. Narkotici su otkriveni u nekoliko akcija, a policija je uhapsila ukupno 69 osoba, od kojih su srpski članovi bande imali glavne uloge u švercu droge.

Banda je nabavljala velike količine kokaina iz Južne Amerike, koje je potom prekookeanskim brodovima krijumčarila do velikih evropskih luka. Imali su i mrežu kompanija za transfer i pranje novca, uglavnom u Portugalu, gde su sarađivali i s pojedinim bankarima. 

Posao je vođen iz Čokovićevih kancelarija u Madridu i Valensiji, odakle su ostali članovi grupe putovali u Holandiju, Mađarsku, Hrvatsku, Srbiju, Brazil, Peru, Kolumbiju, Crnu Goru i Dominikansku Republiku.

Radisav Radović

Radisav Radović ranjen je 2016. godine u blizini restorana "Šeher" na Dedinju.  Na njega je pucano u momentu kad je ulazio u džip "porše kajen". Pogođen je u rame i prevezen na Vojnomedicinsku akademiju. Tada se pisalo da potiče iz Crne Gore, da ima kriminalni dosije i da je i pre toga ranjavan u inostranstvu.

24sedam/Goran Sivački
Ilustracija

Radović za koga se sve do ove akcije MUP-a mislilo da živi u Inostranstvu, pogođen je tada u ruku dok je ulazio u džip, a ispaljena su četiri metka – dva u prozor, dva u donj deo vozačevih vrata. Sumnja se da iza neuspele likvidacije stoji jedan od klanova iz Crne Gore. Radović ima pozamašan krivični dosije, a smrt je izbegao i u Belgiji, kada je isto bio ranjen.

Ljubiša Lindo

Ljubiša Lindo, poznatiji kao Čombe, bio je organizator kriminalne grupe koja je imala najveću fabriku za proizvodnju sintetičkih droga u Evropi. On je uhapšen 2003. godine kada je pronađena droga i supstance za njeno pravljenje u fabrici i laboratorijama u Novoj i Staroj Pazovi i Šimanovcima, čija je vrednost procenjena na 50 miliona evra. Bio je član grupe dr Milana Zarubice, najpoznatijeg proizvođača droge.

Čombe je uhapšen i 2013. godine na prelazu Gradina pri pokušaju bekstva iz Srbije u Bugarsku. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike