Prekinuto suđenje Belivukovoj grupi! Haos u sudnici zbog fotografija mučenja

20.02.2023

08:23 >> 13:23

1

Okrivljeni svedok Srđan Lalić do detalja opisuje fotografije pribavljene sa aplikacije "Skaj", koje se nalaze u optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal

Prekinuto suđenje Belivukovoj grupi! Haos u sudnici zbog fotografija mučenja
Marko Miljković i Veljko Belivuk - Copyright 24sedam/E-Stock Miloš Rafailović

Suđenje Veljku Belivuku i njegovoj kriminalnoj grupi održano je danas u Specijalnom sudu u Beogradu, gde su okrivljeni dovedeni nešto posle 9 časova u policijskoj koloni od dve marice i šest automobila policije.

Srđan Lalić govorio je o detaljima zločina za koje je kriminalni klan okrivljen, sa povremenim prekidima zbog verbalnih sukoba advokata obe strane.

Suđenje je na kraju prekinuto, odlukom sudije, zbog "remećenja reda" i biće nastavljeno sutra, javila je reporterka portala 24sedam.rs koja je na licu mesta.

Suđenje prekinuto!

Kako javlja naš reporter, suđenje je prekinuto jer je jedan od advokata uvredio sudiju. Inače, tokom čitavog dana više puta je dolazilo do verbalnog sukopa i negodovanja advokata obe strane zbog načinja prikazivanja fotografija.

Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Tanjug/Rade Prelić
 

Pre nego što je došlo do prekida, javio se i Veljko Belivuk za reč, poručivši da ima konkretna pitanja u vezi sa stadionom.

- Držao sam ruke par minuta, on kaže da je video drogu ispod žute stolice, a rekao je da je ušao u tu prostoriju jednom ili dva puta.

Za reč se javio i Marko Miljković i zamolio sud da i on komentariše svaku fotografiju, što mu je sudija dozvolila.

Konstatovala je da će se foto dokumentacija u celini prikazati i da Lalićevo ispitivanje još nije završeno, te on može da govori o svakoj fotografiji.

24sedam/Goran Sivački
 

Advokati odbrane su imali primedbe oko navodnih blidiranih vrata, o kojima se govorilo, ali nisu prikazana na fotografijama, a advokatica Ivana Ostojić kažnjena je novčanom kaznom od 100.000 dinara, zbog nepoštovanja sudskog veća.

Ona je zatražila da sud pokaže poštovanje prema advokatima, a kad joj je isključen mikrofon rekla je "boli me uvo", nakon čega je kažnjena.

Lalić govorio o jezivim detaljima ubistava

Obraćajući se Laliću, rekla je da je, prema zapisniku iz 21.12.2020. godine, naveo da je sa njim, prilikom prosipanja ostataka Gligorijevića u Dunav, bio Nebojša Janković iako ga pre toga nije spominjao. Podsetila je da je rekao da je sa njim bio Vlade Draganić i čak ulazio u reku.

Na to je Lalić poručio da nije siguran za Jankovića, ali za Draganića jeste.

24sedam
 

- Bilo je usitnjavanje tela. Neko bi mi uglavnom pomogao da postavim foliju. U garaži je bila mašina gde je sve rađeno, sve je bilo povezano konopcima, najlone smo stavljali i po plafonu da slučajno ne bi bilo nekog trag - rekao je Lalić na pitanje kako i gde je rađeno uništavanje tela.

Uveli Belivuka i Miljkovića

U sudnicu su uveli Belivuka i Miljkovića, kako bi komentarisali fotografije. Smešteni su odmah iza Lalića. Miljković u prvoj dok je Belivuk u četvrtoj. Dosta čuvara je u sudnici.

Prikazane fotografije kuće strave u Ritopeku.

- Ispod stepenica su često stajali kombinezoni, a mislim da je tu bio i sef - dodao je Lalić, a na fotografijama se na tom mestu mogla videti polica i sef koji je ugrađen u zid.

Govoreći o krvavim tragovima koji su pronađeni, Lalić je rekao da je reč o "slučajnim propustima" i dodao da je trag posle ubistva Lazara Vukićevića ostao u skrivenoj prostoriji.

Prikazane prve fotografije

Prvo je prikazana fotografija sa stadiona, a sudija je zatražila da objasni gde je kancelarija u sklopu bunkera na stadionu.

Pokazao je gde su separei i sprave za vežbanje, govoreći i o "tajnom prolazu".

- Iza postera sa igračima na zidu je prolaz koji vodi do kuhinje. U unutrašnjosti šanka se ponekad držala vaga i ponešto od droge - rekao je Lalić i dodao da postoji i kasa sef u plakaru šanka.

Prema svedočenju Srđana Lalića, upravo u toj prostoriji je ostavljen telefon pokojnog Gligorijevića, a onda govorio o video-nadzoru.

24sedam
 

-  U prostoriji su se nalazila dva televizora, jedan za redovnu upotrebu, drugi za video-nadzor. U kuhinji u bunkeru smo držali vage, digitalnu i kuhinjsku, etil alkohol, kofein, radila se priprema i pravljenje spida, kao i razmeravanje narkotika - rekao je Lalić.

Prikazane su i motke, za koje Lalić tvrdi da ih je bilo 50, a koje su korištene za mučenje

Inače, advokat Nikola Jerković predložio je sudskom veću da se prvo ispitaju svi svedoci saradnici, pa da se tek onda pokazuju fotografije, jer, kako kaže, smatra da bi druga dva okrivljena svedoka mogla da prate šta Lalić govori i da na taj način kasnije i govore jer još nisu ispitani.

Printscreen/Pink
 

Njegovom predlogu pridružio se i advokat Vladimir Petrović, a susko veće doneće uskoro odluku o tome da li će ipak sada govoriti Bojan Hrvatin ili će, kao što je već predloženo, bili prikazivane fotografije i video-materijal izmučenih i iskasapljenih žrtava.

Posle kraće pauze, koju je zatražila sudija, odlučeno je da se njihovi predlozi odbijaju, što su advokati ocenili kao "kršenje procesa".

Miljković imao kolekciju fotografija izmasakriranih ljudi

Marko Miljković, prema tvrdnjama Bojana Hrvatina, imao je u telefonu veliku kolekciju fotografija izmasakriranih ljudi. Otkrivo je da je Miljković voleo da čuva te snimke u telefonu, ali i tuđih zločina.

24sedam/Goran Sivački/MUP Estock
 

- Imao je slike koje su uradili kontra, pa su slali nama. Trup ceo sa odsečenom glavom. Tu konkretnu sliku mi je pokazao i rekao da to nismo mi uradili već "škaljarci" - pričao je Hrvatin u tužilaštvu.

Optužnica protiv grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića postala je pravosnažna na sednici Krivičnog vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu – Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, održanoj 27. septembra 2021. godine.

Njima se sudi za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Tada je doneto rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal protiv Veljka Belivuka i još 29 osoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike