Trougao smrti među zidinama: Mićko Talijan prva žrtva, a ovo je bila uloga kockara Koče

01.09.2023

08:00

0

Autor: 24sedam

Sve počelo od Mićka Talijana

Trougao smrti među zidinama: Mićko Talijan prva žrtva, a ovo je bila uloga kockara Koče
Copyright Printscreen/YouTube/Rudar7

Zla kob budvanskog trougla traje više od tri decenije. Potez između poslovnice tadašnjeg JAT-a, hotela “Avala” i “Mogren” odneo je mnogo žrtava u mafijaškim obračunima, a prvi je Kotoranin Vlastimir Zečević zvani Mićko Talijan.

Ovaj kockar i plejboj ubijen je 1. septembra 1991. godine. U kasnim noćnim satima sačekala su ga dvojica napadača. Prvo su tražili od Zečevićevog prijatelja Tonija Pecovića da se pomeri. Usledila je tuča u kojoj su napadači koristili i metalnu šipku, a onda je odjeknuo pucanj.

Braća Juga i Otrov

Teško ranjeni Zečević uspeo je da dođe do svog automobila i odveze se do Doma zdravlja. Međutim, ubrzo je preminuo.

Ko je ubio Mićka Talijana, prijatelja mnogih mafijaša na Balkanu? Ubrzo su uhapšena braća iz Beograda Petar i Jugoslav Pajić. 

Profimedia
 

Kao naručilac ubistva označen je beogradski mangup Zoran Kovačević Koča, bivši bokser, kockar i vlasnik lanca kockarnica i sportskih kladionica u Srbiji. Mićko nije važio za žestokog momka, iako ih je sve poznavao, bio je plejboj, zavodnik i kockar. Dovodio je u Crnu Goru mnoge svetske zvezde. Zato neki misle da je do sukoba Koče i Mićka došlo zbog kocke.

Majka uz Koču

Priče su podgrejane i jer je u Kočinom stanu u Beogradu pronađen Mićkov pištolj. U međuvremenu, uhapšena braća Pajić su oslobođena jer su povukla dato priznanje.

- Juga i njegov pokojni brat Otrov su priznali to ubistvo posle strašne torture u crnogorskoj policiji, ali oni nisu ubice. Čak je i Zečevićeva majka na suđenju pitala zašto su ta dva dečka uhapšena - seća se jedan od upućenih u ovaj mafijaški zločin.

Krvavi niz

Vlastimir Zečević - Mićko Talijan bio je prva žrtva budvanskog trougla. Potom je usledio niz. U razornoj eksploziji raznet je Beranac Boro Nedović, pa Radoslav Rako Stanišić - Raka Dilinger, Cetinjanin Đorđe Minja Bećir (47)... Ubijeni su i Blagota Baja Sekulić, Tomislav Vujisić, Vladimir Rakočević, Ukrajinac Adalbert Šut, Nikšićanin Goran Pejović, Pančevac Miloš Vidaković i Goran Đuričković.

Povlačenje priznanja tako je zakomplikovalo ceo slučaj. Zapravo, ubistvo do dan-danas nije rešeno. Onda je počela krvava decenija crnogorskog asfalta...

Kasnijih godina rasvetljena je i uloga Zorana Kovačevića u ubistvu Vlastimira Zečevića. Da je Koča učestvovao na bilo koji način ili da je naručio ubistvo sigurno bi bio na meti osvetnika. Ali, nije. Živeo je normalno u Beogradu, nije se skrivao i vodio je lagodan život sa svojom životnom saputnicom Svetlanom Kitić, najboljom jugoslovenskom rukometašicom svih vremena. 

Ubijen zbog automobila

I Koča je ubijen ispred porodičnog doma u noći između 17. i 18. maja 1998. godine u Ulici Ignjata Joba u beogradskom naselju Medaković. Njegove ubice takođe nikada nisu zvanično uhapšene. Išlo se čak dotle da se u beogradskom podzemlju tvrdilo da je Kočino ubistvo nastavak kockarskog obračuna, kao i da je bilo očigledno da je Kovačević ubijen pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu, jer bi na njemu preko lanca svojih kockarnica zaradio milione. Na kraju, motiv ubistva se nije skrivao u njegovim poslovima. 

Ali, po njega je bila kobna "samo" kupoprodaja automobila. Ta trgovina je obavljena sa grupom mladih kriminalaca iz Beograda. U toj kupoprodaji, "klinci" su želeli da zarade još koju hiljadu maraka, ali Koča nije dao. Kasnije su i svi viđeniji članovi te grupe ubijen u talasu osveta za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u hotelu "Interkontnental", 15. januara 2000. godine.

Bonus video

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike