"Audi" smrti "zemunskog klana" od njega je počeo da ubija: Bosanca u paralelnoj vožnji izrešetali sa 30 hitaca!

13.02.2023

07:00

0

Mirka Tomića vezivali za ubistva Željka Ražnatovića Arkana i ministra odbrane Pavla Bulatovića

"Audi" smrti "zemunskog klana" od njega je počeo da ubija: Bosanca u paralelnoj vožnji izrešetali sa 30 hitaca!
Spomenik Mirku Tomiću Bosancu - Copyright Printscreen/Youtube/Rudar 7

Mirko Tomić, poznatiji kao Bosanac, iz Zemuna, čovek čije se ime na neki način vezivalo za smrt saveznog ministra odbrane Pavla Bulatovića i likvidaciju Željka Ražnatovića Arkana, i sam se našao na meti ubica 13. februara 2000. godine. Prvi je koji je likvidiran po navodnom spisku Milorada Ulemeka Legije i Dušana Spasojevića na kome su se našli svi koje su smatrali odgovornim za ubistvo u "Interkontinentalu" i prvi na koga je pucano automatskim oružjem iz "audija" u pokretu što je kasnije postao svojevrstan potpis "zemunskog klana".

Tomić je ubijen po receptu do tada neviđenom u obračunima na beogradskom asfaltu, ali mnogo puta korišćenom kasnije. Bio je u svom automobilu marke “golf 4”,koji se kretao novobeogradskim Bulevarom Nikole Tesle iz pravca Zemuna. Bilo je oko 20.30 sati, kada mu se, iznenada, sa leve strane, lagano približavao nepoznati auto. Ne sluteći opasnost nastavio je dalje da vozi.

U trenutku kad su se dva automobila kretala uporedo, na vozilu u kojem je bio ubica, počeli su da se spuštaju prozori na zadnjem sedištu. Izvirila je zlokobna cev, a odmah zatim odjeknuo je i rafal. Smrtonosni hici probili su vrata i staklo “golfa” i pogodili Tomića u grudi i butinu. Iako smrtno ranjen, Bosanac je nastavio da vozi, ali je ubrzo izgubio kontrolu nad vozilom i udario u banderu, nedaleko od nekadašnje zgrade CK i Poslovnog centra "Ušće". Od siline udarca aktivirao se vazdušni jastuk.

Ubica i njegov saučesnik, koji je bio za volanom automobila, nastavili su mirno dalje, ka centru Beograda. Dosije o ovom zločinu, kao i mogući počinioci dobili su tada oznaku - NN. Utvrđeno je da je na Tomića ispaljeno oko 30 metaka iz automata.

Očevidaca likvidacije nema, a nisu pronađene ni čaure. Jedini očevici pucnjave, radnici koji su kopali kanal nedaleko od mesta ubistva, rekli su da se jasno čuo samo udar vozila u banderu. Nekoliko dana kasnije obelodanjen je i podatak da je policija u blizini mesta zločina, u žbunju, pronašla "kalašnjikov" iz kojeg je, kako su ustanovili veštaci, pucano na Tomića.

Kum pucao iz "kalašnjikova"

Kasnije se ispostavilo da iza ubistva Tomića zaista stoji "zemunski klan". O tome je na suđenju govorio i svedok saradnik Dejan Milenković Bagzi. On je objasnio da su Dusan Spasojević i Mirko Bosanac bili dobri poznanici i da nisu imali nikakav direktan sukob.

Nemački zatvor, bomba, ranjavanje i splav

Sredinom devedesetih, Tomić je zbog sitnih prekršaja proveo dve i po godine u nemačkom zatvoru. Kad se vratio u Srbiju, ispred kuće u Ulici cara Dušana broj 78 u Zemunu, u kojoj je stanovao, nepoznati napadači aktivirali su eksploziv ispod njegovog automobila. On je prošao nepovređen, ali je policija prilikom pretresa njegove kuće našla "škorpion" u ilegalnom posedu. Prilikom obračuna sa Zemuncem Draganom Ugarkovićem Ugarom, Mirko Tomić je ranjen u nogu. Svojevremeno je bio vlasnik i popularnog zemunskog splava "Pjer Karden" (kasnije "Prestiž").

Spasojevića je u vezi sa Bosancem kopkala navodno jedna druga stvar. Tomić je bio blizak sa Jovanom Guzijanom Cunerom. A Cuner je bio član Šljukine ekipe i nije uvažavao Šiptara i njegov imidž u podzemlju. Cuner je bio čovek koji nije znao za strah, što je Spasojevića užasno nerviralo. Da bi se osvetio Cuneru, Spasojević je odlučio da ubije Mirka Bosanca.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Mesto ubistva Mirka Tomića Bosanca

Ubistvo se dogodilo oko 20.30 časova u Bulevaru Nikole Tesle. Tomić je vozio "golfa" iz pravca Zemuna ka Beogradu. Iz "audija" je na njega kroz otvoren prozor iz "kalašnjikova'' pucao Mile Luković Kum. Vozač je bio Nikola Bajić, a u kolima je bio i Sretko Kalinić. Luković je pre ubistva sa odstojanja pratio Bosanca. Kad su došli na ravan deo puta gde se vozila kreću velikom brzinom, stigli su "golf" i u paralelnoj vožnji ispalili u Bosanca rafal.

Novine su sutradan pisale da je Tomićevo ubistvo izvredeno profesionalno, na šta je Luković navodno bio ponosan. Pričao je kako ih je Tomić primetio i počeo da beži, ali da su ga oni stigli i "omlatili". U "golfu" koji je vozio Tomić, ispod žrtvinog i suvozačevog mesta, nalazila se velika količina deviza i dinara, ukupne vrednosti oko 20.000 maraka. Poreklo novca nije poznato.

Strastveni kockar

Mirko Tomić bio je dobro poznat policiji, a njegovo ime se u beogradskom podzemlju vezivalo za takozvanu zemunsku grupu. Za Tomića se tvrdi da je bio strastveni kockar. U kockarskom svetu važio je za jednog od najvećih u Beogradu i Srbiji, a mnogi su ga svrstavali u vodeće na Balkanu.

Tomić je, prema rečima ljudi bliskih beogradskom podzemlju, tokom kockarskih partija umeo da izgubi i po nekoliko stotina hiljada nemačkih maraka. Kruži priča da je Tomića sa carstvom kocke upoznao ujak, koji ga je naučio svim veštinama kartanja. Ujak je nekoliko godina pre ubistva Tomića, vozeći automobil, nastradao u saobraćajnoj nesreći u Italiji.

Printscreen/Youtube/Rudar 7
Policijski uviđaj posle likvidacije Mirka Tomića

Njegovo ime nije vezivano ni za šta sa druge strane zakona. Iako dobro poznat policiji, nije zabeleženo da je Tomić bio hapšen ili osuđivan u Jugoslaviji.

Bosanac je, prema nekim pričama, u oktobru 1992. godine, po saznanju da je ubijen lider voždovačkog klana Aleksandar Knežević Knele, inače njegov nerazdvojni prijatelj, odmah dojurio u beogradski "Hajat" gde je iznerviran polomio stakla na dva "mercedesa" parkirana ispred hotela. Jedan je navodno bio vlasništvo Jezdimira Vasiljevića, vlasnika "Jugoskandika". Tražio je, tom prilikom, traku sa bezbednosne kamere koja je beležila ulazak u hotel, a potom je želeo da uđe u sobu 331 u kojoj je ležao mrtav Knele.

Veza sa Arkanom i Bulatovićem

Nikada nije dokazano da je Tomić imao bilo kakve veze sa smaknućima Željka Ražnatovića Arkana i Pavla Bulatovića sa kojima je dovođen u vezu.

Branko Jevtović Jorga i Mirko Tomić dva sata pre zločina u elitnom beogradskom hotelu pozdravili su se sa Arkanom i njegovim prijateljima. Ražnatoviću su ponudili na prodaju automobil "audi". Rekli su mu da je auto parkiran ispred hotela, pa ako želi, može da izađe napolje da ga pogleda.

MN Press
Željko Ražnatović Arkan

Arkan, međutim, nije bio zainteresovan, jer je "audi" bio stariji od godinu dana. Ovo odustajanje od kupovine spaslo je, čini se sa ove vremenske distance, bar nakratko Ražnatovićev život. Razgledanjem vozila Bosanac i Jorga želeli su samo da namame žrtvu da izađe iz hotela i sam dođe na nišan ubicama.

Mirko Tomić bio je pod svojevrsnom istragom zbog sumnje da je 7. februara 2000. godine ubio ministra odbrane Pavla Bulatovića, dok je sa prijateljima i guslarima sedeo u restoranu FK Rad na Banjici. Njegova prerana smrt omela je, međutim, istražne i obaveštajne organe Vojske Jugoslavije da rasvetle sve okolnosti vezane za njegovo prisustvo u kritično vreme u blizini mesta zločina.

Posle Tomićeve smrti, policija je, iz njegovog kriminalnog dosijea, vojnim organima bezbednosti dala otisak dlana kako bi se uporedio sa pronađenim na gelenderu gde je Bulatovićev ubica naslonio "kalašnjikov". Tomićev dlan nije odgovarao pronađenom, pa je sami tim otpala sumnja da je on pucao na Bulatovića. 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike