"Vračarci" ostaju iza rešetaka: Specijalni sud produžio pritvor vojnicima Radoja Zvicera (FOTO)

29.06.2023

14:56

0

Vračarci se sumnjiče za tri teška ubistva i pet pokušaja teških ubistava

"Vračarci" ostaju iza rešetaka: Specijalni sud produžio pritvor vojnicima Radoja Zvicera (FOTO)
Hapšenje pripadnika "vračarske grupe": Ilustracija - Copyright Mup

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beorgadu Specijalni sud produžio je pritvor za 18 osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe "Vračarci", koji se sumnjiče za tri teška ubistva i pet pokušaja teških ubistava, saopšteno je iz tog suda.

  
Pritvor je za još 30 dana produžen Drašku Nikoliću, Nedeljku Todoroviću, Luki Ceroviću, Aleksandru Miloševiću, Aleksandru Neumovskom, Vladanu Miketiću, Darku Miletiću, Đorđu Kneževiću, Ivi Bukljašu, Jovanu Bošnjaku, Nikoli Kačareviću, Marku Taciću, Nikoli Božoviću, Rajku Topiću, Stevanu Mandariću, Nikoli Vukojeviću, Filipu Grujiću i Vladimiru Kovačeviću.

Poseban deo "kavačkog klana" 

Ova organizovana kriminalna grupa delovala je na teritoriji Beograda kao poseban deo "kavačkog klana" na čijem čelu su Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan. Ekipa sa Vračara, poput ranije uhapšenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, radila je po nalozima "kavčana" u Srbiji i inostranstvu.

printscreen/MUP
 

 

Grupu su finansirali "kavčani" i bila je predviđena za najteža krivična dela u Srbiji, pored ostalog i za napad na najviše državne funkcionere Republike Srbije.

Podsetimo, Srđan Lalić okrivljeni svedok u slučaju koji se vodi protiv Veljka Belivuka i njegovog klana, kako saznajemo, "namestio" je ekipu Nikole Vušovića poznatog kao Džoni sa Vračara i ispričao da oni stoje iza ubistava Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Riste Čađe.

   

Svim osumnjičenima sem Drašku Nikoliću pritvor je produžen jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, te usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, kao i s obzirom na to da su imenovani okrivljeni osnovano sumnjivi da su izvršili krivična dela za koje je propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja i težina posledica istiih doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.
Nikoliću je pritvor produžen jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kao i usled postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni, u slučaju boravka na slobodi, u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo 10. maja je optužnicu protiv ukupno 38 članova ove grupe kojom se terete za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, neovlašćena proizvodnja, držanje, nošenje  i promet oružja i eksplozivnih materija, teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju i pranje novca.
 
Optužnica je podignuta protiv Nikole Vušovića, Uroša Piperskog, Nedeljka Todorovića, Daria Đorđevića, Luke Cerovića, Miloša Miljanovića, Aleksandra Miloševića, Aleksandra Naumovskog, Vladana Miketića, Vladimira Kovačevića, Vuka Ursulova, Darka Maletića, Rašo Bana, Đorđa Kneževića, Ive Bukljaša, Jovana Bošnjaka, Jovice Sovilja, Nikole Kačarevića, Lazara Ilića, Marka Drakule, Marka Tacića, Miloša Pavlovića, Miloša Raičevića, Nikole Božilovića, Nikole Milekovića, Nikole Filipovića, Petra Jevtića, Radivoja Jovanovića, Rajka Topića, Stevana Mandarića, Strahinje Savića, Filipa Grujića, Ivana Biletića, Vojina Stupara, Miloša Andrijevića, Aleksandra Ostojića, Draška Nikolića, Nikole Vukojevića. 
    
Kao organizatori ove organizovane kriminalne grupe u optužnici su označeni Nikola Vušović i Uroš Piperski, pa se zajedno sa ostalim okrivljenim pripadnicima terete  za tri ubistva i pet pokušaja ubostava izvršena u Beogradu. 
    
U pitanju su ubistva: 20. marta 2020. godine Aleksandra Halabrina, 10. septembra 2020. godine Dragana Ristića, i 17.oktobra 2020. godine Aleksandra Šaraca.
       
Pokušaji ubistava izvršeni su 7.oktobra 2019. godine na sada pokojnog Lazara Vukićevića, 29. decembra 2019. godine na Samira Divljanovića, 11. maja 2020. godine na Miloša Nilovića, 27. novembra 2020. godine na Andriju Zarića i 01. febraura 2021. godine na Arsenija Stefanovića. 
 
Bonus video 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike