Podignuta optužnica protiv "Vračaraca": Bili ispostava Zvicerovih "kavčana", terete se za tri ubistva! Vođa u bekstvu

10.05.2023

13:51

0

Na teret im se stavljaju likvidacije Aleksandra Šarca, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Halabrina

Podignuta optužnica protiv "Vračaraca": Bili ispostava Zvicerovih "kavčana", terete se za tri ubistva! Vođa u bekstvu
Hapšenje "vračaraca" u Beogradu - Copyright Mup

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv kriminalne grupe koju je predvodio odbegli Nikola Vušović (33), zvani Džoni sa Vračara, kojom joj se na teret stavljaju likvidacije Aleksandra Šarca, Dragana Ristića Čađe i Aleksandra Halabrina, kao i pet pokušaja ubistava, Optužnicom je obuhvaćeno 38 osumnjičenih, od kojih je 16 uhapšeno u novembru.

Prema dokumentu tužilaštva, Vušović je zajedno sa Urošem Piperskim, koji se nalazi u zatvoru u Lisabonu, organizovao kriminalnu grupu "Vračarci" i ona je funkcionisala od početka 2019. do 11. novembra prošle godine. Vušovićeva grupa bila je beogradska ispostava kavačkog klana, na čijem su čelu odbegli Radoje Zvicer, za kojim je Srbija raspisala poternicu, i Slobodan Kašćelan, koji je u zatvoru u Crnoj Gori.

- Nikola Vušović i Uroš Piperski su organizovali kriminalnu grupu kako bi ispunjavali zahteve vođa koji su donosili odluke ko će, kada i gde biti ubijen - piše u naredbi tužilaštva, koja je doneta posle hapšenja grupe. Prema dokazima prikupljenim u istrazi, kriminalna grupa imala je strogu hijerarhiju, a na vrhu je bio Vušović, koji je prenosio naloge Zvicera, dok su ostali osumnjičeni, među kojima su i Luka Cerović, Dario Đorđević Dekster, Miloš Miljanović i Nikola Kačarević, bivši suprug starlete Tamare Đurić, imali važne uloge.

printscreen/MUP
Nikola Vušović priimao naređenja od vođe "kavčana" Radoja Zvicera

- Naređenja su gotovo uvek davali preko kriptovanih Skaj telefona. Vušović i Piperski, kako se sumnja, sami su određivali žrtve, ali i ekipu koja će da obavi njihov zadatak, recimo da oni koje odaberu pronađu sve informacije o žrtvi - gde živi, s kim se druži, obezbeđivali su novac potreban za izvršenje krivičnog dela - kaže izvor iz istrage.

24sedan/Ljiljana Keković
Aleksandar Halabrin nađen mrtav u selu kod Sopota

On navodi i da je grupa imala i članove koji su vodili računa o finansijama, ali i zadužene za uklanjanje tragova zločina. - Ivan B. i Aleksandar M. su, po Vušovićevom nalogu, imali zadatak da planiraju trase kretanja izvršilaca pre i posle izvršenja zločina, kao i prebacivanje direktnih izvršilaca preko granice i skrivanje na tajnim lokacijama - piše u naredbi tužilaštva.

Printscreen/Facebook
Aleksandar Šarac ubijen na parkingu tržnog centra

Tužilaštvo u naredbi navodi da su pare klana bile kod Draška Nikolića, koji je praktično bio blagajnik.

 Draško Nikolić je za potrebe organizovane kriminalne grupe skrivao novac koji potiče od izvršenih krivičnih dela i po nalogu organizatora raspoređivao ga pripadnicima organizovane kriminalne grupe. Sumnja se da je on vodio evidencije i čuvao novac dobijen od vođa kavačkog klana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike