Rani radovi Vušovićeve ekipe: "Vračarci" nekada radili za Saleta Mutavog, obučili se za surove likvidacije za "kavački klan"!

15.11.2022

07:00

0

Autor: 24sedam

Pojedini "vračarci" su već hapšeni zajedno

Rani radovi Vušovićeve ekipe: "Vračarci" nekada radili za Saleta Mutavog, obučili se za surove likvidacije za "kavački klan"!
Luka Cerović, Nikola Vušović, Milinko Brašnjović i Aleksandar Stanković - Copyright 24sedam/Profimedia/MUP

Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara, Luka Cerović i Marko Drakula, koji su sada pod istragom zbog sumnje da su deo kriminalne grupe koja je ubila tri osobe, a pet pokušala da likvidira, pre 12 godina bili su uhapšeni sa Aleksandarom Stankovićem zvanim Sale Mutavi, vođom navijačke grupe "Janjičari" koji je bio najbolji prijatelj Veljka Belivuka i koji je ubijen 2016. godine u Beogradu, a kao deo njihove "ekipe" tada je označen i Milinko Brašnjović, kog je Srđan Lalić, svedok okrivljeni u postupku protiv Belivukovog klana, označio kao jednog od ubica vođa dvojice "kavčana" u Atini.

Kriminalna grupa "Vračarci", na čijem čelu je, kako navodi tužilaštvo, Nikola Vušović, "pala" je pre nekoliko dana u Beogradu. Viši sud u Beogradu odredio je pritvor za ukupno 32 pripadnika ove grupe. Za njih 16 koji su u bekstvu je raspisana poternica, dok se šestorica već nalaze u pritvoru ili na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji. 

Sumnjiče se da su ubili Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića i pokušali da ubiju Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića. Tužilaštvo ih tereti da su krivična dela vršili na teritoriji Beograda kao poseban deo "kavčana" na čijem čelu su Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, kao i da su delovali po nalozima "kavčana" u Srbiji i inostranstvu. Navodi se da su ih "kavčani" i finansirali i da je grupa bila predviđena za izvršenje najtežih krivičnih dela u Srbiji.

Bili u Saletovoj ekipi

"Vračarci" Nikola Vušović i tada maloletni Marko Drakula i Luka Cerović uhapšeni su 2010. godine sa Aleksandarom Stankovićem, koji je označen kao organizator te osmočlane grupe. Uhapšeni su zbog sumnje da su preprodavali drogu, oružje i eksploziv, a sumnjalo se da su članovi grupe učestvovali i u pokušajima ubistva. Policija je tada objavila da traga za Milinkom Brašnjovićem. Kod uhapšenih su tada pronađeni heroin, ekstazi, vagica za merenje, četiri pištolja i dva revolvera.

Marko Drakula, koji je inače sin poznatog pankera Nebojše Drakule, frontmena grupe "Direktori", dospeo je u žižu javnosti kada je uhapšen zbog sumnje da je bio deo ekipe koja je pokušala da ubaci cijanid u hranu vođi "škaljaraca" Jovanu Vukotiću, dok je bio u Centralnom zatvoru 2019. godine. Međutim, sud je kasnije ovu optužbu odbio, te se Drakuli i još trojici sudi za nedozvoljeno nošenje oružja i falsifikovane policijske opreme koja je kod njih pronađena prilikom hapšenja. 

Lalić tvrdi da je Brašnjović ubio "škaljarce"

Milinka Brašnjovića nedavno je na suđenju Belivukovom klanu pomenuo svedok okrivljeni Srđan Lalić. On je pred sudom naveo da je u ubistvu "škaljaraca" Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini učestvovao Ljubomir Lainović, koga su potom pripadnici kriminalne grupe za koju je radio ubili na Kosovu i Metohiji, ali i Milinko Brašnjović. Lalić je naveo da se Brašnjović neko vreme skrivao s Lainovićem, a onda je otputovao u Tursku.

Brašnjovića je Lalić pominjao i kada je pričao o Zemi, za kog je naveo da je bio "trojanski konj" u "škaljarskom klanu", a da im se približio insceniranom otmicom i ubistvom Brašnjovića.

- Posle dolaska Milija Brašnjovića iz Atine, inscenirani su njegova otmica i ubistvo. Sa Milijem smo otišli u stan kod Budimira u Kotež, svezali smo ga, prosuli smo lažnu krv po njemu, slikali ga i poslali slike kao da je ubijen, a potom ga slikali pored neke rake. Podeljene su pare, uzeo je Zemo, ali i Radoje Živković, i sa ovim slučajem se Zemo približio "škaljarskom klanu" - rekao je Lalić.

Poznati po bekstvima

Inače, Vušović je 2009. godine pucao na tada 15-godišnjeg Cerovića, u stanu njihove prijateljice. Vušović je kasnije uhapšen u Beogradu, ali je zbog problema sa zdravljem završio u bolnici, iz koje je, uprkos policijskom obezbeđenju, uspeo da pobegne.

Cerović se sumnjičio se da je u martu 2012. godine pokušao da ubije Andriju Rakulja. Cerović je bio uhapšen, ali je uspeo da pobegne iz zatvora.

Izgladili su odnose i krili su se zajedno do 2013. godine, kada su uhapšeni na aerodromu u Amsterdamu, sa lažnim dokumentima, po poternicama zbog pokušaja ubistva i bekstva iz zatvora.

Cerović se u međuvremenu našao na slobodi, sve do septembra ove godine, kada se, u pratnji advokata, predao, nakon tri godine skrivanja. Za njim je bila raspisana poternica jer je, kako se sumnja, podstrekavao tri osobe da iznude od jednog čoveka 15.000 evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike