Darko Šarić sam sebi komšija u pritvoru u Ustaničkoj ulici: Pokušao da diskredituje, pa dva puta pripremao ubistvo svedoka saradnika?

05.06.2022

18:45

0

Nikolašević dva puta ranije podnosio krivične prijave protiv svedoka saradnika Nebojše Joksovića i obe odbačene

Darko Šarić sam sebi komšija u pritvoru u Ustaničkoj ulici: Pokušao da diskredituje, pa dva puta pripremao ubistvo svedoka saradnika?
saric zatvor saznajemo - Copyright Pixabay/Jadranka Ilić/Tanjug

U sklopu istrage protiv organizovane kriminalne grupe koju vodi Darko Šarić, u Tužilaštvu za organizovani kriminal, saslušan je u svojstvu svedoka Goran Nikolašević. On je i ranije bio svedok u postupcima protiv Šarića. Poznato je da je Nikolašević dva puta ranije podnosio krivične prijave protiv svedoka saradnika u istim postupcima Nebojše Joksovića i obe su odbačene. Zanimljivo je da je Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo istragu protiv Šarića, kojom je osumnjičen, pored ostalog, i za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa dva krivična dela priprema teškog ubistva i to Nebojše Joksovića.

Zanimljivo je da je Darko Šarić jedini koji je uvek i isključivo u privoru boravio u zgradi Specijalnog suda u Beogradu, a nikad u Centralnom zatvoru u kome obično borave svi koji čekaju suđenje i dok ono traje. U istoj pritvorskoj jedinici u Ustaničkoj ulici, kako 24sedam saznaje, nalazi se i sada, a smešten je u samicu tačno pored one u kojoj je, u prethodnom svom boravku u ovoj jedinici, bio punih osam godina.

U istoj pritvorskoj jedinici nalaze se i Veljko Belivuk i Marko Miljković, dok su svi ostali iz njihove kriminalne grupe u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Belivuk i Miljković, za razliku od Šarića, nisu u samicama, već dele sobe sa nekim od drugih pritvorenika.

Uprkos tvrdnjama samog Nikolaševića i tome što je čak postojala i izjava Dalibora Ristića da su mu date instrukcije za likvidaciju Nikolaševića u Joksovićevoj štampariji, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu protiv Darka Šarića, advokata Dejana Lazarevića, Bojana Stanojkovića, Nikole Spasojevića, Danila Odovića, Stefana Andrejića, Aleksandra Boškovića, Marka Vukića i Uroša Radovanovića zbog sumnje da su organizovali pokušaj ubistva Nikolaševića, a sve sa ciljem da diskredituju Joksovića kao svedoka saradnika i prikažu kako je nastavio sa teškim krivičnim delima.

U tom cilju, kako se navodi u zahtevu za sprovođenje istrage, pripadnici organizovane kriminalne grupe su protiv Nebojše Joksovića podnosili krivične prijave sa neistinitim tvrdnjama da je Joksović pripremao i pokušao ubistvo svedoka odbrane Gorana Nikolaševića. Sve to kako bi se u javnosti prikazalo da je svedok saradnik nastavio sa vršenjem teških krivičnih dela, što je u krivičnim postupcima protiv Darka Šarića, trebalo da ima za rezultat da izgubi status svedoka saradnika.

Optužio svedoka saradnika

Dejan Lazarević se sumnjiči da je kao branilac Darka Šarića neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom Skaj, sa Šarićem dogovarao postavljanje eksplozivne naprave na vozilo Gorana Nikolaševića, kao i najbolje vreme da se ona postavi.

Advokat je osumnjičen i da je organizovao da Goran Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Nebojšu Joksovića, a sve sa ciljem da se protiv Joksovića pokrene krivični postupak i da se na taj način diskredituje kao svedok saradnik.

Jedan prema drugom "gaje emocije"

Tokom svedočenja pred većem Apelacionog suda na suđenju za šverc kokaina, Nebojša Joksović je naveo da je većinu stvari o kojima svedoči čuo i zaključio iz priča, tokom druženja sa Darkom Šarićem.

- U Šarića sam imao poverenja kao u brata, ne znam on u mene. Ja i danas gajim emocije prema Darku, osećam se loše zbog svih ovih dešavanja - rekao je Joksović.

"Rekao si da smo bili kao braća i da gajiš neke emocije prema meni. Gajim i ja prema tebi, ne brini", rekao je sutradan Šarić, dok je ispitivao Joksovića.

Lazarević se po Šarićevom nalogu, kako se sumnja, sastajao sa policijskim službenikom Duškom Mirkovićem, kako bi dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika ove organizovane kriminalne grupe i podatke o postupanju policijskih službenika povodom krivičnih prijava podnetih protiv Joksovića, što je prenosio Šariću, a za dobijene informacije i podatke je Mirkoviću davao novčane poklone.

Osumnjičeni Bojan Stanojković, Nikola Spasojević, Danilo Odović, Stefan Andrejić, Aleksandar Bošković, Marko Vukić i Uroš Radovanović, su postupajući po nalozima Šarića, organizovali nabavku, a potom i nabavili eksplozivnu napravu, prikupljali podatke o putničkom vozilu, mestu parkiranja vozila, adresi stanovanja, dnevnoj rutini Gorana Nikolaševića, fotografisali vozilo, obezbedili stanove za skrivanje osoba koje bi podmetnule eksplozivne naprave i novac za nagradu neposrednim počinocima krivičnog dela.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
 

Valjevcu Goranu Nikolaševiću, svedoku u procesu protiv Darka Šarića, dignut je džip u vazduh u Valjevu u noći između 8. i 9. avgusta 2020. godine, a on je odmah medijima izjavio da sumnja da iza bombaškog napada stoji svedok saradnik Nebojša Joksović Joksa.

Spavao u trenutku eksplozije

U trenutku eksplozije Nikolašević je spavao sa suprugom i decom u porodičnoj kući u Mišarskoj ulici, kada je oko 3 sata iza ponoći, grunula detonacija, koja je oštetila okolna vozila i izlomila stakla na kućama i lokalima.

- Digli su mi džip „hondu element“, vredan oko 10.000 evra. Spavao sam u kući sa porodicom kad je grunulo. Sve komšije su se prestravile. Apsolutno sam siguran da iza toga stoji Nebojša Joksović i niko drugi! To je hteo da uradi pre dve godine, a sada je to opet pokušao. Smeta mu šta sve znam o njegovim kriminalnim delatnostima i to iznosim na sudu i hoće da mi pošto-poto skine glavu. To sam pre dve godine rekao u istrazi i jutros sam to ponovio. Ne znam više dokle treba to da ponavljam? Znači treba da ostanem bez glave da bi neko ukapirao o čemu se tu radi - izjavio je tada za medije Nikolašević.

Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV Happy
 

On je tada naglasio da je tim napadom Joksović prevršio svaku meru, da mu smeta istina i da to nije poslednje što će da uradi.

- Uplašen sam za svoj život, kao i za bezbednost svoje dece. Auto je totalno uništen. Sigurnosne kamere snimile su kako nepoznati, maskirani muškarac prilazi autu i stavlja napravu na haubu, a ubrzo posle toga je auto raznet - dodao je Nikolašević.

Spremao ubistvo Joksovića?

Tužilac Zlatko Šulović iz Valjeva odbacio je nekoliko dana ranije krivičnu prijavu protiv Joksovića za pokušaj ubistva Nikolaševića. Slučaj je prvo bio u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu, a onda je prebačen u Valjevo, gde je tužilac odustao od krivičnog gonjenja.

Tužilastvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o proširenju istrage protiv Šarića i još osam članova njegove organizovane kriminalne grupe. Pored Šarića, ovom naredbom obuhvaćeni su i advokat Dejan Lazarević, Bojan Stanojković, Danilo Odović, Nikola Spasojević, Stefan Andrejić, Marko Vukić, Uroš Radovanović i Milan Vučinić.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Šariću se na teret stavljaju krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa dva krivična dela priprema teškog ubistva svedoka saradnika Nebojše Joksovića.

Tereti se i za dva krivična dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu, kao i izazivanje opšte opasnosti u saizvršilaštvu i u pokušaju i krivično delo lažno prijavljivanje u saizvršilaštvu.

Stanojković, Spasojević, Andrejić,Vukić i Vučinić su u bekstvu, dok su ostali osumnjčeni u pritvoru.

Joksović je u predmetu za krijumčarenje kokaina protiv Šarića svedok saradnik, a sada se čeka drugostepena presuda Apelacionog suda, na presudu kojom je osuđen na 15 godina zatvora. Protiv njega je vođen i postupak za pranje novca, gde se takođe očekuje potvrda presude Apelacionog suda ili novo suđenje.

Nakon što je par meseci bio u kućnom pritvoru, 14. aprila je Šarić ponovo uhapšen kao organizator kriminalne grupe koja se tersti za ubistvo Milana Milovca u Ekvadoru, organizovanje pokušaja ubistvaNikolaševića kako bi se diskreditovao Joksović, kao i druga krivična dela.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike