Od ljubavi do mržnje: Svedok saradnik koji je optužio Šarića tvrdi "Ja i dalje gajim emocije prema Darku, osećam se loše zbog svega"!

09.03.2022

08:00

0

Svedok-saradnik Nebojša Joksović delovao konfuzno i nesigurno, a na pitanja odgovarao sa "ne znam"

Od ljubavi do mržnje: Svedok saradnik koji je optužio Šarića tvrdi "Ja i dalje gajim emocije prema Darku, osećam se loše zbog svega"!
Darko Šarić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

"Dame, srećan vam 8. mart", džentlmenski i uz svoj prepoznatljivi široki osmeh, odeven u belu košulju i farmerke čestitao je Darko Šarić juče praznik novinarkama portala 24sedam u hodniku Specijalnog suda tokom pauze posle svedočenja Nebojše Joksovića. Svedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković, odlukom veća Apelacionog suda, prvi put će javno svedočiti o švercu kokaina. Oni su do sada svedočili iza zatvorenih vrata, ali je veće prihvatilo predlog odbrane da javno govore o svojim saznanjima.

Svedok saradnik Nebojša Joksović stao je juče prvi za govornicu. Osim što je delovao konfuzno i nesigurno, na pitanja je uglavnom odgovarao i sa "Da" i sa "Ne" i sa "možda", ali je u većini slučajeva njegov odgovor bio "Ne znam".

Kad je upitan da pojasni svoju ulogu u delima koja su mu stavljena na teret, Joksović je rekao da priznaje izvršenje krivičnih dela, ali na više ponovljeno pitanje o tome šta konkretno priznaje, rekao je "To što sam radio". Usledilo je ponovo postavljeno isto pitanje. 

- Rekao sam da priznajem. Ja sam pomagao, učestvovao, Ne znam. Danas mi je rođendan, svedočio sam već 20 dana, ne sećam se detalja - zbunjeno je odgovarao Joksović, a kad je Šarićev branilac ponovo postavio isto pitanje da se svedok-saradnik izjasni šta je tačno radio i šta priznaje usprotivio se tužilac konstatacijom: "Mi ne možemo silovati svedoka-saradnika ponavljanjem pitanja šest puta.

Sudija je Joksovića pitao da prvo objasni kakva je njegova uloga bila u švercu kokaina i ko je od njega tražio da se uključi u grupu.

Nije shvatao da postoji kriminalna grupa

- Nisam se smatrao članom kriminalne grupe, nisam shvatao da postoji kriminalna grupa Darka Šarića. Ja sam gledao u Šarića, Šarić mi je bio drug, ja ne bih postojao da nije postojao Darko. Moju ulogu sam priznao - rekao je Joksović navodeći da je on bio posrednik, odnosno da je dvojicu okrivljenih preporučio i za njih garantovao da odu u Italiju i bave se švercom kokaina.

Od okrivljenog Borislava Tunjića, jednog od dvojice za koju je, kako je rekao, garantovao, čuo je da se droga švercuje u Italiju tako što se kokain u vrećama baca sa broda.

"Od naknade nema ništa"

Sudija: Da li ste dobili naknadu od Šarića za svoju ulogu?

Joksović: Nismo pričali o tome, ali pošto se desilo ovo što se desilo, od naknade nema ništa. Ništa od Šarića nisam dobio.

Sudija: Šta je bio motiv da budete svedok saradnik?

Joksović: Porodica, i naravno da dobijem manju kaznu.

Sudija: Da li dugujete Šariću novac?

- On tvrdi da dugujem, podneo je tužbe protiv mene, ne dugujem - odgovorio je Joksović.

Tokom svedočenja, on je naveo da je većinu stvari o kojima svedoči čuo i zaključio iz priča, tokom druženja sa Darkom Šarićem.

- U Šarića sam imao poverenja kao u brata, ne znam on u mene. - rekao je Joksović. 

Nije konkretno odgovorio na pitanje da li je istina da je Darku Šariću pisao pismo, već je rekao da su neke stvari u tom pismu menjane.

- Ja i danas gajim emocije prema Šariću, osećam se loše zbog svih ovih dešavanja -tvrdi Joksović.

Na pitanje sudije da pojasni detalje i ulogu svakog optuženog u švercu kokaina u Italiji, svedok-saradnik je naveo da je već svedočio o svemu i da se nije najbolje pripremio, jer je neke stvari posle 12 godina zaboravio.

Ne zna za šta je osuđen

Rekao je da on nije učestvovao u kriminalnim radnjama, a na pitanje advokata šta je onda priznao i koja je njegova uloga bila u kriminalnoj grupi, odgovorio je da u ovom trenutku i "ne zna šta mu je stavljeno na teret". Rekao je čak da ne zna ni za šta je osuđen.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Sad ne mogu da kažem, u ovom trenutku ne znam, ja sam vam rekao da sam preporučio ljude za koje sam garantovao, u drugome nisam učestvovao. Nisam ni pročitao za šta sam osuđen.

O tome da li mu je poznata pisana izjava svedoka Milorada Stjepovića, da ga je on lično angažovao i poslao u Italiju, Joksović je odgovorio:

- Mnogi su pisali svašta protiv mene. Na vama je da procenite da li govorim istinu ili ne, za pare bih možda i ja išao u Ukrajinu - odgovorio je Joksović.

Na pitanje branilaca o Stijepoviću i da li je tačno da je u Italiju došao po preporuci iz Crne Gore što je ranije svedok izjavio ili da ga ne poznaje i da ga je video jednom ili dva puta u životu što tvrdi danas, Joksović je odgovorio. "Neka sud da ocenu o mom iskazu. Tačno je i ovo i ono. A za pare može sve". Stijepović inače, nikada nije ispitan u sudu.

Upitan o tome u kakvim je odnosima bio sa Milanom Milovcem, jer ga je nazvao pogrdnim imenima Joksović je odgovorio da je bio u dobrim.

- I kad sam ga nazvao ustaškim govnetom i kad sam rekao "Jebem mu pokoljenje" bili smo u dobrim odnosima. Mislio sam to što sam rekao. To sve je izvučeno iz toga što sam podigao tri prsta na svadbi. Ja sam ovako malo srpski nastrojen - rekao je Joksović.

"Dobio na lotou"

Tokom odgovaranja na pitanja branilaca optuženih, naveo je da nije tačno da je od novca Darka Šarića kupio stan u centru Beograda, u Krunskoj ulici. Na pitanje odakle mu 150.000 evra za kupovinu, on je ironično odgovorio "dobio sam na lutriji".

- To je glupost da sam kupio stan od novca Darka Šarića. Možda sam ga plato 65.000 evra, možda 150.000 evra, ne sećam se, znate vi bolje. Odakle mi pare? Dobio sam na lutriji, na lotou - odgovrio je Joksović.

Branioci su pitali i odakle baš cifra od 4.149.020 evra Milošu Nikoliću za kupovinu štamparije, Joksović je rekao da je Nikolić sam napisao. 

-Odakle onda vaš rukopis i potpis na priznanici - pitao je branilac.

- Pitajte njega - odgovorio je Joksović.

On je prethodno odbacio i navode drugog svedoka saradnika Draška Vukovića, koji bi sledeći trebalo da bude saslušan, a koji je naveo da ga je u posao sa drogom ubacio Joksović.

- Video sam ga jednom ili dva puta u životu, ja nisam učestvovao u kriminalnim radnjama. Nikakvu korist od kriminala nisam dobio - tvrdi Joksović.

Suđenje se nastavlja danas kad će Nebojša Joksović nastaviti da odgovara na pitanja branilaca i optuženih.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike