U kakvom je Šarić bio dosluhu sa Radojem Zvicerom: Za koja ubistva se Darko sumnjiči da ih je naredio iz zatvora?

14.04.2022

18:45

0

Putem aplikacije Skaj, navodno je organizovao ubistva Hodžića i Kožara, kao i Milana Milovca u Ekvadoru

U kakvom je Šarić bio dosluhu sa Radojem Zvicerom: Za koja ubistva se Darko sumnjiči da ih je naredio iz zatvora?
Darko Šarić i Radoje Zvicer - Copyright 24sedam/MUP/Tanjug/Jadranka Ilić

Spektakularna akcija hapšenja Darka Šarića u njegovoj vili u Ulici Baje Pivljanina na beogradskom Dedinju otvorila je gomilu spekulacija, a među glavnima pominje se njegova povezanost sa Radojem Zvicerom, vođom "kavačkog klana". Šarić je sada navodno osumnjičen da je iz zatvora naručio likvidacije istaknutih "škaljaraca" Alana Kožara i Damira Hodžića na Krfu, a odranije se sumnjalo da su te likvidacije izveli "kavčani" po Zvicerovom naređenju.

Pokretanjem “Balkanskog ratnika” 2009. godine Šarićevo carstvo se srušilo - država mu je privremeno oduzela luksuzne vile i stanove, zemljišta i firme, automobile, nameštaj i drugu pokretnu i nepokretnu imovinu.

24sedam/Antonio Ahel/ATA Images/Tanjug/Zoran Žestić/
 

Posle petogodišnjeg skrivanja, on se 2014. godine predao srpskim pravosudnim organima, navodno, bezuslovno, tražeći jedino fer suđenje. Njegova predaja pozdravljena je tada iz Amerike i Brisela, uz nadu da će sudski spor biti sproveden u skladu sa evropskim standardima.

Četiri godine pre nego što će se zaista i predati, tadašnji vrh srpske policije i tužioci organizovali su 2010. godine na Jelovoj gori sastanak sa Šarićevim bliskim saradnikom Draganom Dudićem Fricom na kome su vođeni pregovori o uslovima predaje.

Ubrzo posle tog sastanka, Dudić je ubijen u Kotoru, nakon čega je došlo do uspona novog crnogorskog narko-kartela, koji će se 2016. godine pocepati na “škaljarce” i “kavčane” i povesti međusobni rat do istrebljenja.

Podelio Crnogorce

Jasno je, prema svim izvorima, da je upravo Darko Šarić uticao na to da se crngorski klan podeli na dve zaraćene grupe kojima bi Šarić kasnije upravljao. "Kavčani" su imali zaštitu i srpskih i crnogorskih bezbednosnih službi, a njima je iz zatvora, po svemu sudeći, upravljao Darko Šarić. Putem aplikacije Skaj, navodno je organizovao ubistva Hodžića i Kožara, kao i svog bliskog saradnika u trgovini kokainom iz Južne Amerike Milana Milovca u Ekvadoru.

Milan Milovac zvani Cigla, hrvatski državljanin, bio je blizak saradnik Darka Šarića i u Srbiji je kao pripadnik Šarićeve kriminalne grupe bio osuđen na 11 godina zatvora. Posle predaje Šarića 2014. godine, Milovac je preuzeo vođstvo nad klanom. Srbija je za njim još 2010. godine raspisala Interpolovu poternicu, ali je on nestao i o njemu se ništa nije znalo 11 godina, dok se nije otkrilo da je likvidiran u Ekvadoru pod nepoznatim okolnostima 12. januara prošle godine.

Velika policijska akcija, u kojoj je danas u Beogradu uhapšen Darko Šarić, sprovedena je istovremeno u nekoliko zemalja Evrope i sveta, u saradnji Evropola, Evrodžasta, srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, SBPOK-a, UKP-a i njihovih kolega iz Hrvatske, nezvanično saznaje 24sedam.

U velikoj policijskoj akciji u kojoj je danas uhapšen Darko Šarić, uhapšeno je navodno još 30 osoba. Među uhapšenima je osuđivani kriminalac Uroš Mišić, zatim advokat Dejan Lazarević, ali i pripadnici MUP-a Danilo Dača Stojanović i Milutin Mika Radovanović.

Među uhapšenima su i pripadnik Šarićevog obezbeđenja Danilo Odović i izvesni Duško Mirković. Akcija hapšenja je sprovedena na osnovu praćenja poziva i poruka između članova ove grupe.

Mišić promenio prezime

Stojanović i Radovanović su osumnjičeni za krivično delo trgovine uticaja, a u vezi sa pomaganjem Urošu Mišiću, koji je promenio prezime u Radovanović, u izvršenju krivičnog dela. Advokat Lazarević je osumnjičen da je bio glavni u lancu komunikacije između osumnjičenih.

U međunarodnoj akciji kojom su koordinirali Evropol i Evrodžast, a u kojoj su učešće uzele policije Hrvatske i Srbije, uhapšeni su članovi više organizovanih kriminalnih grupa.

Antonio Ahel/ATA Images
 

U Srbiji, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Sektora unutrašnje kontrole, Policijske uprave za grad Beograd, SAJ i Žandarmerije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i BIA, uhapsili su, kako je saopštio MUP Srbije, pet članova organizovane kriminalne grupe koja je delovala na teritoriji Srbije, Evrope i Južne Amerike.

Uhapšeni su Darko Šarić, za koga se sumnja da je organizator pomenute organizovane kriminalne grupe, i članovi grupe Dejan Lazarević, Danilo Odović, Uroš Radovanović i Duško Mirković, a za ostalim članovima se intenzivno traga.

Oni se terete da su počinili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanje opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike