Darko Šarić se obratio veću Apelacionog suda: Za mene zakon u Srbiji ne važi!

06.05.2022

12:30

0

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina

Darko Šarić se obratio veću Apelacionog suda: Za mene zakon u Srbiji ne važi!
saric_sud_izlazak_28022022_0012 - Copyright ATAImages/Antonio Ahel

Darko Šarić optužen za organizovanje kriminalne grupe za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu obratio se danas veću Apelacionog suda u Beogradu i rekao da za njega zakon u Srbiji ne važi.

Šarić je u izlaganju završnih reči istakao da ga tužilac nikada nije pitao za finansiranje, drogu i ostale stvari koje mu se stavljaju na teret već samo da li poznaje ili ne poznaje pojedine ljude.

- Da li je moguće da ja u nekoj presudi dobijem konkretne radnje koje sam radio, kako sam radio, koga sam finansirao, i to prihvatim bez ikakvih žalbi - rekao je Šarić.

Takođe, on se osvrnuo na svedočenja svedoka saradnika i rekao da mu je žao što ih sud nije suočio kako bi se saznalo ko laže od njih.

On je istakao da je jedina istina da je on finansirao svedoka saradnika Nebojšu Joksovića i dodao da veće to može da vidi iz transkripta njihovih razgovora koje je odbrana dostavila sudu, te da se u tim razgovorima čuju svađe oko novca između njega i Joksovića.

Odbrana je ostala pri svojim ranijim završnim rečima i tražila oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Na jučerašnjem pretresu Šarićeva odbrana je od suda zatražila da se iz predmeta kao dokazi isključe transkripti razgovora i SMS poruka, što je sud nakon razmatranja odbio.

Svedoci saradnici Nebojša Joksović i Draško Vuković su na prethodnim pretresima svedočili i lično ih je ispitivao Šarić, tužilaštvo i sud.

Joksović i Vuković svedočili su prvi put javno na pretresu, u ovom drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom, pošto su do sada tokom dva prvostepena suđenja pred Specijalnim sudom iskaze davali iza zatvorenih vrata.

Šarić je u međuvremenu, 14. aprila uhapšen zbog sumnje da je od početka 2020. do 14. aprila 2022. godine, organizovao organizovanu kriminalnu grupu koja je u međunarodnim razmerama na teritoriji Južne Amerike, sprovodila kriminalni plan dogovaranja neovlašćene kupovine kokaina, njegov transport do Evrope radi dalje prodaje, a sve u cilju sticanja finansijske koristi.

Naime, sa njim su uhapšeni i njegov advokat Dejan Lazarević, Uroš Radovanović (koji se ranije prezivao Mišić), Danilo Odović, Duško Mirković i Danilo Stojanović.

Prethodno je Šariću je 24. decembra Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredilo kućni pritvor uz elektronski nadzor.

On je četiri i po godine bio u bekstvu, a predao se domaćim pravosudnim organima u martu 2014. godine od kada je do 24. decembra 2021. bio u pritvoru.

Inače, pretres pred Apelacionim sudom se održava pošto je ovaj sud nakon ponovnog razmatranja žalbi u novembru prošle godine, odlučio da otvori pretres i sam izvede ključne dokaze, nakon čega će doneti novu pravosnažnu presudu.

Prvu pravosnažnu presudu iz oktobra 2020. godine je sledećeg maja Vrhovni kasacioni sud ukinuo po vanrednom pravnom leku i naložio da se ponovo razmatraju žalbe na prvostepenu presudu Specijalnog suda iz 2018. godine kojom je Šarić osuđen na 15 godina zatvora zbog šverca kokaina tokom 2008. i 2009. godine.

Nakon ovog javnog dela pretresa biće doneta nova drugostepena presuda koja će naknadno biti objavljena pisanim putem

Apelacioni sud sada može prvostepenu presudu da potvrdi u celosti, da je preinači u celosti ili u nekim delovima ili u visini kazni i da onda izrekne pravosnažnu presudu.

Prvostepenom presudom na koju su izjavljene žalbe Šarić je osuđen na 15 godina zatvora kao jedan od tri organizatora grupe koja je krijumčarila ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Goran Soković, koji je sve vreme u bekstvu osuđen je na 15 godina zatvora, takođe kao organizator grupe, kao i Željko Vujanović koji je dobio 14 godina zatvora, a zimus je odveden na izdržavanje kazne.

Ostali optuženi su osuđeni na kazne zatvora od devet i po do 12 godina zatvora, dok su trojica svedoka saradnika dobila simbolične kazne od pet do 10 meseci zatvora.

Osim u odnosu na Šarića, ponovo se razmatraju žalbe Gorana Sokovića, Željka Vujanovića, Marka Pandrca, Nikole Dimitrijevića, Nenada Novakovića, Boška Nedića, Petra Obradovića, Nebojše Sretenovića, Mihajla Ðokovića, Rodoljuba Radulovića, Borislava Tunjića, Milana Milovca, Živka Sibinskog, Darka Tošića, Miloša Cajića i svedoka saradnika Radana Adamović, Nebojše Joksovića i Draška Vukovića.

Šariću je ukinutom pravosnažnom odlukom Apelacionog suda u novembru 2020. godine bila potvrđena kazna od 15 godina zatvora, koju mu je prethodno u decembru 2018. godine prvostepenom presudom izrekao Specijalni sud.

Jedan deo optuženih je pravosnažno oslobođen i njima se suđenje ne ponavlja.

Krajem jula 2020. godine Šarić je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na devet godina.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike