Srpska Jovanka Orleanka otišla je pre pola veka: Milunka Savić, žena s najviše odlikovanja u istoriji ratovanja

05.10.2023

06:55

0

Autor: I. P.

Za zasluge u oslobodilačkim ratovima odlikovana je dvanaest puta

Srpska Jovanka Orleanka otišla je pre pola veka: Milunka Savić, žena s najviše odlikovanja u istoriji ratovanja
Milunka Savić - Copyright Wikipedia

Milunka Savić, srpska heroina Prvog svetskog rata i balkanskih ratova, preminula je na današnji dan 1973. godine.


Srpska Jovanka Orlenka, kako su je zvali saborci, u vojsku se prijavila kao dobrovoljac pod imenom svog brata Miluna Savića.

Svoj identitet dugo je krila, uprkos brojnim ranjavanjima na bojištu. Najteže joj je palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu, kada su bolničarke prilikom previjanja njenih grudi otkrile njen identitet.
 
Milunka Savić/Wikipedia
 

 


Nakon toga, Milunka se u Prvom svetskom ratu borila pod svojim pravim imenom, dobila je čin kaplara i bila raspoređena u čuveni „Gvozdeni puk“, koji je bio najelitniji Drugi puk srpske vojske „Knjaz Mihajlo“.

U jesen 1915. godine zadobila je teške povrede glave, i tako povređena se povlačila preko Albanije do Krfa, gde je bila na lečenju par meseci.

Sa Krfa je otišla na Solunski front, gde je učestvovala u bitkama tokom leta i jeseni 1916. godine. Milunka je bila odličan bombaš, imala je talenat da oseti kada je najpogodnije napasti protivnika i da precizno baci bombu u neprijateljski rov.

24sedam/ Lj.S.
 

 


Na tome su joj se divili svi vojnici, ali su se ujedno i plašili njene neustrašivosti. Jednom prilikom na Solunskom frontu, u jednom prepadu, zarobila je četrdeset tri, a u drugom šezdesetoricu bugarskih vojnika. Nije ih ubila jer se, kako je govorila, borila za život a ne za ubijanje neprijatelja.

Za zasluge u oslobodilačkim ratovima odlikovana je dvanaest puta. Nosilac je dve vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalјe za hrabrost „Miloš Obilić“, dve francuske Legije časti, Ordena za hrabrost, Albanske spomenice i spomenice Solunskog fronta. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom „Ratni krst sa zlatnom palmom“.

Njena hrabrost, nažalost, brzo je zaboravljena posle rata.

Posle rata, heroina Velikog rata radila je u Bosni i Hercegovini kao kuvarica, bolničarka, kontrolor u fabrici vojnih uniformi. Posle urgencija saboraca, 1929. godine se zaposlila kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu, gde je provela najveći deo radnog veka.
 
Umrla je 5. oktobra 1973. godine.
 
Posmrtni ostaci Milunke Savić u Aleju velikana preneti su iz porodične grobnice, na četrdesetu godišnjicu njene smrti 2013. godine. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike