Sudbina srpskog srednjeg veka zapečaćena pre Kosova: Na današnji dan dogodila se krvava Marička bitka

26.09.2023

06:56

0

Bez obzira na inicijativu i strategiju srpskih vođa, turski vojnici su iskoristili faktor iznenađenja, napadajući preko noći i zatekavši srpsku vojsku nespremnu

Sudbina srpskog srednjeg veka zapečaćena pre Kosova: Na današnji dan dogodila se krvava Marička bitka
Vitez (Ilustracija) - Copyright Profimedia

Danas se navršavaju 652 godine od Maričke bitke, jednog od najvažnijih trenutaka u srpskoj istoriji koji je otvorio put osmanlijskim osvajanjima balkanskih teritorija. 

Bitka, koja je prethodila Kosovskom boju, dogodila se 26. septembra 1371. godine kod sela Černomen, u oblasti Evros.

U vreme bitke, srpsku vojsku predvodili su kralj Vukašin i njegov brat despot Uglješa, dok je na strani Osmanlijskog carstva bio rumelijski begler-beg Lala Šahin. Srpski vođi su imali cilj da proteraju tursku vojsku iz Evrope i spreče dalju invaziju. Vojska se, sastavljena od 60.000 do 70.000 vojnika, našla pred relativno malom, ali efikasnom turskom armijom.

Bez obzira na inicijativu i strategiju srpskih vođa, turski vojnici su iskoristili faktor iznenađenja, napadajući preko noći i zatekavši srpsku vojsku nespremnu. Ovaj prepad doveo je do katastrofalnog poraza, u kojem su Srbi pretrpeli ogromne gubitke.

Ovo je bio trenutak koji je oblikovao sudbinu srpskih zemalja, otvarajući put Osmanlijama ne samo prema srcu Balkana, već i prema središtu Evrope.

Svedočanstvo patrijarha Pajsija o Maričkoj bici

Opis Maričke bitke ostavio je patrijarh Pajsije u delu „Život cara Uroša”:„A kesar Uglješa u gradu Serezu, čuvši o prelazu Ismailjićana, posla ka kralju Vukašinu, da mu javi ovo: 

Pozdrav bratu mome kralju Vukašinu i gospodaru, svagda zdravstvuj mi na mnogo leta! I neka ti je znano da su Agareni prešli u Kalipolje i otud u Drenopolj i tako čujem spremaju se i na srpske zemlje.” Vukašin zapovedi da se ubrzo sakupi vojska i posla ka bratu Uglješi da bude spreman i odredi mesto gde će se obojica sastati. I kad se vojska sakupi i bi trčanja i vapaja, da se zemlja tresla, konjanika i pešaka i dođoše do mesta Črmenski Lugovi, blizu Adrijanopolja dan hoda i više, zvano Mostar, a posle se nazva Mustafa pašina Ćuprija. I tu se sastadoše obojica, ovi od srpske zemlje, a Uglješini od grčkih predela i bilo je dovoljno vojnika i popisaše ih koliko će ih se boriti sa Agarenima i nađoše da će biti oružanih konjanika oko 70.000 i više. I bi veliko veselje i radosti i piće vina i jela i svako neupravljanje i neuređenje. A Agarenski načelnik čuvši za dolazak kralja Vukašina sa velikom silom i behu u velikoj nedoumici i ne malom užasu i dogovoriše se da daju danak i pošalju posrednike kralju Vukašinu sa rečima:„Ostavi nas da ovde ostanemo i mi ćemo ti biti kao sluge i daćemo danak kakav hoćeš.” I dođoše posrednici kao uhode i videše gde leže pijani kao vojska bez glave ikakvog upravljanja. I ubrzo se natrag vratiše svom načelniku, i pripovedahu mu sva neupravljanja i rekoše: „Danas će biti naše.” I podigoše se jednodušno svi Agareni i dođoše do mesta gde vojska beše i iznenada napadoše na njih. To je bilo rano ujtru i razbiše srpsku vojsku.”

Srpska dinastija Nemanjića se ugasila nekoliko meseci kasnije smrću cara Uroša, markirajući kraj jedne ere u srpskoj istoriji.

Kraljević Marko: Heroj narodnih pesama

 

Nakon smrti kralja Vukašina, naslednik trona postao je Kraljević Marko. Iako je po pravu trebalo da bude kralj Srbije, u istorijskoj stvarnosti Marko se našao u senci moćnijih srpskih velikaša koji su mu oduzeli deo teritorija.

Wikipedia
Marko Kraljević na novčanici iz vremena kraljevine SHS

 

Uprkos tome, Marko je ostao upamćen kao hrabar borac, koji se nije ustručavao da stane rame uz rame s turskim vojnicima na bojištu. Njegov tragičan kraj desio se u bici na Rovinama 1395. godine, kada se kao turski vazal borio u redovima Osmanlijske vojske.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike