Jedna od pobeda "Ustavobranitelja": Na današnji dan Aleksandar Karađorđević proglašen je za kneza Srbije!

13.09.2023

06:55

0

Autor: I. P.

Period vladavine ustavobranitelja od 1842. do 1858. je bio obeležen konstantnom borbom za vlast sa knezom Aleksandrom

Jedna od pobeda "Ustavobranitelja":  Na današnji dan Aleksandar Karađorđević proglašen je za kneza Srbije!
Knez Aleksandar Karađorđević - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1842. godine Narodna skupština kneževine Srbije, u kojoj su Ustavobranitelji imali većinu, proglasila je za kneza Aleksandra Karađorđevića, sina vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa. 

Ustavobranitelji su prethodno zbacili kneza Mihajla Obrenovića, koji je potom izbegao u Austriju.

Posle političkih sukoba izazvanih nepoštovanjem takozvanog „Turskog ustava” iz 1838. i abdikacije Miloša, a zatim i Mihaila Obrenovića, na narodnoj skupštini održanoj na Vračaru, Aleksandar Karađorđević izabran je za kneza Srbije.

Posle priznavanja kneževske titule od strane Rusije i Turske, knez Aleksandar se okrenuo reformama i uvođenju novih ustanova, kako bi se ubrzao razvoj srpske države.  Donet je kodeks građanskog prava, uvedena stajaća vojska, osnovana topolivnica u Kragujevcu (1853. g), unapređene su postojeće i osnovane nove škole, Narodna biblioteka i Narodni muzej. 

No i pored brojnih kneževih zasluga vreme u kojem je on bio na čelu tadanšnje Srbije naziva se i "Ustavobraniteljski režim".

Ustavobraniteljski režim 1842-1858. posebna je pojava u istoriji Kneževine Srbije po tome što je tokom njegovog trajanja knez umnogome bio ličnost drugog reda. Ustavobraniteljske vođe, Toma Vučić Perišić, Avram Petronijević, Milutin i Ilija Garašanin i Stojan i Aleksa Simić, predstavljali su kao svoje ciljeve uspostavljanje jakog i nezavisnog sudskog i administrativnog sistema.

Wikipedia
Toma Vučić Perišić

 

Oni su u početku uživali punu podršku Porte i Austrije, ali ne i Rusije, koja nije dala saglasnost za smenu kneza Mihaila. Pod ruskim pritiskom i uz pristanak iz Carigrada, knez Aleksandar je podneo ostavku 1843. godine, da bi ga Skupština ubrzo ponovo izabrala, ali uz uslov da Vučić i Petronijević ponovo napuste zemlju.

Period vladavine ustavobranitelja od 1842. do 1858. je bio obeležen konstantnom borbom za vlast sa knezom Aleksandrom. Za vreme ustavobranitelja Državni savet je zasenio moć kneza Aleksandra Karađorđevića i skupštine koja se samo jednom sastala.

Ustavobraniteljski režim je okončan na Svetoandrejskoj skupštini i povratkom na vlast kneza Miloša Obrenovića.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike