Neke srpske novčanice vrede i 10.000 evra! Kolekcionari za "24sedam" otkrili gde leži bogatstvo

02.02.2021

20:00 >> 06:47

0

Autor: R.M.

Skupljači vrednosti u Srbiji najčešće tragaju za papirnim i metalnim novcem, ali i starim ordenjem, aukcije se održavaju i onlajn

Neke srpske novčanice vrede i 10.000 evra! Kolekcionari za "24sedam" otkrili gde leži bogatstvo
Copyright Profimedia

Kolekcionari u Srbiji sakupljaju mnoge stare stvari, ali su najpopularniji metalni i papirni novac, kao i stara ordenja, kažu u Srpskom numizmatičkom društvu.

Predsednik ovog društva Dragan Pavlović objašnjava za “24sedam” da su najpopularniji predmeti sa ovog područja, a njihove cene određuje, uglavnom, njihov kvalitet.

– Svi kolekcioniari vole dobar kvalitet kovanica i papirnih novčanica. Oni sakupljaju “u prvom kvalitetu”, što znači da novčanica izgleda kao da je tek odštampana, odnosno da nije savijana i korišćena. Naravno, uzimaju se i one lošijeg kvaliteta, ali su to obično jako retke – kaže on.

Profimedia

Stare deonice vrede i po 1.000 evra

Jedna od neobičnih stvari koje se skupljaju su i deonice. Pavlović je i sam odlučio da se time bavi, kada je pronašao neke stare deonice svog pradede. Kaže da pojedine mogu da koštaju čak i po 1.000 evra.

– Za razliku od novčanica, ne zna se koliko ima tih deonica. Maltene svako selo je imalo zadruge, a to su sve bila deoničarska društva. Što se tiče njihove vrednosti ona se kreće od 1.000 do 2.000 dinara, ali ima skupljih koje mogu da dostignu do 1.000 evra – objasnio je Pavlović.

Sem kvaliteta, vrednost predmeta određuje i njihova starost, pa je tako najvredniji srednjevekovni novac, ali i onaj iz Kneževine i Kraljevine Srbije.

– Neke novčanice mogu da dostignu vrednost i do 10.000 evra i spadaju u najređe, dok kovanice, kao što su zlatnici i dukati, isto mogu da koštaju po nekoliko hiljada evra – objašnjava on.

Profimedia

Sem novca, kolekcionari vole i staro ordenje. Pavlović kaže da među najvrednije ordenje spada ono iz Balkanskih ratova i  Prvog svetskog rata, poput “Takovskog krsta”, “Karađorđeve zvezde”, ordena Svetog Save…

– Najvrednije ordenje isto tako može da košta po nekoliko hiljada evra. Recimo, postoji ordenje različitog stepena a najviši je prvog, gde ide zvezda i ordenski znak. Te zvezde su uvek najvrednije. Jako je važno da postoji i originalna kutija. Samo ona može da vredi po nekoliko stotina evra – objašnjava Pavlović.

Kolekcionari nabavljaju ordenje na različite načine, nalaze ih na pijacama, putem interneta, ali i na sastancima.

Profimedia

 

Pročitajte još:
– Srpsko numizmatično društvo broji oko 500 članova. Sa druge strane, mnogo je više ljubitelja numizmatike u Srbiji. Sve se poprilično preselilo na internet i aukcije su “prešle na onlajn”. Ali i mi, kao udruženje, pravimo redovne sastanke jednom nedeljno, gde se kupuju i razmenjuju predmeti, a imamo i četiri velika godišnja međunarodna sajma. Na te sajmove dođu oko 200 izlagača i oko 700 posetilaca iz čitavog regiona – objasnio je on.

Pavlović kaže da se u svetu kolekcionarstvom bave bogati ljudi, jer se to smatra vrstom investicije, dok se kod nas to više radi iz ljubavi. Kolekcije se skupljaju godinama, a neke od njih su veoma vredne.

– Neke kolekcije mogu koštati i više desetina hiljada evra. Da biste bili kolekcionar, morate baš dosta da budete prisutni na svim dešavanjima, da to pratite. Svi pričaju da se nekada lakše dolazilo do kolekcija. Ljudi su čisteći kuće nalazili, pa ih prodavali. Ali, izgleda da je to sve prečešljano – objasnio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike