Ko nam to čuva decu? Podobnost bebisiterki procenjuju samo ove agencije, ali ne i državne institucije

13.03.2021

07:09 >> 08:19

0

Autor: R.M.

Poslednji slučaj koji je šokirao Srbiju kada je detetu u krvi pronađen sedativ, koji mu je, kako se sumnja, dala bebisiterka, nalaže roditeljima da otvore ?

Ko nam to čuva decu? Podobnost bebisiterki procenjuju samo ove agencije, ali ne i državne institucije
Copyright Pixabay

Javnost u Srbiji šokirala je priča da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsilo S.C. (51) osumnjičenu da je detetu koje je čuvala davala lekove za smirenje. Čitav slučaj prijavio je doktor Dečije klinike u Tiršovoj ulici kada je na odeljenje primljena beba (2020) kod koje je u krvi pronađena veća koncentracija leka “bensedin”. Dadilja je angažovana radi čuvanja deteta nekoliko dana pre događaja preko sajta “Bebisiterka.rs”, saopštio je MUP.

Pixabay

Mirjana Lukić drži agenciju koja se bavi čuvanjem dece duže od 10 godina, a za “24sedam” kaže da su kriterijumi za primanje osoba koje čuvaju decu veoma strogi. Iako buduće bebisiterke ne moraju da imaju bilo kakav sertifikat ili diplomu od države, one su u agencijama podvrgnute ozbiljnom testiranju pre nego što se dopusti da čuvaju decu.

– Osobe koje se prijavljuju moraju da nam donesu kopiju lične karte, uverenje da nisu krivično kažnjavanje i kopiju diplome minimum srednje škole. Takođe, treba da imaju iskustvo u radu sa decom ili da su završile neki od pedagoških smerova. Pored toga mi radimo obuku bebisiterki od toga kako se ide na razgovor, pa do toga kako se komunicira sa detetom, prolazi adaptacioni period, krizne situacije i slično. Imamo tim ljudi koji procenjuje da li neko može da se bavi ovim poslom – kaže ona.

Adaptacija može da traje i do mesec dana

Lukićeva objašnjava da za osobe bez iskustva prođe oko mesec dana dok završe obuku pre nego što budu poslate u porodicu, dok je za iskusne bebisiterke taj period oko nedelju dana.

– Budućim dadiljama dajemo i testove Psihološkog društva Srbije za pedagoge, kako bi proverili da li je nečija ličnost prilagođena da radi sa decom – kaže ona.

PIxabay

Kada roditelj zatraži bebisiterku, ona se ne šalje odmah u porodicu već agencija kroz definisane pristupe stiče sliku o roditeljima i potrebama dece, pa se onda šalje adekvatna osoba. Ali ni ona ne počinje odmah samostalno da čuva dete, već se radi adaptacija koja može da traje od sedam do mesec dana.

– Mi radimo posredovanje gde se podrazumeva adaptacija koja je minimum 7 dana, ali optimalno dve nedelje, pre nego što bebisiterka počne da radi samostalno. U tom periodu majka zajedno sa detetom i dadiljom provodi vreme, dok se ne vidi da je dete spremno da se prepusti novoj osobi u kući. Sa nekom decom adaptacioni period može da traje i mesec dana – objašnjava Lukićeva.

Pixabay

Ona je šokirana slučajem dadilje S.C. koja je osumnjičena da je davala detetu lekove za smirenje.

– Ja sam bila u šoku! Inače, već dve-tri godine postoji trend da se preko mreža oglašavaju dadilje a roditelji ih unajmljuju jer je to verovatno jeftiniji put – objašnjava Lukićeva.

Ali, sugeriše roditeljima da se obraćaju licenciranim agencijama gde mogu da provere da li imaju potrebne dozvole za rad od nadležnih institucija. Agencije prave ugovore sa porodicom I bebisiterkom .

– Roditelji kod licenciranih agencija mogu da vide ko je izdao dozvolu za rad kao i tim stručnjaka radi u agenciji ili se bavi testiranjem i obukom bebisiterki – objasnila je ona.

Obavezno uverenje da osoba nije osuđivana

Direktorka “Bebi servisa Beograd” Jelena Dubljević kaže za “24sedam” da i u ovom servisu, jedinom čiji je osnivač grad Beograd, postoji oštra kontrola osoba koje se primaju za bebisiterke.

– Mi raspisujemo konkurs isključivo preko NOPS-a. U NOPS postoje testovi koje je tim psihologa spremio za naše dadilje i na osnovu se radi procena kandidatkinja. Nakon toga naš tim razgovara sa svakom od tih kandidatkinja gde ih lično i bliže upoznajemo. U skladu sa našim procenama pravimo još jednu selekciju i ne mora da znači da one koje su stigle iz NOPS-a automatski zapošljavamo – kaže ona.

Pixabay

Uslov da bi neko dobio posao bebisitera je minimalna srednja stručna sprema, ali ima i puno fakultetski obrazovanih žena.

– Bitno nam je da se dostavi dokumentacija da nije osuđivanja, lekarsko uvrenje da je sposobna za rad sa decom i sanitarna knjižica i naravno dokaz o zaršenoj školi, kursevima… Sve se to popunjava u upitnicima. Ukoliko procenimo da je sposobna da radi kod nas, onda prolazi kroz teorijsku i praktičnu obuku koja traje oko mesec dana. Teorijska obuka se sastoji od predavanje pedagoga, psihologa, doktora medicine itd. Nakon teorijske idu na praktičnu obuku u vrtić na 7 dana, nakon čega nam i vaspitači daju svoje mišljenje.
Tek nakon svega je raspoređujemo u porodicu za koju smatramo da bi bila adekvatna – kaže ona.

Roditelji da obrate posebnu pažnju

Međutim, roditelji pre nego što dobiju bebisiterku moraju da popune upitnik u kome pišu od toga šta očekuju do toga šta dete voli.

Pročitajte još
– U skladu sa tim što su oni tražili mi se trudimo i uglavnom nađemo dadilju koja je upravo ta koja može da zadovolji sve njihove potrebe – objašnjava ona.

Dubljevićeva savetuje da je najvažnije da roditelji budu odgovorni kada biraju dadilju.

– Moraju da odvoje vreme, da obave nekoliko ozbiljnih intervjua, mogu da pitaju sve stvari koje ih se tiču, imaju pravo da traže potvrdu da je osoba zdrava i sposobna za rad sa decom i na kraju da nije osuđivanja i krivično gonjena – kaže ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike