One se tuku po tribinama, lome, divljaju... Nakon huligana, dobija li Srbija i huliganke? (VIDEO +18)

17.07.2021

06:10 >> 08:20

0

Autor: R.M.

Neki fudbalski klubovi imaju ženske navijačke grupe koje su podjednako nasilne kao i muške

One se tuku po tribinama, lome, divljaju... Nakon huligana, dobija li Srbija i huliganke? (VIDEO +18)
Copyright Foto: Profimedia

Proteklih godina tribine sportskih stadiona i hala okupirali su huligani, okupljeni u navijačke grupe koje su vrlo često sklone nasilju i ilegalnim poslovima.

Iako se huliganstvo obično povezuje sa muškarcima, poslednjih godina pojavile su se navijačke grupe koje čine žene huliganke!

– Iako je huliganizam poznat kao „mačo-fenomen”, u današnje vreme imamo pojavu i takozvanih žena-huliganki, koje pokazuju gotovo istu stopu nasilnosti i agresivnosti, poput njihovih muških “kolega”. Alesandro Salvini je ovu pojavu nazivao “širenjem androgenizma”, koji je obuhvatio sve sfere društva, pa tako i huligansku supkulturu. To su uglavnom tinejdžerke i devojke u dvadesetim godinama, koje praktikuju imidž “muškarača”, neretko upražnjavaju neke borilačke veštine poput kik-boksa, imaju tetovaže i slično – kaže
prof. dr Marija Đorić, viši naučni saradnik na Institutu za političke studije.

Marija Đorić, Foto: 24sedam/privatna arhiva/M.Đ.

Ipak, ona ističe da je navijaštvo još uvek “muška stvar” zbog čega žene nemaju glavnu reč.

– Ali postoje zemlje poput Italije u kojima su žene vrlo aktivni navijači. Ovde je reč, ne o huligankama, već o pravim umerenim navijačicama, koje su dobro organizovane u okviru ultras supkulture. Pored mešovitih, muško-ženskih grupa, u Italiji postoje i klubovi u kojima su prisutne “čisto” ženske navijačke grupe, poput “URB Girls” koje navijaju za FK “Parma”, ili recimo fanova “Bolonje”, kod kojih žene čine oko 13 odsto navijača. Interesantno je da su u ovim italijanskim klubovima žene koje ulaze u navijaštvo starosti između 35 i 40 godina i da su pretežno visoko obrazovane – objašnjava prof. dr Đorić, inače autorka nekoliko knjiga o ekstremizmu od kojih se jedna bavi i huliganizmom.

Žene nasilne kao i muškarci

Zanimljivo je i to da su huliganke, kao i huligani, nasilne pa je nekima čak i zabranjen ulazak na pojedina sportska dešavanja.

– Pored navijačica koje nenasilno bodre svoj klub, postoje i žene koje u potpunosti oponašaju muškarce, kada je reč o fudbalskom huliganizmu. Ovo je raritetna pojava, ali se recimo može sresti u Rusiji. Tamo su poznate huliganke poput grupe “Slavjanki” koje navijaju za FK “Spartak” ili “Mališki” koje podržavaju FK CSK. Njihovo ponašanje se ne razlikuje mnogo od ponašanja muškaraca huligana. Poznate su po zakazivanju tuča sa pripadnicima suparničkih grupa u predgrađima, a poseban animozitet prikazuju prema poljskim navijačicama. Primera radi, četiri Ruskinje su dobile zabranu prisustvovanja fudbalskim utakmicama na poslednjem svetskom prvenstvu, upravo zbog nasilja na sportskim priredbama – objašnjava Đorićeva.

Huliganke prvi put “divljale” u Škotskoj

Prof. dr Marija Đorić kaže da je prvi incident u kom su učestvovale i žene zabeležen još u 19. veku.

– Prvi zabeležen huliganski ispad povodom fudbalske utakmice u kome su glavni akteri bile žene se odigrao još 1898. godine u Škotskoj na utakmici između kluba “Morton” (danas Greenock Morton) i sada već neaktivnog kluba “Glazgow Athletic” – objasnila je ona.

Ono što je zanimljivo jeste da se ovde radi o želji žena da se “negativno emancipuju”, odnosno da budu jednake sa muškarcima.

– Mnoge žene su u ovakvoj vrsti ponašanja videle način da se izjednače sa muškarcima. Zapravo, ovde je reč o težnji pripadnica nežnijeg pola da se emancipuju, ali rekla bih na negativan način, pokušavajući da se u svemu poistovete sa muškarcima, pa tako i u huliganizmu. Dobra stvar je što je ova pojava prisutna kod tinejdžerki i devojaka u ranoj mladosti i što ne traje dugi niz godina. Očigledno je da je u pitanju jedna vrsta bunta protiv tradicionalnih uloga u društvu, ali huliganstvo kod žena može biti generisano i uticajem nekog muškog člana porodice koji, nažalost, predstavlja uzor za njih – objašnjava prof. dr Đorić.

Ako je nešto pozitivno u ovoj priči, onda je to da u Srbiji još nema ovakvih grupa “navijačica”, ali postoje žene koje pomažu huliganima.

Pročitajte još:

– Kod nas je i dalje huliganizam isključivo “muška stvar”. Doduše, videli smo da su pojedine žene bile saradnice nekih huliganskih klanova u Srbiji i to za potrebe njihovih kriminalnih poslova, ali do sada nisu ponele ulogu huligana sa tribine – objasnila je Marija Đorić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike