Pronađena olupina legendarne američke podmornice „Harder“! Bila strah i trepet Pacifika, a onda potonula sa svom posadom

25.05.2024

00:58

0

Podmornica, koja je odgovorna za uništavanje većine ratnih brodova Japana tokom Drugog svetkog rata, uništena je 29. avgusta 1944. godine

Pronađena olupina legendarne američke podmornice „Harder“! Bila strah i trepet Pacifika, a onda potonula sa svom posadom
Copyright Profimedia

Olupina američke podmornice iz Drugog svetskog rata „Harder“ pronađena je 80 godina nakon što je uništena u Južnom kineskom moru.

Podmornica, koja je odgovorna za uništavanje većine ratnih brodova Japana tokom Drugog svetkog rata, uništena je 29. avgusta 1944. godine zajedno sa posadom od 79 ljudi, a njena olupina pronađena je na dubini od 914 metara u blizini filipinskog ostrva Luzon, prenosi Bi-Bi-Si.

U jednoj od poslednjih patrola ova podmornica je za četiri dana potopila tri japanska razarača i dva teško oštetila, što je značajno doprinelo konačnom porazu Japanaca u Bici kod zaliva Dasol.

 

 

Uz moto „Udri ih jače“, podmornica „Harder“ je predstavljala noćnu moru za japansku flotu, posebno konvoje. Agresivan pristup njenog kapetana i posade doneo joj je legendaran status.

 

 

Svih šest patrola na koje je isplovila su bilo uspešne.Američku podmornicu pronašla je nevladina organizacija „Lost 52 prodžekt“, čiji je cilj da pronađe 52 podmornice koje su izgubljene tokom Drugog svetskog rata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike