Visoke temperature od sutra opasne po zdravlje u 10 gradova: Apel lekara Batuta - ova grupa je najugroženija, ovu su detaljni saveti

08.06.2024

20:12

0

Stručnjaci savetuju da se tokom najtoplijeg dela dana ne izlazi napolje bez preke potrebe, te da se boravi u rashlađenim prostorijama

Visoke temperature od sutra opasne po zdravlje u 10 gradova: Apel lekara Batuta - ova grupa je najugroženija, ovu su detaljni saveti
Toplo vreme u oktobru - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Institut Batut izdao je upozorenje o potencijalno opasnim temperaturama koje će u nedelju zahvatiti deset gradova: Beograd, Bečej, Zrenjanin, Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Loznicu, Valjevo, Požegu, Smederevsku Palanku i Ćupriju. U ponedeljak se predviđa opasnost od visokih temperatura u Surčinu (Beograd), dok će u ostalim delovima Beograda, kao i u Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Loznici, Valjevu, Velikom Gradištu, Vršcu, Smederevskoj Palanci, Ćupriji, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Negotinu, Nišu i Leskovcu temperature biti potencijalno opasne po zdravlje.

Saveti lekara za očuvanje zdravlja tokom vrućina

Stručnjaci savetuju da se tokom najtoplijeg dela dana ne izlazi napolje bez preke potrebe, te da se boravi u rashlađenim prostorijama. Preporučuje se lagana, mediteranska ishrana. Posebno su ugroženi hronični bolesnici, poput pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima, astmatičara i osoba sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća.

"Visoke temperature predstavljaju izazov za kardiovaskularne pacijente jer srce radi pod većim naporom, a periferni krvni sudovi se šire kako bi se organizam prilagodio novim uslovima," izjavila je za Euronews Srbija dr Ivana Stefanović iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

Printscreen/RTS
 

Ona savetuje kardiovaskularnim pacijentima da izbegavaju nošenje teškog tereta i dodatne aktivnosti koje bi opteretile srce. Starijoj populaciji preporučuje ostanak kod kuće u rashlađenim, klimatizovanim prostorijama tokom najtoplijeg dela dana.

Dodatni saveti za radnike na otvorenom

Radnicima na otvorenom savetuje se da uvek imaju tečnost sa sobom. Dr Stefanović naglašava da prevelika količina obične vode može izazvati mučninu, pa preporučuje dodavanje limuna ili pomorandže u vodu kako bi se olakšala konzumacija.

Posebnu pažnju treba posvetiti i ishrani, koja bi trebala biti lagana i mediteranska, sa izbegavanjem mesa. Pacijentima sa astmom i hroničnom opstruktivnom bolešću pluća savetuje se poseban oprez zbog povećane vlažnosti vazduha.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike