Nakon preventivnih pregleda 2.400 građana mora na dalje lečenje: Ministar Lončar najavio pojačane skrininge za tumor pluća

27.05.2024

09:44

0

"Najbolje od svega je što su oni uhvaćeni u fazi kada može da im se pomogne i kada će biti izlečeni", rekao je ministar

Nakon preventivnih pregleda 2.400 građana mora na dalje lečenje: Ministar Lončar najavio pojačane skrininge za tumor pluća
Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će 2.400 građana od 31.000 pregledanih tokom jučerašnjih besplatnih pregleda morati da nastavi dalju dijagnostiku i lečenje, ali da je dobro što je bolest otkrivena u ranoj fazi. Moramo da krenemo sa pojačanim skriningom za tumore pluća, rekao je Lončar i najavio zapošljavanje mladih lekara i medicinskog osoblja.

Sprečiti, na vreme otkriti i lečiti. Samo tako možemo i protiv najtežih bolesti. U više od 200 zdravstvenih ustanova - više od 31.000 građana juče je obavilo preventivne preglede. U prethodnoj akciji, bez zakazivanja, uputa i besplatno - oko 23.000.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će 2.400 građana od 31.000 pregledanih tokom jučerašnjeg dana morati da nastavi dalju dijagnostiku i lečenje.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

"Najbolje od svega je što su oni uhvaćeni u fazi kada može da im se pomogne i kada će biti izlečeni. I to je bio naš cilj. Znači, samo u Kliničkom centru je juče dijagnostikovano šest tumora pluća. Nisu se raširili i mogu da budu rešeni“, kaže Lončar.

Prema njegovim rečima, drugi deo priče su problemi koji su sa kardiovaskularnim sistemom, problemi sa bubrezima.

"Moramo da izvučemo zaključke iz ovoga da analiziramo kakvi su podaci, šta dalje moramo da uradimo. Moramo da krenemo sa pojačanim skriningom za tumore pluća“, kaže ministar zdravlja.

Juče su na pregled mogle da dođu i deca, a veliki odziv bio je u Vlasotincu i Prokuplju.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Lončar je apelovao na roditelje da odvoje malo vremena, da shvate, da deca treba da se pregledaju zbog načina života koji se živi.

"Nažalost, svako drugo dete koje je juče pregledano, je dobilo instrukcije šta treba da radi u budućnosti i da spreči da dođe do većih posledica, samo zbog toga što nema dovoljno fizičke aktivnosti i što se previše vremena provodi u nekom neprirodnom položaju“, kaže Lončar.

Ministar je najavio da će nastaviti sa preventivnim pregledima i za dve nedelje je već nova akcija i pozvao građane da se odazovu i urade preglede pre nego što ih nešto zaboli.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

"Moraćemo da delujemo frontalno, da idemo na sve skrininge koji su poznati, koji postoje, da bi uhvatili na vreme sve ono što je neophodno. Potreba nam je podrška građana“, kaže Lončar.

Zapošljavanje mladih lekara i medicinskog osoblja

Ministarstvo zdravlja nastavlja projekat zapošljavanja najboljih svršenih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola.

"Sutra dobijaju posao najbolji od najboljih. Sutra novih 100 najboljih od najboljih dobijaju posao lekara i 140 najboljih medicinskih sestara i tehničara. To je ponos naše cele Srbije, to je ponos našeg zdravstva, to je naša budućnost. Kao i obično obavio sam sastanak sa svima njima. Želim da upoznam tu decu koja sutra treba da vode računa i o nama i o našim roditeljima i o našoj deci i da im predočim da su oni ti od kojih zavisi zdravstveni sistem Srbije“, rekao je Lončar.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Istakao je da će se projekat vratiti na staro dva puta godišnje - u junu i u decembru će se zapošljavati najbolji i lekari i tehničari.

"Naš glavni zadatak je da uložimo u ljude. Bez njih nam ne znači ništa, ali kad uložimo u ljude, za te ljude su potrebni uslovi. Ono što mora da se završi su Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, porodilišta, Klinički centar Kragujevac, bolnice, Prokuplje, Vranje, Zaječar, Smederevska Palanka, Tiršova 2 ubrzo kreće“, rekao je Lončar.

Liste čekanja

Usko grlo našeg zdravstva, godinama unazad, jesu liste čekanja i zakazivanja i dolazak do pregleda.

"Što se tiče lista čekanja, u ovom momentu sagledavamo šta je najbolje, neću kozmetičke promene, neću da prepakujem samo listu pa da vam kažem da smo mi rešili problem, još uvek sagledavamo šta je najbolje da uradimo i s time ćemo izaći. Da je to jednostavno da sad bi to neko već rešio i uradio“, kaže Lončar.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Kada je reč o transplatacijama, kaže da je prošle godine duplo manje urađeno nego 2018 godine.

Prethodni saziv parlamenta nije usvojio izmene zakona na koje je ukazao Ustavni sud Srbije.

Lončar kaže da nam je neophodna promena svesti građana, a da će se Zakon vrlo brzo rešiti.

"Moraćemo da se izjasnimo svi. Preko 2.000 naših građana čeka na transplantaciju. Oni nemaju drugi lek nego da dobiju organ da bi nastavili da žive. Svi se zalažemo za transplantaciju, a kada dođemo do toga da treba da se izjasnimo, da kažemo „da“ da pomognemo hoćemo izjašnjenja i crkve, i organizacija, i udruženja, i pojedinaca, svih“, rekao je Lončar.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Napomenuo je da svuda na svetu postoje liste čekanja i svako će svoj organ, odnosno donora iz svoje zemlje, dati svom građaninu.

"Zato apelujem na sve. Razmislite ljudi. Da li hoćete ovo da uradimo? Dajte da se izjasnimo. Ako hoćete, dajte da napravimo nacionalnu kampanju. Ne ide više sa pojedinačnim kampanjama“, rekao je Lončar.

Bonus  video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike