Hajde na vreme da otkrijemo problem i sprečimo njegov dalji razvoj: Ministar Lončar o značaju preventivnih pregleda

26.05.2024

10:23

0

On je posebno apelovao na roditelje da odvedu decu jer statistika nije dobra i svake godine je sve lošija i lošija

Hajde na vreme da otkrijemo problem i sprečimo njegov dalji razvoj: Ministar Lončar o značaju preventivnih pregleda
Copyright TV Prva printscreen

U zdravstvenim ustanovama širom Srbije danas se opet održavaju besplatni preventivni pregledi građana, čak i onih koji nemaju zdravstvenu knjižicu, a prvi put su pregledi organizovani i za decu.

- Još jednom apelujem, otvorili smo vrata svih naših zdravstvenih ustanova, dođite. Ne treba vam knjižica niti bilo kakav dokument, prekontrolišite svoje zdravlje. Hajde na vreme problem da otkrijemo i da sprečimo dalji razvoj problema. U ovom momentu, ovo služi iz više razloga. Prvo želimo da povratimo poverenje građana u zdravstvo i da promenimo svest kod naših građana i da im objasnimo da je prevencija ključ zdravlja. Mislimo da se deca ne bave dovoljno fizičkom aktivnošću i želimo to da promenimo - rekao je ministar Lončar gostujući na TV Prva.

Apel roditeljima

On je posebno apelovao na roditelje da odvedu decu jer statistika nije dobra i svake godine je sve lošija i lošija.

-Samo 16 odsto devojčica u prvom razredu srednje škole ima fizičke aktivnosti, 11 odsto đaka je na digitalnim mrežama više od sedam sati dnevno, a jedna petina ima probelem sa spavanjem .To su preozbiljni problemi i moramo da ih rešavamo. Pa da iskoristimo danas da ih pregledamo i da otkrijemo na vreme probleme ako postoje, poručio je Lončar. 

Otkad je u Srbiji obavezan skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA), od 14. septembra prošle godine, testirano je 31.155 beba, a kod petoro je otkriveno ovo oboljenje. Danas se u Srbiji leči ukupno 105 pacijenata sa ovim oboljenjem, a jedna smo od retkih zemalja koja ima dostupne sve tri terapije. Zahvaljujući zalaganju Udruženja SMA Srbija, sva deca kod kojih se ustanovi ova ozbiljna bolest dobijaju terapiju o trošku zdravstvenog osiguranja.

TV Prva printscreen
ministar Zlatibor Lončar

 

Lekovi za retke bolesti 

Ministar Lončar istakao je i da je uspostavljena i saradnja sa čuvenim španskim doktorom Norbertom Venturom iz Barselone, koji će operisati decu obelele od SMA u Srbiji, kako bi naša deca dobila svu najbolju moguću negu u svojoj zemlji.

- Mi smo dugo sa prof. Venturom sarađivali, ponovo smo uspostavili kontakt i on će nastaviti da dolazi u Srbiju. Već su zakazane operacije do kraja godine. Veliki uspeh države, moram da kažem samo da ne ispadne da odvajamo decu, lek za SMA je preko dva miliona evra. Hoću da poručim da ćemo rešavati i druge probleme, kao što su senzori za dijabetes - rekao je ministar Lončar.

Zapošljavanje mladih lekara i sestara

U okviru „Programa zapošljavanja najuspešnijih diplomaca medicinskih fakulteta i srednjih medicinskih škola“ koji je Ministarstvo zdravlja pokrenulo 2018. godine u našim zdravstvenim ustanovama ukupno je zaposleno više od 1.500 mladih lekara i preko 2.000 medicinskih sestara i tehničara.

TV Prva printscreen
 

 

Ministar ističe da je jako važno raditi na programu zapošljavanja, jer je to temelj zdravstva.

- Možemo da napravimo sve bolnice i da nabavimo svu opremu, ali važno je da imamo ljude koji će da rade. To je osnov, mi bez naših lekara i sestara ne možemo ništa. Želim da mladi znaju, država je tu za njih i razumemo koliko su uložili da budu specijalisti. Mi nećemo biti ti koji će reći "ne možete". Na sve načine ćemo se potruditi da ispunimo njihove snove i želje. Plata nije tu odlučujući faktor, radili smo istraživanje, već sistem - kaže ministar.

Liste čekanja

Ministar se osvrnuo i na liste čekanja koje su goreći problem u zdravstvu.

- Infrastruktura je bitna da bi se smanjile liste čekanja. Od kliničkih centara, bolnica, novih posteljina, uslova u kojima lekari rade, to su neki osnovni uslovi. Napravićemo neki novi sistem i siguran sam da ćemo naći rešenje. Moramo da osluškujemo građane šta sve treba menjati.

Osvrnuo se i na kovid krizu koja se dogodila tokom njegovog prošlog mandata.

- Ja se nadam da građani mogu samo da uporede kako je bilo u Srbiji i nekim mnogo razvijenijim zemljama. Da budem krajnje iskren, imali smo svu opremu i vakcine u momentu kada ničega toga nije bilo na tržištu. Ne daj Bože da se takva stvari ponove, ali bili bismo spremni. Ono na što sad mi moramo da se skoncentrišemo to je na ove izazove, liste čekanja, na nagomilane probleme, a sve ostalo je nešto što moramo u hodu da rešavamo. Kratko vreme je prošlo od korone, ali kada se bude radila neka analiza za 10-15 godina, bićete ponosni na svoju državu - izjavio je ministar gostujući na TV Prva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike