Povučena igračka jer sadrži olovo koje utiče i na nerođenu decu! Evo kako da sprečite da dete opasan metal unese u organizam

16.05.2024

19:58

0

Autor: I.K.

Metali kao što je olovo se akumuliraju i dugo zadržavaju u organizmu po nekoliko desetina godina

Povučena igračka jer sadrži olovo koje utiče i na nerođenu decu! Evo kako da sprečite da dete opasan metal unese u organizam
Copyright Profimedia

Iz maloprodajnih objekata Pepko povučena je igračka grnčarski točak zbog hemijskog rizika po potrošače jer sadrži prekomernu koncentraciju olova u glini, koje je štetno po ljudsko zdravlje, pošto se akumulira u telu i može da izazove neurotoksičnost. Posebno je opasno to što može da ima negativan uticaj, kako na dojenu, tako i na nerođenu decu, upozorava se na sajtu NEPRO.

O štetnom uticaju olova na organizam upozorila je i prof. dr sc. Zorica Bulat, redovni profesor na katedri za toksikologiju „Akademik Danilo Soldatović“ Farmaeutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, nakon nedavno objavljenih podataka da su toksične materije pronađene u 400 od 2.400 proizvoda kontrolisanih u 26 zemalja članica EU prošle godine. Prekomerne koncentracije opasnih hemikalija, kao što su olovo i plastifikatori bilo je čak u 18 odsto ispitanih potrošačkih proizvoda, a nađene su u lutkama, kostimima, prostirkama za igru, plastičnim figurama.

-Metali, kao što je nikl, mogu se naći na primer u nakitu ili šnalama na kaiševima, i oni mogu da izazovu na koži alergijsku reakciju. Mora se, ipak, napomenuti da sve ove vrednosti koje su nađene u pojedinim proizvodima, neće izazvati akutno trovanje. Međutim, ako smo im izloženi duži vremenski period, te hemikalije se akumuliraju u organizmu. Posebno metali koji se akumuliraju i dugo zadržavaju u organizmu po nekoliko desetina godina. Moramo da znamo da su deca osetljivija, pogotovo zbog nerazvijenog nervnog sistema i na njih npr. olovo može imati jače dejstvo, napominje toksikolog prof. Zorica Bulat.

Kako u svom programu zaštite dece od trovanja olovom navodi Institut za zdravlje države Njujork, olovo je otrovno za ljude, a posebno je opasno po decu.

Ukoliko uđe u dečji organizam, olovo može da uzrokuje niži nivo inteligencije, probleme u ponašanju, probleme u rastu, anemiju, oštećenje bubrega, gubitak sluha. Dodaju da se olovo može naći i u staroj farbi, prašini, zemljištu i vodi, ali i u kozmetičkim proizvodima. 

Ukoliko postoji sumnja na trovanje olovom, može se dati krv na proveru.

Najčešći uzrok trovanja olovom kod dece je zapravo prah od stare farbe koja u sebi sadrži ovaj metal, jer deca mogu da ga udahnu ili da ga unesu rukama kojima su dodirnuli neki predmet.

Profimedia/Pixabay
 

Zato, ukoliko sumnjate da dete može da dođe u kontakt sa stvarima koje na sebi imaju olovo, deci treba što češće prati ruke, zatim prati dečje igračke, uvek pustiti slavinu da isteče voda kako bi eventualno olovo iz cevi isteklo, koristiti bezolovno posuđe i ne koristiti izgrebano ili 
oštećeno posuđe za kuvanje ili čuvanje hrane.

Takođe, osim toga što sredinu u kojoj dete boravi treba održavati čistom, savetuju da se konzumira hrana koja eliminiše olovo. Tako hrana bogata gvožđem i kalcijumom pomaže u zaštiti od trovanja olovom, a gvožđe se nalazi u: pasulju ili grašku, posnoj govedini i svinjetini, piletini odnosno ćuretini, spanaću, žitaricama, jajima, tunjevini i kelju. Kalcijum se nalazi u: kačkavalju, mleku, jogurtu, svežem siru, sladoledu, mlečnim napicima, pudingu, krem supi, pici, lazanji i testu sa sirom. 

Stručnjaci upozoravaju da deca između 9 i 36 meseci starosti imaju povećan rizik od dejstva olova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike