Talože se u organizmu, izazivaju alergije, a deca ih unose rukama u usta: Koliko su hemikalije u igračkama opasne i koje je zlatno pravilo

13.12.2023

20:15

0

Previše opasnih hemikalija, kao što su olovo i plastifikatori ima u 18 odsto ispitanih potrošačkih proizvoda

Talože se u organizmu, izazivaju alergije, a deca ih unose rukama u usta: Koliko su hemikalije u igračkama opasne i koje je zlatno pravilo
Copyright Profimedia/Pixabay

Toksične materije pronađene su u 400 od 2.400 proizvoda koji su kontrolisani u 26 zemalja članica EU prošle godine, saopštila je Evropska agencija za hemikalije (ECHA). Opasne materije nađene su u jednoj od četiri igračke, kao što su lutke, kostimi, prostirke za igru i plastične figure, čime se krše zakoni EU o opasnim hemikalijama. Prekomerne koncentracije opasnih hemikalija, kao što su olovo i plastifikatori ima u 18 odsto ispitanih potrošačkih proizvoda.

Kako za 24sedam objašnjava prof. dr sc. Zorica Bulat, redovni profesor na katedri za toksikologiju „Akademik Danilo Soldatović“ Farmaeutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Evropska agencija ispituje predmete opšte upotrebe radi analize na toksične supstance čija je upotreba zabranjena ili ograničena.

Profimedia
 

 

-Najveći problem tu predstavljaju predmeti sa kojima smo u dužem direktnom kontaktu, jer onda je veća i izloženost toksinima. Ono što može posebno da zabrinjava jesu proizvodi za decu, jer su ona i najosetljivija. Kada su igračke u pitanju i predmeti sa kojima deca dolaze u dodir tu je najveći rizik od ftalata, a oni se nalaze u plastici. Zato treba skrenuti pažnju stanovništvu, roditeljima pre svega da kada kupuju bilo koji proizvod namenjen deci da treba da provere da li ima deklaraciju, da im bude poznato poreklo proizvoda, da je izvršena kontrola. To je važno zato što manja deca ručice stavljaju u usta i ukoliko neke materije pokupe rukama, uneće ih u organizam. Zato, ako na nekoj igrački piše da nije za mlađe od tri godine, to nije samo jer ima sitne delove pa da ih dete ne proguta, već mala deca jednostavno sve stavljaju u usta i tako direktno unose u organizam i štetne materije ukoliko ih ima, napominje prof. Zorica Bulat, član Udruženja toksikologa Srbije i Europen registered toxicologist. 

privatna arhiva
prof. dr Zorica Bulat

 

Napominje da su ftalati koji se nalaze u plastičnim masama tzv. endokrini ometači i oni svoje dejstvo u organizmu i ostvare putem endokrinog sistema. 

Takođe, kada je reč o štetnim materijama koje se mogu naći u odeći, izloženost se može umanjiti pre svega pranjem garderobe pre prve upotrebe, bar onih stvari koje su u direktnom kontaktu sa telom.

Profimedia
 

 

-Kod toksičnih materija ispitivanih u ovoj studiji, a nađenih u predmetima, opasnost leži i u činjenici da će najveći deo njih završiti kao otpad u životnoj sredini koja se na taj način zagađuje, čime zagađujemo i vazduh i vodu što opet unosimo u naš organizam. Tu pre svega mislim na metale koji su takođe nađeni u nekim predmetima opšte upotrebe, ali njihova apsorpcija putem kože je minimalna dakle manju štetu nam pravi to što smo došli u kontakt sa nekim od tih predmeta, nego što će svi ti predmeti završiti na otpadu i zagaditi nam životnu sredinu te smo svi u podjednakom riziku, naglašava prof. Zorica Bulat.

Po pitanju metala koji se mogu naći na primer u nakitu ili šnalama na kaiševima, kao što je nikl mogu izazvati na koži alergijsku reakciju.

Profimedia/Pixabay
 

 

-Mora se, ipak, napomenuti da sve ove vrednosti koje su nađene u pojedinim proizvodima, neće izazvati akutno trovanje. Ako smo im izloženi duži vremenski period, međutim, te hemikalije se akumuliraju u organizmu i finalno ti efekti mogu biti izraženi. Posebno metali koji se akumuliraju i dugo zadržavaju u organizmu po nekoliko desetina godina. Ali, moramo da znamo da su deca osetljivija, pogotovo zbog nerazvijenog nervnog sistema i na njih npr. olovo može imati jače dejstvo, napominje toksikolog prof. Zorica Bulat. 

Ona ističe da je u EU takva regulativa da se proizvođač smatra odgovornim, ali na njeno tržište dolazi i roba iz drugih krajeva i upravo ovo i pokazuje koliko je kontrola važna.

-Zbog svega navedenog i rizika koji nosi izloženost ovim toksičnim supstancama ključna je kontrola proizvoda kako se ne bi dogodilo da se pređe granica dozvoljenog te da dođe do ugrožavanja zdravlja stanovništva, zaključuje prof. Zorica. Bulat.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike