Nekada služili državi, a danas jednoglasno za povratak vojnog roka: To što smo u vojsci naučili, to ostaje za čitav život! (VIDEO)

10.05.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Naši stariji sugrađani, koji su nekada služili vojsku, kažu da se tamo mlad čovek nauči radu i disciplini, ali i stekne velika prijateljstva

Nekada služili državi, a danas jednoglasno za povratak vojnog roka: To što smo u vojsci naučili, to ostaje za čitav život! (VIDEO)
Copyright Ministarstvo odbrane 24sedam

Najava povratka obaveznog služenja vojske u Srbiji izaziva već duže vreme pažnju javnosti, kao i polemike između onih koji smatraju da vojska treba da bude profesionalna i onih koji su uvereni da svi sposobni mladići treba da prođu kroz vojnu obuku.

Premijer Miloš Vučević je u svom ekspozeu naglasio da se trenutno razmišlja o tome da se uvede vojni rok koji bi trajao četiri meseca, a vraćanje obaveznog služenja vojnog roka je 4. januara predložio i Generalštab vojske Srbije predsedniku države Aleksandru Vučiću.

A da redovni vojni rok nije dobar samo zbog toga što se jačaju vojni potencijali, potvrdili su za 24sedam i mnogobrojni naši sugrađani koji su služili vojsku, a tvrde da svaki čovek tamo može da stekne znanja i navike za čitav život.

- Treba vratiti vojsku jer mlad čovek dobije samopouzdanje, dobije neku energiju i poštovaće sebe. Iz vojske ostane i drugarstvo koje se neguje tokom čitavog života! - rekao nam je Bogoljub Redžić, koji je davno išao na redovno služenje vojnog roka.

Tanjug/Rade Prelić
 

Još jedan bivši vojnik koga smo zatekli naglasio je da se u vojsci nauči i disciplina, što bi bilo veoma korisno današnjim generacijama.

- Zato što postanu mnogo bolji ljudi. Tamo se navikne na red, rad, disciplinu i ostalo što danas nemaju. U vojsci se nauči sve! Od kulture, ponašanja, reda, rada, svega... Tamo vam je sve organizovano i kada je doručak, gimnastika... sve što bi danas trebalo jednom  mladom čoveku, to se tamo radi - objasnio nam je jedan Milan.

Ono što je važno jeste da se u vojsci može steći i zrelost.

- U vojsci se nešto sazna i drugačija je kultura. Budu i zreliji. Bio sam ja u vojsci i onda znam kako je to sve... bilo je lepo, tako da nemam ništa protiv - izjavio nam je Milan Blagojević. 

Ali ima i onih koji smatraju da je vraćanje redovnog vojnog roka dobro i zbog zategnute vojno-političke situacije u svetu.

- Zbog bezbednosti zemlje najviše. Nadam se da nas neće napasti neki zli ljudi, ali ima dosta problema danas. Mladi mogu sve živo da nauče u vojsci počev od nameštanja kreveta i brijanja svakog dana... mogu dobro da nauče disciplinu! Tamo neka kafića i splavova, kao i provoda po čitavu noć! Nego da nauče red, rad i disciplinu - rekao nam je Mihajlo.

- U vojsci naučite razne obuke, preživljavanje... to može biti korisno u životu - nadovezao se naš drugi sagovornik Miroslav.

Gde je vraćen obavezni vojni rok

Srbija nije jedina zemlja u kojoj se sprema vraćanje obaveznog vojnog roka, a negde se sa tom praksom nije ni prekidalo.

Tako i u Nemačkoj razmišljaju o ponovnom uvođenju vojnog roka, koji je u toj zemlji ukinut 2011. godine, a za to se zalaže i konzervativna CDU.

Švedska je 2010. suspendovala obavezni vojni rok, ali ga je ponovo uvela sedam godina kasnije, i od tada svi 18-godišnjaci moraju da se prijave i ispune odgovarajući onlajn-obrazac.

U Danskoj takođe postoji obavezna vojna služba od 18. godine, ali zasada samo za muškarce. Žene bi trebalo da se regrutuju od 2026, a produžava se i osnovni vojni rok s četiri na 11 meseci. 

24sedam/Goran Sivački
 

U Norveškoj od 2016. i muškarci i žene moraju da se jave na registraciju, gde se medicinski procenjuje njihova podobnost za vojsku.

U Austriji, muškarci između 18 i 35 godina se pozivaju u oružane snage samo na šest meseci osnovne obuke, pod uslovom da se prethodno utvrdi da su sposobni, a onaj ko iskaže prigovor savesti i zbog toga ne želi da ide u vojsku, može da odradi devet meseci društveno korisnog rada. Žene mogu da volontiraju u vojsci.

U Hrvatskoj je služenje vojnog roka ukinuto 2008., nakon čega je uvedeno dobrovoljno služenje, ali zbog sve slabijeg odziva, već neko vreme se glasno raspravlja o ponovnom uvođenju neke vrste vojne obaveze.

Letonija je od prošle godine ponovo uvela obavezni vojni rok na dobrovoljnoj osnovi, a od ove godine će svi muškarci od 18 do 27 godina biti regrutovani. Predviđeno je da služba traje 11 meseci. 

24sedam/Goran Sivački
 

Litvanija je takođe brzo reagovala i ponovo uvela vojni rok 2015., nakon što je ukinut nekoliko godina ranije. 

U Grčkoj su svi muškarci između 18 i 45 godina u obavezi da odsluže vojsku, a služba u svim rodovima oružanih snaga traje 12 meseci.

U Turskoj obavezni vojni rok odnosi se na sve muškarce između 20. i 41. godine i traje najmanje šest meseci, a onaj ko izbegava službu dobija novčanu kaznu ili ide u zatvor. Ne postoji pravo na odbijanje služenja vojnog roka.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike