Vojsko Srbije, srećan ti praznik! Nastala je iz borbe naroda za slobodu, a danas je jedna od najmodernijih u Evropi (FOTO/VIDEO)

23.04.2024

08:07

0

Autor: R.M.

Prva stajaća vojska i Garda nastali su kao posledica samostalnosti srpske države, a činilo ih je 76 mladića iz najboljih seoskih kuća

Vojsko Srbije, srećan ti praznik! Nastala je iz borbe naroda za slobodu, a danas je jedna od najmodernijih u Evropi (FOTO/VIDEO)
Copyright vs.rs Tanjug/Rade Prelić

Vojska Srbije, kakvu danas poznajemo, zvanično je osnovana 8. juna 2006. godine, ali njena istorija seže duboko u prošlost. 

Upravo zato Vojska Srbije i proslavlja 23. april, kao spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak. Ovaj ustanak bio je, ujedno, i prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Zapravo, prva stajaća vojska i Garda nastali su upravo kao posledica samostalnosti srpske države, a činilo ih je 76 mladića iz najboljih seoskih kuća. Stajaća vojska se najpre sastojala od upisnika, a kasnije od soldata, koji su dobili ime odlukom Narodne skupštine. 

Tanjug/Rade Prelić
 

Za razliku od današnjeg vremena, prvi regruti su nekada ostajali u vojsci deset godina a rok službovanja im nije bio određen. Stajaća vojska živela je u kasarnama, primala platu a imala je i uniforme, odnosno mundire.

Narodna vojska

Važno je napomenuti da je srpska vojska, zapravo, nastala iz naroda koji se latio oružja u borbi za slobodu. Zbog toga i ne čudi što su i danas vojska i narod usko povezani.

Danas, Vojska Srbije se organizuje na strategijskom, operativnom i taktičkom nivou, u komande jedinice i ustanove. 

Postoje vidovi, rodovi i službe unutar vojske. Misija vojske uključuje odbranu države od spoljnog ugrožavanja, učešće u održavanju mira u regionu i svetu, kao i pružanje pomoći u slučaju prirodnih katastrofa.

Misije i zadaci

Misije i zadaci Vojske Srbije utvrđeni su Strategijom odbrane Republike Srbije u skladu sa Ustavom i na osnovu neotuđivog prava Republike Srbije na individualnu i kolektivnu odbranu, saglasno članu 51. Povelje Ujedinjenih nacija i osnovnim principima međunarodnog prava koji regulišu upotrebu sile.

Tanjug/Rade Prelić
 

Misije Vojske Srbije su odbrana Republike Srbije od oružanog ugrožavanja spolja, učešće u izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu i podrška civilnim vlastima u suprotstavljanju pretnjama bezbednosti.

Rodovi Vojske Srbije su: pešadija, oklopne jedinice, artiljerija, inžinjerija, artiljerijsko-raketne jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, avijacija, rečne jedinice i jedinice za elektronska dejstva.

Inače, najviši štabni organ je Generalštab Vojske Srbije na čijem se čelu trenutno nalazi general Milan Mojsilović.

Tanjug/Rade Prelić
 

Iako se vojska uvek povezuje sa odbranom, pa samim tim i ratom, zapravo ona ima veliku ulogu u pomaganju kada je mir.  Sem što joj je cilj odvraćanje od agresije, vojska može izvoditi i neborbene operacije kada je podrška drugim snagama sistema odbrane.

MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE
 

Upotreba Vojske Srbije u uslovima vanrednog stanja reguliše se zakonom, a usklađena je sa Planom mobilizacije Vojske Srbije, Planom upotrebe Vojske Srbije i odlukama predsednika Republike.

U uslovima vanrednog stanja, Vojska Srbije može planirati, pripremati i izvoditi borbene i neborbene operacije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike