Jovanka već 11 godina sama radi kao vulkanizer: Ruke možeš da opereš kada se isprljaju, ali obraz ne!

20.05.2024

21:00

0

Ne samo da je inspiracija ženama, već i opasna konkurencija muškarcima

Jovanka već 11 godina sama radi kao vulkanizer: Ruke možeš da opereš kada se isprljaju, ali obraz ne!
Copyright printscreen rts

Već godinama žene polako, ali sigurno, gaze putevima "muških poslova" i svojom hrabrošću brišu sve one predrasude koje su odredile da neki posao bude - muški. Jovanka Miljković je dama u radnom odelu, koja već 11 godina radi kao vulkanizerka u svojoj radionici u Semderevu i ovoga puta nam je otvorila vrata i svoje radionice, ali i srca.

Zatekli smo je u punoj radnoj snazi, dok mušterije stoje sa strane i posmatraju je kako vešto, brzo i sa osmehom menja gume.

printscreen rts
 

Kroz priču, otkrila je da je nakon smrti supruga počela da traži posao, ali kada je shvatila da maloprodaja nije mesto za nju, rešila je da skupi hrabrost i nastavi posao supruga. Otvorila je radionicu, vratila stare mušterije koje su poznavale njenog supruga, ali i pridobila mnogo novih.

Kada smo je upitali šta odgovori ljudima kada kažu kako je to "prljav posao za ženu", Jovanka je rekla:

- Prljav je posao - jeste. Ali ruke kada se isprljaju, one se operu. Ako ne danas, onda sutra. Ali obraz - obraz se nikada ne pere.

Jovanka navodi da se konkurecija "oseti u vazduhu" i da primećuje da nekim njenim kolegama i nije najprijatnije što im žena preuzima posao. No, kako ona kaže - "žene mogu sve, a ovo rade čak i bolje nego većina muškaraca".

printscreen rts
 

 

Po zidovima njene radionice ispisane su motivacione poruke, pa čak se može videti i nekoliko poruka njenih mušterija poput: "Jovanka kraljica", koje one krišom ostave za njihovu omiljenu vulkanizerku.

Iako sve vreme radi sa automobilima i toliko ljudi dočeka da im zameni gume i isprati ih znajući da sa sigurnošću mogu da voze, Jovanka tek sada, u 55. godini polaže za vozačku dozvolu. I za to je dodala da - nikad nije kasno.

U intervjuu nam je ispričala kroz šalu i kako mušterije reaguju kada je vide u izlasku ili doteranu, pa navodi:

- Oni ne mogu da veruju. Umem ja da se doteram i da obučem i minić, iako imam 55 godina, ja se ne dam.

printscreen rts
 

Iako ovo jeste za divljenje, vulkanizerka naglašava da posao jeste fizički zahtevan i da zbog bolova u leđima često sebi mora da napravi prostora za masaže.

Ipak, na pitanje koje su mane ovog posla, odgovorila nam je kako su joj u prvih nekoliko minuta problem veliki automobili, a tek kasnije je pomenula posledice po zdravlje. To dovoljno govori o njenoj snazi i ljubavi prema ovom poslu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike