General Kastratović: Neophodno šest meseci služenja vojnog roka

24.04.2024

14:16

0

Imamo obučene jedinice, ali ako nemamo koga da mobilišemo onda ne možemo adekvatno da se suprotstavimo, kaže general major Luka Kastratović

General Kastratović: Neophodno šest meseci služenja vojnog roka
Copyright YouTube/TV Prva

General major Luka Kastratović izjavio je danas da je bitno je da se pitanje obaveze služenja vojnog roka odmrzne i da se počne obavezno služenje vojnog roka jer odbrambeni sistem ne može da se realizuje ako Vojska Srbije nema rezervni sastav.

"Jeste da imamo obučene jedinice, ali ako nemamo koga da mobilišemo onda ne možemo adekvatno da se suprotstavimo", istakao je on za Tanjug.

Kastratović smatra da je neophodno šest meseci služenja vojnog roka, istakvši da treba da postoji model koji će da sadrži osnovnu obuku ali i deo vremena koji će omogućiti da se teoretski deo obuke primeni u praksi.

"Vidimo da je načelnik Generalštebe dao izjavu da će do kraja juna ponuditi kompletan model i sva rešenja za služenje vojnog roka. Bitno da se vojni rok odrmzne i da krenemo u služenje vojnog roka", izjavio je general.

Na pitanje da li vojni rok može da se služi u kasarni i bez dodira sa oružjem, Kastratović je rekao da će se zakonom sve regulisati i dodao da smatra da treba da postoji prigovor savesti kao i mogućnost služenja vojnog roka bez dodira sa oružjem.

Tanjug/Rade Prelić
 

"Mislim da bi to trebalo za početak da bude, a kada krene vojni rok da će građani da shvate da bez vojnog roka i obučenosti nema odbrane, jer odbrambeni sistem ima dva podsistema, vojnu i civilnu odbranu. Znamo koje su opasnosti u ratu, ali imamo opasnosti i u miru koje rešava civilna odbrana", objasnio je general.

Prema njegovim rečima, kada su građani obučeni onda nema iznenađenja i ne mogu da se plaše određenih izazova.

Kastratović kaže da odmrzavanje odluke o prestanku obaveze služenja vojnog roka košta, ali napominje da sloboda nema cenu pogotovo u situaciji kada postoje napori kolektivnog zapada da eliminišu Srbiju sa ovog prostora. 

Tanjug/Rade Prelić
 

"U ratnim uslovima, 1999. godine planirali su da nas pokore za tri do pet dana, najveći pesimisti za sedam do 10 dana, nisu mogli ni za 78 dana zato što smo bili osposobljeni, bilo je jedinstvo naroda i države. Kult vojnika, kult borbe za slobodu koji je kroz istoriju prisutan, u moje vreme kada regrut ide u vojsku pravilo se veliko veselje veće nego za svadbu. Taj kult je kroz nas prisutan jer se Srbija kroz istoriju uvek borila za slobodu", naveo je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike