Arhitekta Bratislav Tošković: Memorijalni centar u OŠ "Vladislav Ribnikar" treba sadržajno osmisliti

20.04.2024

17:14

0

Dodao je da o njemu treba razmišljati kao o zgradi, već o mestu, odnosno o njegovom sadržajnom osmišljavanju

Arhitekta Bratislav Tošković: Memorijalni centar u OŠ "Vladislav Ribnikar" treba sadržajno osmisliti
Bratislav Tošković - Copyright Tanjug

Arhitekta i član Radne grupe za izgradnju Memorijalnog centra u OŠ "Vladislav Ribnikar" Bratislav Tošković rekao je danas da ne postoji recept za Memorijalni centar i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već kao o mestu i o njegovom sadržajnom osmišljavanju.

Tošković je rekao za RTS da su ove nedelje počeli radovi na postavljanju umetničke instalacije povodom godišnjice masovnog ubistva u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik te škole ubio devet đaka i radnika obezbeđenja.

Dodao je da multidisciplinarni tim i radna grupa imaju zadatak da prvo osmisle komemoraciju koja će biti održana 3. maja, a potom i da osmisle ram za organizovanje međunarodnog arhitektonskog konkursa zaMemorijalni centar.

- Prva faza je da osmislimo komemoraciju, radi se o procesu koji je zaista bio veoma intenzivan i u koji su svi bili uključeni. Krenuli smo sa skromnijom namerom da ono što se spontano dešavalo pre godinu dana u Ulici kralja Milutina, bolje organizujemo - te spontane aktivnosti koje su se dešavale nakon tragičnog događaja - istakao je Tošković.

R.Z./ATAImages
 

Tošković je dodao da se posle toga ide Ulicom kralja Milutina prema Tašmajdanu i ta putanja će biti obeležena takođe na simboličan način - simbolom ptice - i onda se dolazi na Tašmajdan gde će se u toku celog dana odvijati razne aktivnosti.

Tošković je istakao da nema recepta za Memorijalni centar jer je svaki tragičan događaj priča za sebe i da o njemu ne treba razmišljati kao o zgradi, već o mestu, odnosno o njegovom sadržajnom osmišljavanju.

- To će se kasnije konkretizovati putem međunarodnog arhitektonskog konkursa, naš multidisciplinarni tim stvara ram i okvir kao i program za konkurs koji bi se organizovao, na koji bih očekivao da dođe više stotina različitih ideja i iz toga će se onda iskristalisati za drugi krug oko pet dobrih rešenja, koje bismo mi onda mogli da s autorima tih radova koordiniramo i da ih usmerimo da u sledećem krugu izoštre neke crte svog rešenja i da nam onda daju finalno rešenje - rekao je Tošković.

Dodao je da će to biti dug proces.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike