Formirana radna grupa za Memorijalni centar posvećen žrtvama u Ribnikaru

08.03.2024

17:13

0

Porodice su formirale i multidiciplinarni tim koji će sprovesti opsežne konsultacije i pripremiti preporuke i predloge konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra

Formirana radna grupa za Memorijalni centar posvećen žrtvama u Ribnikaru
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Vlada Srbije usvojila je danas Odluku o obrazovanju Radne grupe za Memorijalni centar u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

U saopštenju posle sednice vlade navodi se da je to učinjeno na  zahtev porodica ubijenih.

Porodice su formirale i multidiciplinarni tim koji će sprovesti opsežne konsultacije i pripremiti preporuke i predloge konkretnih mera radi uspostavljanja Memorijalnog centra, njegovog programskog rada, formulisanja uslova međunarodnog idejnog arhitektonskog konkursa i izbor najboljeg rešenja za taj centar, navodi se u vlade.

Radna grupa je u obavezi da ove preporuke i mere implementira i sprovede kroz svoje resore i da ih zatim predloži Vladi na usvajanje. 

Zadatak Radne grupe je, kako se navodi,  i da usmerava i usklađuje aktivnosti na uspostavljanju Memorijalnog centra i da u odnosu na potrebe porodica žrtava zločina i šire zajednice, a na osnovu sprovedenog postupka opsežnih konsultacija, dobijenih informacija i sagledanih okolnosti, sačini preporuku na koji način bi trebalo razvijati, negovati i promovisati kulturu sećanja, vrline empatije, tolerancije, međusobnog uvažavanja i dijaloga.
Tanjug/Sava Radovanović
 

Treba i da u tu svrhu predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti povodom uspostavljanja Memorijalnog centra i osmišljavanja komemoracija i programskih sadržaja. 

Ovom odlukom Vlada Srbije precizirala je da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine, u celosti izuzima iz upotrebe za obavljanje prosvetne delatnosti parcela na kojoj je Ogledna osnovna škola "Vladislav Ribnikar" u ulici Kralja Milutina broj 10 u Beogradu. 

Istovremeno, Ministarstvo prosvete će obezbediti odgovarajuće uslove za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u toj školi na drugi način.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike