Roditelji učenika "Ribnikara": Do donošenja rešenja za Memorijalni centar zatvoriti samo deo škole u kojem se dogodio masakr

12.03.2024

09:42

0

U saopštenju se skreće pažnja na tačku 13 navedene odluke

Roditelji učenika "Ribnikara": Do donošenja rešenja za Memorijalni centar zatvoriti samo deo škole u kojem se dogodio masakr
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Roditelji učenika koji pohađaju OŠ "Vladislav Ribnikar" pozdravili su, kako se navodi u saopštenju dostavljenom medijima, odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra, ali i izražavaju zabrinutost jer je tom odlukom polovina nekadašnje škole izuzeta iz upotrebe za obavljanje nastave.

Predsednik Saveta roditelja OŠ "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević prosledio je medijima saopštenje u kojem se navodi da pozdravljaju odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje Memorijalnog centra i poručuju da će pružiti podršku Radnoj grupi u njenom radu.

U saopštenju se skreće pažnja na tačku 13 navedene odluke, kojom je iz nastave izuzeta cela parcela broj 5053 KO Vračar, odnosno zatvoreno je više od polovine nekadašnje škole, zbog čega su uznemireni neizvesnošću sudbine škole i uslova za obrazovanje.

Od nadležnih organa zahtevaju da se tačka 13 u celosti stavi van snage i da se do donošenja urbanističkog, arhitektonskog i građevinskog rešenja za Memorijalni centar i uređenja nove ambijentalne celine taj deo da školi na korišćenje, uz zatvaranje dela škole u kome se dogodio masakr.

Od Ministarstva prosvete traže da u roku od 48 sati predstavi školi, nastavnicima, zaposlenima, đačkom parlamentu i roditeljima plan za "obezbeđivanje odgovarajućih uslova za nesmetano obavljanje prosvetne delatnosti u školi" i da zatim Vlada Republike Srbije taj plan i odgovarajuću dinamiku realizacije plana potvrdi formalnom odlukom uz pisane garancije kako bi on postao obavezujući za sve.

Od Vlade traže da potvrdi svoju raniju odluku o tome da će celokupan nastavni kadar ostati u radnom odnosu bez obzira na broj učenika u narednim školskim godinama, kao i da se u rad Radne grupe uključe kao formalni članovi i predstavnici roditelja, nastavnici i stručnjaci koji su pružili podršku deci.

U saopštenju se navodi da se  danas u 19.30 organizuje skup podrške  ispred škole u Ulici Svetozara Markovića u trajanju od 40 minuta, koliko traje i školski čas u OŠ "Vladislav Ribnikar“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike