Krenula sezona krpelja! Ovako se možete zaštititi: Vodič za bezbedan boravak u prirodi

14.04.2024

08:11

0

Važno je redovno pregledati svoje telo nakon boravka u prirodi, posebno kožu i kosmati deo glave

Krenula sezona krpelja! Ovako se možete zaštititi: Vodič za bezbedan boravak u prirodi
Ilustracija - Copyright Profimedia

U poslednje vreme, sve je veći broj ljudi koji traže medicinsku pomoć zbog uboda krpelja. Lepo vreme i topli dani su idealni za boravak u prirodi, ali sa sobom nose i povećan rizik od susreta sa ovim malenim, ali potencijalno opasnim parazitima

Posebno zbog toga što su ove godine "poranili" nekih mesec dana u odnosu na prethodnu godinu.

Krpelji su, naime, nosioci raznih bolesti, od kojih je najpoznatija Lajmska bolest, uzrokovana bakterijom Borelia burgdorferi. Prema nekim procenama, oko 40 odsto krpelja u našim krajevima je nosilac ove bakterije, što značajno povećava rizik od zaraze.

Ubod krpelja je bezbolan i obično se ne prati nikakvim vidljivim simptomima poput svraba ili crvenila, sve do pojave eventualnog crvenila koje se može javiti nekoliko dana nakon uboda. Ovo crvenilo, poznato kao eritema migrans, širi se od mesta uboda, a njegov središnji deo postepeno bledi. Važno je redovno pregledati svoje telo nakon boravka u prirodi, posebno kožu i kosmati deo glave, kako bi se na vreme uočio i uklonio krpelj.

Zaštita od krpelja počinje preventivnim merama:

- Izbegavajte šetnje kroz visoku travu i guste šume
- Nosite svetlu odeću koja pokriva ruke i noge, a pantalone uvucite u čarape
- Koristite repelente koji odbijaju krpelje
- Nakon boravka u prirodi, temeljno pregledajte svoje telo i odeću kako biste uočili eventualne krpelje

Profimedia
 

 

Bezbedno uklanjanje krpelja

Ukoliko na svom telu pronađete krpelja, važno je da ga uklonite što pre, najbolje u roku od 24 sata. Preporučuje se da to uradi stručno lice u medicinskoj ustanovi. Međutim, ako to nije moguće, krpelja možete pažljivo ukloniti sami, koristeći dezinfikovanu pincetu.

Važno je izbegavati pritiskanje ili gnječenje krpelja, kao i primenu hemijskih sredstava poput benzina ili ulja, jer to može povećati rizik od infekcije.

Profimedia
 

 

Lajmska bolest: Prevencija i lečenje

Nakon uklanjanja krpelja, pažljivo pratite svoje zdravstveno stanje. Pojava crvenila ili drugih simptoma kao što su malaksalost, bolovi u zglobovima, glavobolja ili povišena temperatura, može ukazivati na Lajmsku bolest. U tom slučaju, odmah se obratite lekaru. Testiranje na Lajmsku bolest i adekvatna antibiotska terapija mogu sprečiti ozbiljne komplikacije koje ova bolest može izazvati ako se ne leči na vreme.

Prevencija je ključna u borbi protiv krpelja i bolesti koje prenose. Pridržavanje gore navedenih saveta može znatno smanjiti rizik od uboda i potencijalne infekcije. Ukoliko se ipak dogodi ubod, brza i pravilna reakcija je od suštinskog značaja za očuvanje zdravlja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike