Krpelji već haraju po Srbiji: Blaga zima ih "probudila" još pre dva meseca, ali pakao tek predstoji

18.03.2023

08:00

0

Već krajem januara i u februaru tokom toplijih dana krpelji su bili aktivni

Krpelji već haraju po Srbiji: Blaga zima ih "probudila" još pre dva meseca, ali pakao tek predstoji
krpelj - Copyright Profimedia

Blaga zima dovela je do toga da su krpelji već postali aktivni, i to još u januaru, kaže u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Građani Srbije svedoci su toga da već godinama nemamo "pravu" zimu, odnosno da su padavine i sneg minimalni.  Takva klima veoma pogoduje bubama, a među njima i malim krvopijama koje niko ne voli - krpeljima.

U Zavodu za biocide kažu za 24sedam da su ove živuljke postale aktivne još u januaru, upravo zbog blage zime.

- S obzirom na to da je ova zima bila mnogo toplija od proseka i u većini krajeva je bila bez snega, krpelji su znatno ranije nego obično postali aktivni. Već krajem januara i u februaru tokom toplijih dana krpelji su bili aktivni - kažu u Zavodu.

Nije ni čudno onda što je njihova aktivnost povećana u odnosu na onu koja bi se očekivala u ovo doba godine, a to se vidi i po broju građana koji ih primećuju, naročito na kućnim ljubimcima. 

- To se vidi po tome što građani u Zavod za biocide i medicinsku ekologiju već od januara donose krpelje na analizu prisustva bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Takođe su i na kućnim ljubimcima krpelji primećeni znatno ranije nego obično, pa se zbog toga savetuje primena repelenata - upozoravaju u Zavodu.

U maju i junu biće ih najviše

Međutim, ovo je tek početak onoga što nas čeka, kažu u Zavodu.

- Najveća brojnost krpelja je tokom prolećnih meseci, obično u maju i junu, kada su uslovi za krpelje najviše odgovarajući. Drugi period, kada je aktivnost i brojnost krpelja nešto veća, jeste u oktobru, ali je tada mnogo manja nego u prolećnim mesecima. Tokom letnjih meseci, kada je temperatura visoka a vlažnost vazduha niska i ima malo padavina, krpelji skoro potpuno obustavljaju svoju aktivnost - objašnjavaju oni.

Profimedia
Krpelj na koži

Međutim, krpelji neće čekati proleće da postanu mnogo aktivniji ,već se to može očekivati ovih dana.

- U nastupajućem periodu se zbog protekle blage zime i povoljnih uslova za razmnožavanje krpelja može očekivati veća brojnost i aktivnost krpelja. Prema sezonskoj prognozi RHMZ-a,  maj i juni će biti prosečno vlažni i topli, a to su idealni uslovi za krpelje. Zbog toga se stanovništvu preporučuje opreznost prilikom boravka u prirodi i primena mera zaštite od krpelja, kao što je adekvatna odeća za boravak u prirodi, primena repelenata, pregled tela posle boravka u prirodi i drugo - upozorili su u Zavodu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike