Zarazne bube razmilele se po Srbiji: Najezda poranila mesec dana, padaju i sa drveća!

08.04.2024

13:36

0

Ovo je preuranjeni period za najezdu krpelja jer se oni obično razmile negde u maju i junu

Zarazne bube razmilele se po Srbiji: Najezda poranila mesec dana, padaju i sa drveća!
Krpelj - Copyright Pixabay

Prolećni dani i prvi sunčevi zraci izmamili su veliki broj ljudi u parkove, na livade i u šume. Povišene temperature i bujanje vegetacije pogoduju razmnožavanju krpelja, a lekari upozoravaju da je ovaj parazit opasan jer izaziva lajmsku bolest - sistemsko oboljenje koje ugrožava ceo ljudski organizam, napada nervni sistem, kožu, kosti i zglobove, a ukoliko se ne leči na vreme, može da dovede i do invaliditeta.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u penziji, kazala je da je ovo preuranjeni period za najezdu krpelja, jer se oni obično razmile negde u maju i junu.

Profimedia
 

- Krpelji su paraziti koji koriste životinjsku ili čovečju krv i tako opstaju. Pojedini krpelji, oni koji su zaraženi bakterijom borelija burgdorfer, izazivaju lajmsku bolest - oboljenje koje, ukoliko se ne registruje na vreme, može dovesti i do invaliditeta. Oni obično zaposedaju travnate površine, ali je činjenica da mogu da padaju i sa drveća. Lako se vide na koži, gde se učaure kao crne tačkice. Ukoliko se ne vidi na vreme, krpelj koji je zaražen na mestu uboda počne da formira bedemasto crvenilo - rekla je dr Šehić:

Simptomi lajmske bolesti

opšta slabost
umor
drhtavica
blago povišena telesna temperatura
glavobolja
ukočenost vrata
bolovi u mišićima i zglobovima
natečeni limfni čvorovi vrata ili glave

- Ukoliko se osoba tada ne javi lekaru, kasnije se to mesto na koži pretvori u zonu mete, proširi se i bude kao đevrek. Tada lečenje počinje antibioticima. Ako se i taj period propusti i ne ode se lekaru, promena na koži se povećava, a taj period inkubacije je dug, rekla je ona za Kurir.

Lajmska bolest izaziva najčešće neurološke probleme i napada centralni nervni sistem, kožu, kosti i zglobove. Taj period inkubacije kod zdravog čoveka izazove teža oboljenja koje se i komplikovanije leči da ne bi došlo do jednog stepena invaliditeta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike