Kako da papreno skupim udžbenicima oborite cenu?

30.07.2021

18:18 >> 09:08

0

Školovanje je postalo pravi luksuz, ali pojedini roditelji školaraca pronašli su način kako da uštede na kupovini knjiga

Kako da papreno skupim udžbenicima oborite cenu?
Ilustracija - Copyright Profimedia

Udžbenici za osnovce ove godine su papreno skupi, jer samo za komplet za osmi razred treba izdvojiti 20.000 dinara. Zbog toga su mnogi roditelji primorani da već sada dižu kredite i da se zadužuju da bi opremili svoje đake. Ipak, ima i onih snalažljivijih, koji su pronašli način kako da uštede.

Školovanje dece odavno nije besplatno, već je postalo pravi luksuz. To dokazuju i cene kompleta udžbenika koje su izdavačke kuće formirale za narednu školsku godinu, a o čemu je 24sedam juče pisao.

Pixabay/LubosHouska

Rešenje

Da postoji rešenje, otkriva za naš portal Z. N., majka četrnaestogodišnjih blizanaca, koji ove godine kreću u prvi razred srednje škole.

– U pitanju su ulični prodavci! Ima ih u svakom gradu, u prestonici se knjige mogu pazariti na nekoliko lokacija, gde ćete uštedeti pravo malo bogatstvo – kaže nam ona.

Deca, Profimedia

Prema rečima ove majke, ukoliko udžbenike kupuje kod tih prodavaca, cena kompleta je za 20 do 30 odsto niža nego što bi to bilo da se odluči na kupovinu preko škole.

– Iako je u školama moguće plaćanje na rate, što jeste jedan vid olakšice, i dalje je potrebno izdvojiti pozamašnu sumu novca. Kod uličnih prodavaca nije jeftino, ali može da se uštedi, posebno ako ste mama dva dečaka školarca, kao ja – ističe ona.

Kako objašnjava, polovne knjige koštaju manje od novih i mogu se nabaviti po ceni od 200, 400, ali i 500 dinara – u zavisnosti od toga koliko su očuvane.

– Ponekad se dešava i da dobijete novu knjigu, umotanu u celofan. Iako će takva biti tek nekih 100 dinara jeftinija od nove, s obzirom na to da su troškovi svake godine pred školu veliki, i da se ne kupuju samo knjige, već i školski pribor, odeća i obuća, svako smanjenje troškova dobro dođe – kaže ta majka.

Šema za kupovinu

“Šema” funkcioniše tako što je, objašnjava ona, pre same kupovine potrebno imati tačan spisak udžbenika iz kojih će deca učiti te školske godine.

– Tu treba da bude navedeno ko je izdavač udžbenika, ali i godina njegovog štampanja. Na taj način nećete lutati, već kupovinu možete da obavite za svega sat. Kada je reč o ponudi, udžbenika ima za sve razrede osnovne škole i za gimnaziju, a mogu se naći i literatura za stručno obrazovanje i lektira – napominje ona.

Pixabay

– Posebna pogodnost je to što, ako godinama idete kod istog prodavca, možete da dobijete i popust. Inače, teorijski postoji i šansa da napravite i trampu, pa da date stare knjige za jedan razred i uzmete polovne knjige za drugi razred, uz neku doplatu. Naravno, uvek je moguće i organizovati berzu knjiga, gde će mlađi đaci kupovati udžbenike od starijih – kaže ta majka.

Ona objašnjava da se na kupovinu polovnih udžbenika odlučila pre nekoliko godina, kada je shvatila da deca polovinu knjigu iz kompleta i ne otvore.

– Veliki broj knjiga, za koje sam mesecima štedela i plaćala ih papreno, nisu ni upotrebili. Zato sam presekla, i od tada kupujemo isključivo polovne i nikako sve sa liste. To je suvišno – kaže ona.

Jedini problem

Jedini problem na koji mogu da naiđu roditelji je, napominje ona, što ovu metodu ne mogu da upotrebe ukoliko se program za narednu godinu menja.

Pročitajte još
– Ukoliko će deca učiti iz novog programa, te knjige nije moguće naći. Onda ne ostaje ništa drugo nego da odete u knjižaru, date novac, karticu ili ček. Ali spremite se da na njemu upišete minimum tri nule – zaključuje ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike