Svi uz Borisa za Matiju i Anđelu: Ima jedno plućno krilo, a trčaće humanitarnu trku do Ostroga za dvoje bolesne dece

10.03.2024

16:59

0

Autor: I.K.

Ovaj mladić i sam zna šta znači borba za zdravlje, pa je odlučio da pomogne svojim malim Smerevcima Matiji i Anđeli

Svi uz Borisa za Matiju i Anđelu: Ima jedno plućno krilo, a trčaće humanitarnu trku do Ostroga za dvoje bolesne dece
Copyright TV Prva printscreen/Instagram

Boris Gujaničić ima 25 godina, jedno plućno krilo i na stotine pretrčanih kilometara pomažući na taj način da se prikupe sredstva za lečenje teško bolesne dece.

U januaru je trčao za Magdalenu, a 1. maja kreće na trku dugu 463 kilometra iz Smedereva do Ostroga za Matiju Zotovića i Anđelu Petrović.

Ovaj mladić i sam zna šta znači borba za zdravlje. Lečen je pogrešno deset godina od astme, a zapravo je imao cistu na plućima, koja mu je tokom jedne utakmice pukla. Lekari su morali da mu odstrane dve trećine jednog plućnog krila.

-Cista je pukla i izlila se u mojim plućnim krilima. Pluća su se napunila tečnošću i bio sam životno ugrožen, sve dok nisam stigao do Instituta za majku i dete, kaže Boris u razgovoru za TV Prva i dodaje da je to bio njegov pokretač da krene da radi ovo što radi danas.

Za trku na koju kreće u maju sprema se zapravo poslednjih godinu dana.

-Kroz te pripreme istrčao sam već 2.600 kilometara, samo ove godine i tokom izazova za malu Magdalenu 500 kilometara. Imam određenu rutu. Krećem iz Smedereva, preko Mladenovca, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Čačka, Užica do Pljevlja i Nikšića. Humani pojedinci, ali i firme mogu svaki taj kilometar da kupe. Početna cena je simbolična, ali znamo da taj novac ide da se pomogne Mateji i Anđeli, napominje plemeniti mladić Boris. 

Instagram/Printscreen/gujanicicb98
Anđela Petrović

 

Ističe da su njemu inspiracija Marko Nikolić (humanitarac i profesor fizičke kulture iz Vranja) i ultramaratonac Aleksandar Kikanović iz Loznice koji je već trčao do Ostroga.

-Marko je trčao Maroko, trku od 1.400 kilometara. Oni su meni inspiracija, a nadam se da ću i ja biti inspiracija nekim mlađima. Zbog teškog oštećenja pluća, moj kapacitet pluća je 70-75 odsto i imam poteškoća u početku kada tek krenem da trčim, ali kasnije kad se telo zagreje stabilizujem se. Idem malo i na svoju ruku, ali niko mi nije zabranio. Bio sam sportista, igrao sam fudbal, pa mi je i to pomoglo da se oporavim posle operacije posle koje je oporavak trajao šest meseci, kazao je Boris.

On poziva sve građane da pomognu Matiji i Anđeli, kao što su to učinili i za Magdalenu otkupom kilometara. Matija je rođen s brojnim anomalijama, ima problema sa srcem, mozgom, jetrom, plućima i do sada je imao više intervencija. Anđela Petrović boluje od retke bolesti izazvane mutacijom CDKL5 gena.

Instagram/Printscreen/gujanicicb98
Matija Zotović

 

-Uradio sam to prvi put za moje Smederevce, a ovo neće biti jedini poduhvat. Posle Ostroga imam u planu još dva-tri ultramaratona za sledeću godinu, ali o tome nekom drugom prilikom, najavio je ovaj humani mladić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike