Boris je car! Ovaj momak će pretrčati 463 kilometra do Ostroga i to na veliki praznik! Pomaže malenom Matiji (2) i Anđeli (11) da ozdrave

20.02.2023

11:58 >> 13:31

1

Iako se sportom bavi prethodnih 15 godina i danas redovno trči i trenira u teretani, ovaj svojevrsni maraton od gotovo 500 kilometara traži i dodatnu pripremu

Boris je car! Ovaj momak će pretrčati 463 kilometra do Ostroga i to na veliki praznik! Pomaže malenom Matiji (2) i Anđeli (11) da ozdrave
Boris Gujaničić - Copyright Privatna arhiva/Boris Gujaničić

Ideja se rodila preko noći, kaže skromni Boris Gujaničić (25), koji je sebi zadao nimalo lak zadatak.

Isplanirao je da 1. maja naredne godine trči 463 kilometra, tačnije od centra svog grada Smedereva do manastira Ostrog kako bi pomogao oko lečenja malenog Matije Zlotanovića (2) koji ima više teških dijagnoza, a  čiji su roditeljii njegovi kućni prijatelji i Anđele Petrović koja ima retku bolest izazvanu mutacijom gena. 

 On se već uveliko sprema jer kondicija će mu sigurno trebati za ovakav poduhvat. 

Iako se sportom bavi prethodnih 15 godina i danas redovno trči i trenira u teretani, ovaj svojevrsni maraton od gotovo 500 kilometara traži i dodatnu pripremu, pa tako ovaj mladić trenira svakog dana po tri, tri i po sata.  

- Pripreme sam počeo 1. januara zvanično, nezvanično pre devet meseci sam počeo da se spremam za trke. I ishranu sam promenio pre 10 meseci. Prešao sam na zdrav način, a uskoro ću ubaciti i veganske dane, bez mesa - iskren je naš sagovornik koji ističe da je prvobitna ideja bila da trči maratone i polumaratone.

Stiže baš na Svetog Vasilija Ostroškog

Kaže da datum nije slučajno odobran jer je ruta tačno podeljena i ukoliko krene 1.maja na Ostrog stiže 12.maja kada je Sveti Vasilije Ostroški.

- Ruta mi je napravljenja, podeljeni su dani po kilometrima od 40 do 50 kilometra ću trčati dnevno. Smeštaj ćemo iznajmiti ili ljudi dobre volje će nas primiti po kućama. Tačno se znaju tačke gde će se stajati koliko će se odmarati i ostalo - podelio je svoj plan sa 24sedam Boris. 

Smederevljanin na ovom putu, naravno, neće biti potpubno sam.

- U jednom automobilu će biti moji najbolji drugari, a u drugom moj trener Stefan (koji me neće pratiti ceo put fiizički zbog obaveza, ali biće on tu u glavi sa mnom). Čim pređem granicu sa Crnom Gorom, trener Miloš će me čekati i on će biti sa mnom do cilja - navodi Boris koji i pored posla komercijaliste uspeva i da se potpuno posveti ovoj humanoj akciji.

Anđela ima retku mutaciju gena, psihomotorički nivou deteta od godinu dana

Instagram/Printscreen/gujanicicb98
 

 

Anđela Petrović rođena je 2011. godine i činilo se da je potpuno zdrava. Kada je napunila tri meseca dobila je prvi epileptični napad. Usledila su ispitivanja koja su trajala gotovo pet godina i na kraju je dijagnostikovana retka bolest izazvana mutacijom CDKL5 gena.

Anđela danas ima 11 godina i fizički se razvija u skladu sa svojom generacijom ali je psihomotorički na nivou detata od godinu dana. Zvečka je i dalje njena omiljena igračka. 

Borba traje godinama i porodica nije u mogućnosti da finansira lečenje. Sredstva su potrebna prvenstveno za potrošni materijal (vitamine, suplemente, pelene), neurološka pomagala, specijalističke preglede, laboratorijske analize i putne troškove.

Matija se bori sa brojnim anomalijama

Instagram/Printscreen/gujanicicb98
 

 

Matija je rođen 2021. godine sa brojnim anomalijama. Ima rupe na srcu, nedostatak bele moždane mase, konstatovano mu je atrofiranje mišića i kašnjenje u psiho-motornom razvoju. 

Više o njegovim dijagnozama pročitajte:

 

 

-----------------------------------------

Ukoliko i vi želite da pomognete Anđeli to možete učiniti preko FONDACIJE – humanost bez granica poslati SMS sa brojem 92 na 2407. Takođe i na račune:

Dinarski račun: 160-6000001465505-59

Devizni račun: 160-6000001467349-56

IBAN: RS35160600000146734956

SWIFT-BIC/DBDBRSBG

Skeniraj i doniraj: NBS IPS QR kod

Broj računa na koji može da se uplati novac za malenog Matiju je: 160-5400101188660-24

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike