Sa zalaskom sunca za muslimane počinje mesec ramazana, Jusufspahić poručuje: Ovo je sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja

10.03.2024

09:59

0

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu ramazana pre više od 1.400 godina

Sa zalaskom sunca za muslimane počinje mesec ramazana, Jusufspahić poručuje: Ovo je sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja
džamija (3) - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Sa zalaskom sunca večeras za muslimane počinje mesec ramazana, tokom koga se ohrabruju dobra dela, molitve i čitanje Kurana.

Objavljivanje Kurana počelo je upravo u mesecu ramazana pre više od 1.400 godina, a ta sveta knjiga predstavlja putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.

Ramazan je deveti mesec muslimanskog lunarnog kalendara, blagosloveni i sveti mesec tokom kojega vernicima islamske veroispovesti širom sveta poste tokom dnevnih sati.

Prvi dan posta je u ponedeljak 11. marta. a poslednji 9. aprila.

Ramazan je mesec pročišćenja duha, uma i tela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih telesnih uživanja, ne čine nemoralna dela i izbegavaju srdžbu.

Iz Islamske zajednice u Srbiji su povodom predstojećeg praznika poručili da svi muslimani ramazan dočekuju s radošću kao priliku ''da okrepe duše i tela i učvrste vezu sa uzvišenim gospodarom'', ali bez, kako su naveli, mogućnosti da radost bude potpuna, ''jer ih brige i strah zbog  svega što se dešava u svetu, zbog zločina i divljaštva u Gazi i Palestini ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim''. 

"Na svim stranama sveta nepravedno ubijaju, tlače ljude, mnogi gladuju čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužni teraju u kolonama da napusti ognjišta, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvredan kao danas", naveli su iz Islamske zajednice u Srbiji. 

Svake godine ramazan počinje 10-12 dana ranije jer je islamski kalendar zapravo lunarni hidžretski kalendar gde meseci imaju 29 ili 30 dana.

Pošto je lunarna godina kraća od solarne za 11 dana, ramazan će 2030. godine biti dva puta - prvi će početi 5. januara, a drugi 26. decembra.

Jusufspahić: Početak ramazana iskoristiti za započinjanje nove životne stranice

Predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić izjavio je danas, povodom početka ramazana, svetog meseca za vernike muslimanske veroispovesti, da taj mesec treba iskoristiti kao jedno vreme, razdoblje u našem životu za započinjenje jedne nove stranice.

Jusufspahić je na konferenciji za medije rekao da je ramazan sveti mesec posta, molitve, milosti i praštanja i mesec u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kurana i u kojem je Bog propisao post.

24sedam/Danilo Krša
Muhamed Jusufspahić

 

Podsetio je da post podrazumeva suzdržavanje od pića, hrane i drugih telesnih zadovoljstava, od izlaska do zalaska sunca. 

"To prvenstveno znači sustezanje od nečega što nam je Bog zabranio, a to je bilo kakav ružan govor, bilo kakva ružna misao, bilo kakvo ogovaranje i međusobno sukobljavanje", istakao je Jusufspahić. 

Odgovarajući na pitanje Tanjuga kako ocenjuje položaj muslimanske zajednice u Srbiji, Jusufspahić je rekao da je muslimanskoj zajednici potrebno još mnogo toga kako bi stasala i sazrela, dodajući da postoji veliki broj mladih hodža koji se rukovode nacionalnim strastima, čemu se Bog protivi. 

"Mi ako zelimo da budemo 'muslimi', a to znači 'Bogu predani', treba da uzememo ovu knjigu (Kuran) i toga da se pridržavamo i sve je jasno. Ali, kada idemo za strastima, za sujetama, za hirovima, mi ne postižemo cilj da je Bog zadovoljan nama", istakao je predsednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

M.A./ATAImages
Muhamed Jusufspahić

 

Konferenciji za novinare, povodom početka meseca ramazana, prisustvovali su i profesori Kurana iz Turske i sa prestižnog, najstarijeg muslimanskog univerziteta u Egiptu, kao i profesori i studenti Fakulteta islamskih nauka u Beogradu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike