Počinju testiranja pred polazak u školu: Evo šta roditelji treba i šta nikako da ne rade

10.03.2024

15:55

0

Biće otvorena specijalna telefonska linija za sve one roditelje koji imaju dodatna pitanja

Počinju testiranja pred polazak u školu: Evo šta roditelji treba i šta nikako da ne rade
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Povodom tradicionalnog početka upisa u osnovne škole 1. aprila, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić poručio je danas roditeljima da su rezultati testiranja njihovog budućeg prvaka realna slika spremnosti i da zbog svojih očekivanja na decu ne vrše pritisak. 

Pašić je ocenio da je početak upisa u osnovnu školu prvi krucijalni korak u obrazovanju za koji nisu potrebne nikakve dodatne pripreme budućeg đaka prvaka.

"Iako postoje neki koraci koji se obavljaju pre upisa 1. aprila školski stručni saradnici počinju da procenjuju spremnost budućih đaka prvaka za polazak u školu", rekao je Pašić za Tanjug.

Profimedia
 

 

Naglasio je da proveru spremnosti da li su deca intelektualno, socijalno i emocionalno spremna u školama proveravaju psiholozi, pedagozi koji su prošli posebnu obuku.

"Naši stručni saradnici u školama pedagozi i psiholozi koji su prošli obuku za proveru spremnosti dece za polazak u školu uz standardne testove koji već postoje godinama unazad donose odluku, odnosno mišljenje i razgovaraju i sa roditeljima. Tog dana je veoma važno da nema pritiska roditelja na decu, ili bilo kakvog straha, ili da kažemo da će biti prelako, već je to jedna realna slika", rekao je Pašić za Tanjug. 

Šta roditelji treba da urade

Preporučuje da roditelji sa svojom decom prošetaju do škole koju žele da upišu, da pogledaju učionicu i razgovaraju sa sadašnjim učenicima. 

Svake godine, dodaje Pašić, i roditelji razgovaraju sa pedagozima i psiholozima. 

Milos Tesic/ATAImages
 

 

"Jedan ugao je kako roditelji vide dete, jedan je kako vide naši stručni saradnici. Ključna poruka za roditelje je da budu iskreni, jer u tih pola sata, 45 minuta te informacije koje stručni saradnici dobijiu kroz razgovor sa njima značajni su kasnije za formiranje odeljenja, jer se ide na to da odeljenja budu ujednačena", rekao je Pašić i istakao da bez obzira na rezultate testa za prvaka  polovina drugog razreda je vreme kada se ipak svi "stižu". 

Naglasio je da se 25. marta otvara specijalna telefonska linija za sve one roditelje koji imaju dodatna pitanja. 

Podsetio je i da u Srbiji već četvrtu godinu godinu postoji usluga e-zakazivanje, koja se u nekim zemljama EU tek sada uvodi.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

 

"Roditelji mogu uz par klikova da reše odlaske na sedam različitih mesta, ne moraju da spremaju nikakvu dokumentaciju. Nakon toga ona biraju termin u školi i ono što je značajno, ukoliko su do 1. februara podneli zahtev da ne zakazuju ponovo već sačekaju odgovor do 30. aprila", rekao je Pašić. 

Ima mesta za sve

Naglasio je da u školama ima dovoljno mesta za sve,i dodao da se posebna komisija bavi decom koja žele ranije da krenu u školu i onima kojima je potrebno odložiti upis.

Podsetio je da je, u skladu sa izmenama Zakona koje su stupile na snagu u oktobru prošle godine, maksimalan broj učenika u odeljenju je 28. 

Profimedia
 

 

Na pitanje da li će i škole u Srbiji imati Evropski standard, s obzirom na to da je ovaj broj prvaka u odeljenju i tamo određen, Pašić je rekao da ne zaostajemo i da smo čak i ispred nekih zemalja. 

"U Evropi postoje različiti brojevi, ako gledamo i naš prosek, kroz dopunske škole u inostranstvu gde se nastava pohađa na srpskom  jeziku kroz tri predmeta, da mi ne zaostajemo za Evropom i da smo daleko ispred nekih zemalja", rekao je Pašić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike