Srbija korak bliže elektronskom zdravstvenom kartonu: Proradila nova platforma, a evo šta sve možete već uraditi onlajn

14.02.2024

07:45

0

Autor: I.K.

Digitalne usluge kao šti su eZakazivanje, eRecept, eBolovanje, eBeba su koraci na putu ka eKartonu koji bi trebalo da zaživi naredne godine

Srbija korak bliže elektronskom zdravstvenom kartonu: Proradila nova platforma, a evo šta sve možete već uraditi onlajn
Copyright Profimedia/Pixabay

U ponedeljak je počela s radom centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja koju je razvilo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu. Ovo je samo jedan u nizu projekata u okviru digitalizacije srpskog zdravstva, koji je deo sveukupnog procesa reforme javne uprave u Srbiji koja se sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije. Digitalizacija zdravstva umnogome olakšava pacijentima pristup potrebnim uslugama, a zdravstvenim radnicima pruža pregledniji i jednostavniji pristup svim sistemima neophodnim da pacijentu pruže adekvatnu zaštitu.

Preko Platforme za zbrinjavanje urgentnih stanja počeli su da rade UKC Srbije, KBC "Dr Dragiša Mišović“, KBC "Zvezdara“, KBC "Bežanijska kosa“ i KBC "Zemun“, a u narednih 10 dana u projekat će se uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

RINA
 

 

- Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata. To znači da i pre dolaska pacijenta kome je hitno potrebna pomoć, iz jedne u drugu zdravstvenu instituciju, lekari će dobiti informaciju o njemu i njegovom stanju - naveo je pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović.

Usluge koje već postoje online

U poslednja dva meseca donet je Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravstva, koji u potpunosti reguliše proces digitalizacije u zdravstvu i kojim je predviđeno integrisanje budućeg republičkog integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koji će obuhvatiti lokalne zdravstvene ustanove, Ministarstvo zdravlja, "Batut", RFZO, kao i komore zdravstvenih radnika, vojne zdravstvene ustanove i privatno zdravstvo, objasnio je nedavno Radović.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Pomoćnik ministra zdravlja Đuro Radović

 

O značaju procesa digitalizacije zdravstva napreduje svedoči i podatak da su samo u decembru prošle godine radom elektronskih servisa i kroz izveštajnu platformu identifikovane uštede na nacionalnom nivou u iznosu od skoro 213 miliona dinara.

Ministarstvo zdravlja, inače, integrisalo je već različite sisteme koji su na usluzi pacijentima, kao što su eZakazivanje, eRecept, eBolovanje, eBeba, pa i ePotvrda o smrti.

Pomoću usluge ezakazivanje, pacijenti na elektronski način, telefonskim pozivom, mogu da zakažu pregled kod izabranog lekara ili lekara specijaliste. Usluga eRecept poslala je papirne recepte u istoriju, jer lekar elektronski pacijentu prepisuje lek i u apoteci pacijent uz zdravstvenu knjižicu podiže prepisani lek.

Servis eBeba olakšava novopečenim roditeljima da ne moraju kao nekada da dolaze u opštinu da prijave novorođenu bebu, već se to radi direktno iz porodilišta.

Korak ka eKartonu

Ove usluge trenutno koristi od oko milion i po građana, a očekuje se da u narednom periodu broj korisnika poraste budući da je u planu najvažnija komponenta digitalizacije zdravstva - eKarton, gde će svi medicinski podaci svih građana Srbije biti čuvani na jednom mestu centralizovano u Državnom data centru.

- Svojim podacima će svaki građanin moći da pristupi, moći da vidi ažurnost podataka pristupu od strane lekara, takođe sve podatke će moći isključivo da vidi samo izabrani lekar tog pacijenta i lekari na koje je pacijent upućen - objasnio je Radović.

Svim ovim uslugama, građanima se pre svega štedi vreme, jer više ne moraju da idu po dva, tri puta kod istog lekara specijaliste prvenstveno da bi zakazali termin, drugi put na pregled, treći put da nose analize. 

Zakon je propisao da eKarton i kompletan Republički integrisani zdravstveni informacioni sistem (RIZIS) počinje sa radom 1. januara 2025. godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike