Imaćemo sve podatke o našem zdravlju na jednom mestu: Nema više nošenja papirologije lekarima, sve će moći da provere sa nekoliko klikova

28.11.2023

12:42

0

EKartonu će moći da pristupi pacijent preko portala eUprave, izabrani lekar kao i svi ostali lekari specijalisti

Imaćemo sve podatke o našem zdravlju na jednom mestu: Nema više nošenja papirologije lekarima, sve će moći da provere sa nekoliko klikova
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pomoćnik ministra u Sektoru za upravljanje digitalizacijom u zdravstvu Đuro Radović izjavio je danas da je eKarton buduća centralna komponenta Republičkog integrisanog informacionog sistema, koja podrazumeva registar koji će na jednom mestu objediniti sve medicinske podatke svih građana Srbije. 

On je za Tanjug rekao da će eKartonu, koji se nalazi u okviru nedavno usvojenog Zakona o zdravstvenoj dokumentaciji, koji bi trebalo da bude uspostavljen najkasnije do januara 2025. godine, moći da pristupi pacijent preko portala eUprave, izabrani lekar pacijenta, koji će takođe u bilo kom trenutku moći da pristupi podacima pacijenta, kao i svi ostali lekari specijalisti na koje bude upućen sam pacijent.

"Prednost eKartona je dostupnost medicinskih podataka. Samim tim, struka, lekari mogu da donesu bolje zaključke pri lečenju pacijenata", istakao je Radović.

Kako je objasnio, integracija privatnog zdravstva u eKarton će biti sprovedena na isti način kao i sa državnim ustanovama i dodao da će lokalni informacioni sistemi biti skupljeni u centralni eKarton.

"Na ovaj način ćemo imati potpuniju dokumentaciju o zdravlju građana Republike Srbije", naveo je Radović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike