Pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije: Institut "Batut" uputio predlog mera

13.02.2024

09:32

0

Autor: I.K.

Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije će predlagati mere

Pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije: Institut "Batut" uputio predlog mera
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" nakon što je Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” potvrdio još jedan, treći po redu slučaj malih boginja kod deteta (8), koje je nevakcinisano i koje pohađa drugi razred osnovne škole, dostavio je zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

-Imajući u vidu epidemiološke karakteristike ove bolesti, obaveze prema Planu aktivnosti za odstranjivanje malih boginja u Republici Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja  je dostavio zdravstvenim ustanovama predlog mera za pooštren nadzor nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije. Dodatne aktivnosti na teritoriji Beograda su i nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica po proceduri aktivnog nadzora prema Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd, odnosno Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, navodi se u saopštenju Instituta.

Dodaje se da će sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama Svetske zdravstvene organizacije, iz kojih je proistekao i usvojeni plan eliminacije morbila u Srbiji.

Podsetimo, prvi slučaj registrovan je početkom meseca kod dečaka koji se, po svemu sudeći zarazio od majke koja je virus prenela iz inostranstva. Oboje imaju tipičnu kliničku sliku i nisu vakcinisani. Sestra od dečaka, koja je vakcinisana, nema simptome bolesti. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike