Ona je novi mozak Srbije: Daca će znati svašta o vama! (FOTO/VIDEO)

06.12.2021

19:40

0

Autor: 24sedam

Otkrivamo čemu služi prva nacionalna platforma za veštačku inteligenciju

Ona je novi mozak Srbije: Daca će znati svašta o vama! (FOTO/VIDEO)
Printscreen Pink - Copyright Tv Pink Printscreen

Prva nacionalna platforma za veštačku inteligenciju "Daca" puštena je u rad danas u Kragujevcu. 

Događaju su  prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, američki ambasador Entoni Godfri, kao i direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović, koji su potpisali Sporazum o korišćenju prve nacionalne platforme za veštačku inteligenciju sa tehničkim fakultetima, svim naučno-tehnološkim parkovima i sa tri instituta. 

- Ovo je važno, da ljudi ne misle da je ovo igračka. Platili smo ukupno 55 miliona evra za izgradnju ovog centra u Kragujevcu, koji je veći od onog u Beogradu - naglasio je predsednik Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Zahvaljujući prvoj Nacionalnoj platformi za veštačku inteligenciju u Srbiji naša zemlja je spremna da napravi novi, evolucijski iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbedi alat za još brži i snažiji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice, kao i eUprave, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Jovanović je objasnio da ova platforma, rađena u saradnji sa kineskim partnerima, predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

- Danas sa radošću ispunjavamo još jedan zadatak na digitalnom putu Srbije 2020-2025. Puštamo u rad i eksploataciju Nacionalnu platformu za razvoj veštačke inteligencije smeštenu na najsigurnijem i najbezbednijem mestu - Državnom data centru u Kragujevcu - rekao je Jovanović.

Jovanović je rekao da će prvi korisnici platforme biti tri instituta, sedam tehničkih fakulteta, Univerzitet u Kragujevcu, četiri naučno-tehnološka parka.

- Koliko od sutra Ministarstvo zdravlja će moći, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji da obrađuje veliki broj rendgenskih snimaka i dobije rezultate koje ljudska pamet i oko ne mogu više da vide, dok će Institut za molekularnu genetiku moći da uradi analize koje će pomoći u prevenciji zdravlja naše nacije - rekao je Jovanović.

Prisutnima u Državnom data centru u Kragujevcu obratio se i robot Daca koja je rekla da je srećna, jer od danas dobija novo super inteligentno društvo.

- Instalirali smo superkompjuter u okviru Centra za razvoj veštačke inteligencije u Kancelariji za IT i eUpravu - rekla je ona.

- Superkompjuter je ključan za obradu velike količine podataka koji su generisani razvojem digitalizacije i povećanom upotrebom digitalnih uređaja, a ti podaci su resurs za treniranje algoritama koji uče kako da procesiraju podatke i izvrše određene zadatke - kaže robot Daca.

Istakla je da će u ovoj godini biti generisano 40 puta više podataka nego pre deset godina, a da će za tri godine taj broj biti dupliran i dodala da zato investicije u superkompjutere globalno rastu.

- Uz naš super kompjuter poslednje generacije smo sposobni da inovativnim startpat kompanijama i istraživačima omogućimo brz razvoj novih IT proizvoda jer će u Srbiji imati pristup infrastrukturi najboljih performansi - rekla je Daca.

Tanjug printscreen
 

Stručnjak za informacione tehnologije Vojislav Rodić objasnio je za 24sedam funkcionisanje ove platforme, za šta ona konkretno služi i kakvu će korist građani Srbije imati od nje. 

- Hardverska osnova na kojoj će svi državni organi biti spojeni sa svim servisima, kao što je na primer e-uprava. Krajnji cilj je da se kompletna komunikacija sa državom digitalizuje, što znači da ćete vi moći sve online da završite, da popunite sve formulare, predate dokumenta i završite poslove na klik što se kaže.  Ovo je, pre svega, ozbiljna ušteda vremena - objasnio je Rodić.

Da bismo ilustrovali i približili kako će sve ovo izgledati, treba reći da je sistem veoma sličan "zelenim sertifikatima" koje dobijamo na mejl i u mogućnosti smo da ih istog momenta iskoristimo. 

- Sama platforma ima mnogo više potencijala i mogućnosti nego što će državi biti potrebno, tako da će korisnici platforme takođe biti i univerziteti koji će moći da je koriste u svrhe istraživanja i obuke, a ostatak će biti iznajmljivan privatnim firmama - dodao je Vojislav Rodić.

Na samom otvaranju predsednik Vučić je napomenuo da je u planu i institut za sekvenciranje genoma, gde će se raditi analize za svakoga od nas i utvrditi ko je sklon kojim bolestima.
Naveo je i da će biti izgrađen i poseban informatički objekat za bezbednosne službe i vojsku.

- Daca, robot, danas nam je ovde govorila o bolestima. Mi smo u stanju da sve primimo iz naših zdravstvenih centara, sve snimke sa mamografa, sve rendgenske snimke i da ih obradimo milion u jednom danu - rekao je predsednik.

Tanjug/Miloš Milivojević
 

S obzirom na to da će platforma koristiti lične podatke građana Srbije, postavlja se pitanje zaštite ovih podataka. 

- Osim što mora da postoji zakon koji reguliše ovu oblast, mora da postoji i sistem kontrole i nadkontrole, jer je u pitanju senzitivna stvar. Rad visokosofisticirane IT platforme kao što je ova, mora biti kontrolisana od strane koja je stručno i naučno osposobljen za takvu vrstu posla - objašnjava za 24sedam stručnjak za bezbednost Darko Trifunović

 

Tanjug/Miloš Milivojević
 

On takođe navodi da veštačka inteligencija predstavlja momenat kada mašina u potpunosti oponaša funkcije čoveka, tačnije pretvaranje impulsa mozga u algoritam.

- Ovo je nešto slično tome. Mislim da bi adekvatniji izraz bio mašinsko učenje plus, jer ste vi ovde naučili mašinu da na nešto reaguje, a potom to nadogradili još nekim funkcijama - dodaje Trifunović.

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike