Veliki dan za zdravstvo: Počela da radi centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja!

12.02.2024

10:26

0

Pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović izjavio je da se prvi pacijenti već šalju u ustanove kroz ovu Platformu

Veliki dan za zdravstvo: Počela da radi centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja!
Ilustracija - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja koju je razvilo Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u Beogradu počela je da radi jutros u 7 sati.

Pomoćnik ministarke zdravlja za digitalizaciju Đuro Radović izjavio je da se prvi pacijenti već šalju u ustanove kroz ovu Platformu.

- Tehnička lica, konkretno implementatori su već na terenu zajedno sa zdravstvenim radnicima i u toku dana će ispratiti kompletan proces. Osim Urgentnog centra, danas su dežurni i KBC "Zemun" i "Dragiša Mišović", tako da će svi pacijenti koji budi poslati preko Platforme ići isključivo u ove dežurne ustanove, rekao je Radović.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
Đuro Radović

 

Dodao je da od danas preko Platforme počinju da rade UKC Srbije, KBC „Dr Dragiša Mišović“, KBC "Zvezdara", KBC "Bežanijska kosa" i KBC "Zemun", a da će se u narednih 10 dana u projekat uključiti i Institut za ortopediju Banjica i Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

- Druga faza implementacije projekta uključiće i Zavod za urgentnu medicinu Beograd. Platforma omogućava efikasniju razmenu medicinske dokumentacije i bržu komunikaciju između hitnih službi, maksimalnu zaštitu podataka, uz bržu dijagnostiku i pravovremeno lečenje i zbrinjavanje pacijenata. To znači da i pre dolaska pacijenta kome je hitno potrebna pomoć, iz jedne u drugu zdravstvenu instituciju, lekari će dobiti informaciju o njemu i njegovom stanju - naveo je Radović.

Prema njegovim rečima, medicinska dokumentacija se prosleđuje u realnom vremenu, dok se upotrebom SMS notifikacije kod zdravstvenih radnika postiže brža razmena informacija.

- Važno je napomenuti da je na ovaj način komunikacija sigurna i zaštićena - ističe Radović i navodi da svake godine samo u Beogradu lekari zbrinu više od 250.000 urgentnih stanja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike