Vuk Karadžić dobija ulicu u Beču? Podneta inicijativa da posle spomenika veliki srpski reformator dobije i ulicu u glavnom gradu Austrije

07.02.2024

12:50

0

Autor: R.M.

Vuk Stefanović Karadžić u Beču je proveo oko pola veka

Vuk Karadžić dobija ulicu u Beču? Podneta inicijativa da posle spomenika veliki srpski reformator dobije i ulicu u glavnom gradu Austrije
Vuk Stefanović Karadžić - Copyright Profimedia

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) pokrenuo je inicijativu da se jedna ulica u Beču nazove po Vuku Karadžiću, rekao je predsednik organizacije Aleksandar Stanković.

Stanković je rekao da se na današnji dan obeležava 160 godina od smrti Vuka Karadžića, koji je preminuo u ovom gradu.

- Dobar deo života proveo je upravo u Beču, gde je radio, stvarao i umro na današnji dan. U tu čast, pokrećemo inicijativu da jedna ulica u glavnom gradu Austrije ponese ime Vuka Karadžića. Sa ovim zahtevom obratićemo se pismenim putem Vladi grada Beča na čelu sa gradonačelnikom Mihael Ludvigom - izjavio je Stanković

Naglasio je da je Vuk Karadžić, njegov život i stvaralaštvo, još neki od dokaza koliko su Srbija i Austrija istorijski povezane. 

Stanković je kazao da srpska dijaspora u Austriji radi na očuvanju srpske tradicije, kulture i jezika koji je utemeljen na reformi Vuka Karadžića.

- Osim toga, naša dužnost je da nastavimo, da se u Austriji zalažemo da srpski jezik postane samostalan i ne bude deo veštačke tvorevine BHS (bosanski/hrvatski/srpski) jezika. S obzirom na brojnost srpske dijaspore u Austriji, potrebno je da se srpski jezik uvrsti i u školske programe, kao izborni jezik, tako da deca mogu  da ga uče u okviru redovne školske nastave - naglasio je on.

Inače, Vuk je rođen 1787. godine u Tršiću a nakon sloma Prvog srpskog ustanka 1813. godine nastanio se u Zemunu, da bi zatim prešao u Beč. 

U tom gradu je i oženio Anu Mariju Kraus, s kojom je imao trinaestoro dece. Nažalost preživelo je samo dvoje. Uprkos što nije bio u Srbiji, on je nastavio da sakuplja srpske narodne pesme, pripovetke i poslovica. Ali i narodne običaje i verovanja.

Njegove zbirke narodnih pesama veoma su bile zanimljive uglednim evropskim intelektualcima poput Getea i braće Grim. Vuk Stefanović Karadžić se bavio i dokumentovanjem Prvog srpskog ustanka. Umro je 1864. godine, a reforma jezika usvojena u Srbiji i taj jezik postao je zvanični književni jezik Srbije. 

Vuk je bio i član Pruske akademije nauka i umetnosti, a svi srpski i slovenski intelektualci u Beču tražili su često savete od njega.

Zanimljivo je i da je odlazio u lokale gde se skupljala slovenska inteligencija poput Rajevskog, Kopitara, Miklošiča, Dobrovskog... 

To su mesta poput “Gerlovićeve kafane” na Bauernmarktu („Café Gerlovich”), „Kod Belog vuka“ („Zum Weissen Wolfen”, Fleischmarkt 20/Wolfengasse 3) i “Kafana kod Grka”, danas  „Café Vienne“, Fleischmarkt 20 gde se  nalazi i Vukov portret.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike