Odavanje počasti prvom srpskom prosvetitelju: Vojne škole obeležile Svetog Savu

27.01.2024

16:27

0

Nakon bogoslužbenog čina rezanja slavskog kolača učenici vojnih škola održali su svetosavsku priredbu, dok su članovi folklorne sekcije prikazali igre iz Srbije

Odavanje počasti prvom srpskom prosvetitelju: Vojne škole obeležile Svetog Savu
Obeležena slava Sveti Sava - Copyright Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara” danas su svečano obeležili školsku slavu - Svetog Savu u prostorijama Vojne gimnazije.  

Odavanju počasti prvom srpskom prosvetitelju prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, rektor Univerziteta odbrane brigadni general prof. dr Boban Đorović, načelnik Uprave za odnose sa javnošću brigadni general doc. dr Mihailo Zogović, načelnik Vojne akademije pukovnik vanr. prof. dr Srđan Blagojević i brojni gosti.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

Čin blagosiljanja žita i rezanje slavskog kolača uz pratnju pojačke sekcije i duhovnu podršku učenika služili su vojni sveštenici major protojerej Nemanja Petrović, kapetan jerej Slavko Papić i sveštenik jerej Jovan Babić. 

Načelnik Vojne gimnazije potpukovnik Blagoje Đačić istakao je da su učenici posvećeni učenju i obuci i da kroz ljudske i vojničke vrline stasavaju u zrele i osposobljene buduće podoficire i oficire Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije
 

- Kao što je Sveti Sava danonoćno radio na prosvećenju i učenju naroda srpskog, izgrađujući i crkvu i državu, čuvajući jezik i pismo, tako i mi, imaju Svetog Savu kao uzor, danonoćno i vredno radimo na obrazovanju i vaspitanju naših učenika, na izgradnji i unapređenju vojnog školstva i na stvaranju i obezbeđenju budućnosti Vojske Srbije- istakao je potpukovnik Đačić.

 

Nakon bogoslužbenog čina rezanja slavskog kolača učenici vojnih škola održali su svetosavsku priredbu, dok su članovi folklorne sekcije prikazali igre iz Srbije.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike